Нервен смях – какво го причинява?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Facebook Нервен смях – какво го причинява?

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вероятно Ви се е случвало в напрегната ситуация изведнъж да изпитвате безумно силно желание да се смеете. Не е странно, че го правите – това е явление, наречено нервен смях, несъответстваща на ситуацията емоция. Това означава, че изпитвате чувства, когато ситуацията не ги изисква непременно.

Нервният смях се случва по редица причини. Някои изследвания показват, че тялото използва този вид механизъм за регулиране на емоциите. Други проверки установяват, че нервният смях може да е защитен механизъм срещу емоции, които могат да ни накарат да се чувстваме неудобно. Така или иначе, това е доста странно преживяване. Неконтролируемото засмиване може да бъде и симптом на скрито заболяване.

Защо се смеем, когато сме нервни?

През 60-те години на ХХ век психологът от Йейлския университет Стенли Милграм провежда едно от първите и най-известните изследвания с данни за нервния смях. Проучването му разкрива, че хората често се смеят нервно в неудобни ситуации. Хората, участвали в изследването, били помолени да дадат електрически шок на непознат, като шоковете ставали все по-силни (до 450 волта). Но „непознатите“ в този случай са били изследователи, участващи в проучването – те всъщност не са били шокирани. Но колкото по-високи били волтажите, толкова по-вероятно било участниците да се смеят на насилието в ситуацията.

Неврологът В. С. Рамачандран изследва тази идея в книгата си „Кратка разходка из човешкото съзнание“. Той счита, че смехът се е появил за първи път в човешката история, за да покаже на околните, че това, което ни кара да се смеем, не представлява заплаха и не си струва да се притесняваме. Рамачандран също така предполага, че смехът ни помага да се излекуваме от травми, като отвлича вниманието от болката и свързва тези неразположения с положителна емоция. Това може да е причината нервният смях да се появява дори на погребения или други тъжни и травматични събития.

По-нови изследвания от 2019 г. показват как смехът или веселието са начин да намалим страха, тревожността или стреса. Изследователите изказват теорията, че веселието може да ни помогне да изключим негативната реакция към неудобни или нелогични неща, с които се сблъскваме.

Проучване от 2015 г., също установява, че хората са склонни да реагират с различни неочаквани емоции в отговор на силни външни дразнители. Изследователите виждат връзка между силните емоции, които изпитваме например като видим сладко бебе, като желанието да го щипнем по бузата и да му говорим със странни гласове, и желанието да се смеем, когато сме нервни или притеснени. Така че този вид смеене може да е и просто част от по-голям модел в мозъка да реагира със силни емоции от всякакъв вид на провокативни моменти, без значение дали реакцията изглежда подходяща.

Медицински причини

Неконтролируемият смях, който прилича на нервен такъв, може да е резултат и от скрито медицинско състояние. Ето няколко от най-често срещаните възможни причини за нервен смях:

1.    Псевдобулбарен афект

nerven-smyah-kakvo-go-prichinyava-zdravital

Псевдобулбарен афект (ПБА) се случва, когато имате епизоди на силни емоции, които не са непременно подходящи за ситуацията. Освен тези кратки епизоди на силни вълнения, настроението и емоциите обикновено са наред. Ще дадем и пример в тази връзка: представете си, че някой разказва виц, който не Ви се струва смешен. Но Вие въпреки това започвате да избухвате в силен, бурен смях – това е един от възможните начини, по които може да се прояви ПБА. Този симптом е свързан със състояния, които засягат мозъка Ви, като например травматично увреждане на мозъка или неврологично заболяване, като множествена склероза.

2.    Хипертиреоидизъм

Нервен смях – какво го причинява? 1

Хипертиреоидизмът се случва, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много от единия или от двата хормона, наречени Т4 и Т3. Тези хормони регулират използването на енергия от клетките и поддържат метаболизма. Нервният смях може да бъде симптом на проблема в някои случаи.

Автоимунни състояния също са сред най-честите причини за хипертиреоидизъм. Някои други възможни причини включват:

  • прием на твърде много йод;
  • възпаление на щитовидната жлеза;
  • наличие на доброкачествени;
  • тумори на щитовидната жлеза или хипофизата;
  • наличие на тумори на тестисите или яйчниците;
  • прием на твърде много тетрайодтиронин от хранителни добавки.

3.    Болест на Грейвс

Нервен смях – какво го причинява? 2

Болестта на Грейвс се появява, когато имунната система произвежда твърде много антитела, които се свързват с клетките на щитовидната жлеза. Тези клетки достигат до жлезата и я стимулират прекомерно. Това я кара да произвежда твърде много тиреоиден хормон. Прекалено многото тиреоиден хормон в организма може да повлияе на нервната Ви система. Един от симптомите за това е нервният смях, дори когато не се случва нищо, което да Ви се стори смешно.

Някои други често срещани симптоми на болестта на Грейвс включват:

  • треперене на ръцете;
  • загуба на тегло без очевидна причина;
  • необичайно бърз сърдечен ритъм;
  • лесно се загрявате;
  • изтощение;
  • усещане за нервност или раздразнителност;
  • слаба мускулна сила;
  • подуване на щитовидната жлеза, известно като гуша;
  • по-често изхождане повече от обикновено или диария;
  • проблеми със съня.

4.    Трансмисивни спонгиформни енцефалопатии

Нервен смях – какво го причинява? 2

Трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ) са известни още като прионови заболявания. Тези рядко срещани неразположения увреждат мозъка, като причиняват натрупване на неправилно сгънати протеини, известни като приони. Можете да се заразите с тези инфекциозни агенти или да ги наследите по генетичен път, възможно е да се развият и без известна причина. Резултатът от това са дупки в мозъка, които могат да приличат на гъби, откъдето идва и името на тази група заболявания. Обикновено те са фатални.

Един от най-често срещаните видове ТСЕ е болестта на Кройцфелд-Якоб. Някои общи симптоми включват:

  • проблеми с ходенето или с координацията;
  • неясен говор;
  • настроения или необичайни промени в поведението;
  • признаци на деменция или загуба на паметта;
  • потрепване или треперене на мускулите;
  • проблеми със зрението.

Прионните болести засягат мозъка, където се намират много когнитивни и емоционални процеси. Като част от тези неврологични симптоми човек може да изпитва нервен смях. Други човешки прионови заболявания са:

  • фатално фамилно безсъние;
  • Синдром на Gerstmann-Straussler-Scheinker (GSS);
  • болестта „Kuru“.

Как да спрем да се смеем?

Нервен смях – какво го причинява? 3

Нервният смях невинаги е лесен за контролиране, особено ако е резултат от здравословен проблем. Въпреки това, при липса на основно заболяване, процесът обикновено е резултат от негативна емоция като тревожност. Американската асоциация по тревожност и депресия (ADAA) предлага редица стратегии за намаляване на тревожността. Косвено те могат да Ви помогнат да намалите нервния смях. Стратегиите включват:

  • Правене на упражнения за дълбоко дишане. Те отпускат тревожността, която може да свръхстимулира нервната система и мозъка;
  • Извършване на тиха медитация. Използвайте медитацията, за да успокоите ума си и да се съсредоточите върху нещо друго, освен върху стресовите фактори или други вредители на когнитивната и емоционалната енергия;
  • Разтягане. Разтягането може да отпусне както тялото, така и ума;
  • Участие в арт и музикална терапия. Това Ви позволява да се съсредоточите върху художествения и творческия процес и да стимулирате мозъка си.

Освен това посещението при специалист по психично здраве може да е добра идея, ако тревожността е силна. Терапевтите работят в различни модалности. Например възможно е да се срещнете с терапевт, работещ с когнитивно-поведенческа терапия (КПТ). Тази модалност има за цел да помогне да разберете как Вашите мисли, емоции и поведение водят до характерната симптоматика за нервен смях.

Лечение на състояния

Нервен смях – какво го причинява? 4

Ето някои възможни начини за лечение на състоянията, които могат да причинят нервен смях:

  • Хипертиреоидизъм. Метимазол (Tapazole) може да помогне контролирането на производството на хормони, а йодът унищожава излишните хормонални клетки. Възможна е и операция за отстраняване на щитовидната жлеза;
  • Болест на Грейвс. Лечението обикновено е същото като при хипертиреоидизъм, с някои малки разлики в зависимост от симптомите;
  • Други дегенеративни заболявания на мозъка. Съществуват лекарства, които помагат да се справите със симптомите, но за много от тези състояния няма лек.

Кога да говорите с лекар?

Нервен смях – какво го причинява? 5

Може би ще искате да се обърнете към терапевт или съветник, ако се смеете в неподходящи моменти и това нарушава живота Ви. Специалистите могат да Ви помогнат да се научите как да се справяте и да контролирате нервния смях чрез различни стратегии. Посетете Вашия лекар възможно най-скоро, ако имате някой от изброените симптоми, който може да предполага медицинско състояние. По-вероятно е да предотвратите възможни усложнения, ако лекувате тези състояния навреме, затова, не чакайте последния момент.

Заключение

Нервният смях не е нещо, за което трябва да се притеснявате или срамувате. Изследванията показват, че той всъщност може да бъде полезен инструмент срещу негативни емоции или по време на труден период в живота. Обърнете се към терапевт или лекар, ако процесът е неконтролируем, нарушава личния или професионалния Ви живот или се появява заедно с по-тежки симптоми.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни