Спирулина за кожата – суперхрана или супер грижа за кожата?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Спирулина е синьо-зелено водорасло, или цианобактерия, която е възхвалявана заради многобройните си ползи. Спирулината е пълноценен протеин, съдържа всички незаменими аминокиселини и омега-3 мастни киселини. Тя е богата и на много хранителни вещества, включително витамини от група В и желязо.

Спирулина за кожата - суперхрана или супер грижа за кожата?

Поради тези си качества спирулината е чудесно допълнение към рутинната Ви грижа за кожата. Независимо дали става въпрос за изпитан режим за грижа за кожата, колко често миете косата си или за козметиката, която използвате, красотата е лична.

Ето защо разчитаме на разнообразна група от писатели, преподаватели и други експерти. Те споделят своите съвети – от начина на нанасяне на продуктите до най-добрата листна маска за вашите индивидуални нужди.

Въз основа на проучвания, проведени върху тази мощна съставка, спирулината може да помогне за укрепване на здравето на кожата по няколко начина. Ето кои са те:

Има положителен ефект върху здравето на червата

spirulina-za-kozhata-superhrana-ili-super-grizha za-kozhata-1

Колкото е странно да звучи в началото, това може да подобри външния вид на кожата.

“Здравият чревен микробиом се свързва с подобрено здраве на кожата, включително регулиране на кожните възпаления”. Доказано е, че спирулината насърчава по-здравословна чревна микробиота и в резултат на това това може да означава по-добро здраве на кожата.”

д-р Мари Хаяг, сертифициран дерматолог

Необходими са повече изследвания върху хора и спирулина. Някои проучвания върху животни показват, че синьо-зелените водорасли могат да подпомогнат здравето на червата с напредването на възрастта. Проучване от 2017 г. върху по-възрастни мишки установява, че спирулината може да запази здравите чревни бактерии по време на процеса на стареене.

Въпреки че е необходимо да се проведат още изследвания, някои проучвания показват възможни ползи, свързани с използването на екстракти от спирулина в локални формули.

“Повечето от тези проучвания показват антиоксидантни ползи, изсветляващ ефект и овлажняващи свойства”. Тези ползи се свързват най-вече с употребата на екстракт от спирулина, а не с прахообразната ѝ форма.”

д-р Мари Хаяг, сертифициран дерматолог

Спирулината противодейства на стареенето

Спирулина за кожата - суперхрана или супер грижа за кожата? 2

Спирулината може да осигури противостареещи и противовъзпалителни ефекти, благодарение на многото антиоксиданти, които съдържа.

“Спирулината се бори със свободните радикали и следователно може да предотврати увреждането на кожата, което може да доведе до появата на бръчки и признаци на стареене”

Ейми Шапиро, диетолог и основател на Real Nutrition

Фикоцианинът е основната активна съставка в спирулината и придава на водораслите наситения си синьо-зелен цвят.

“Фикоцианинът помага за активиране на клетъчната антиоксидантна активност, което води до елиминиране на свободните радикали”

д-р Мари Хаяг, сертифициран дерматолог

Спирулината съдържа и много важни аминокиселини, включително глицин и пролин. Те поддържат кожата стегната и подпомагат производството на колаген в организма.

Помага за производството на колаген и стягане на кожата

Спирулина за кожата - суперхрана или супер грижа за кожата? 3

Проучване показва, че спирулината може да увеличи растежните фактори в дермалните фибробластни клетки. Това са клетките, отговорни за създаването на колаген.

“Това евентуално би могло да допринесе за ефекта на стягане на кожата, но повтарям, че това трябва да бъде проучено допълнително”

д-р Мари Хаяг, сертифициран дерматолог

Спирулината елиминира токсините

Спирулина за кожата - суперхрана или супер грижа за кожата? 4

Според Хаяг не са налични значителни доказателства, които да доказват, че спирулината помага за елиминирането на токсините в тялото или кожата.

Въпреки това “някои литературни данни сочат, че спирулина може да помогне за справяне с експериментално предизвикана токсичност от тежки метали, по-специално арсен”, казва Хаяг. “Това обаче не се отразява твърде добре на нашето тяло и кожа и изисква допълнителни изследвания.”

В по-старо проучване от 2006 г., 41 пациенти с хронично отравяне с арсен приемат екстракт от спирулина и цинк два пъти дневно в продължение на 16 седмици. Резултатите от проучването показват, че екстрактът от спирулина плюс цинк е премахнал 47,1 % от арсена от косата им. Това предполага, че спирулината и цинкът могат да бъдат полезни за лечение на хронично отравяне с арсен.

Може да предотврати появата на кандида

Спирулина за кожата - суперхрана или супер грижа за кожата? 5

Някои проучвания показват, че спирулина може потенциално да предотврати кожна инфекция с кандида чрез противогъбична активност. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

В проучване от 2017 г. е оценена инвитро активността на спирулина срещу 22 щама на кандида в матката на морски свинчета. Проучването установява, че противогъбичните свойства на спирулина потенциално могат да се използват вместо локални противогъбични средства за лечение на кандида.

Спирулината наистина е чудна съставка, която препоръчваме да включите в дневния си режим. Много често тя може да се консумира и под формата на смутита, комбинирана с други хранителни вещества. По този начин Вие може да дадете на организма си нужните за деня вещества и разбира се да се насладите на приятния вкус, който се получава.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11269,11452,4120,4990,11182,6117″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10064,10052,10066,10062,9997,10057″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни