Какъв ефект има щитовидната жлеза върху холестерола?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вашият лекар вероятно ви е предупредил за холестерола – мастното, восъчно вещество, което циркулира в кръвта ви. Повишените нива на лошия холестерол може да доведат до запушване на артериите и да ви изложат на риск от сърдечни заболявания.  

Високите нива на холестерол могат да произтичат от вашата диета, особено ако ядете храни с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо и масло. Понякога обаче може да е виновна вашата щитовидна жлеза. Твърде много или твърде малко хормон на щитовидната жлеза може да накара нивата на холестерола ви да се покачват или намаляват.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда като тя се намира във врата. Тя произвежда хормони, които контролират метаболизма. Метаболизмът е процесът, който тялото ви използва, за да преобразува храната и кислорода в енергия. Хормоните й също помагат на сърцето, мозъка и други органи да работят нормално.

Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка и насочва дейността на щитовидната жлеза. Когато хипофизата ви усети, че имате ниско ниво на тироиден хормон, тя освобождава тироид-стимулиращ хормон (TSH) . TSH насочва щитовидната жлеза да отделя повече хормони. 

Относно холестерола

Холестеролът се съдържа във всяка от клетките на тялото ви. Вашето тяло го използва, за да произвежда хормони и вещества, които ви помагат да смилате храната.

Холестеролът също циркулира в кръвта ви. Той пътува в кръвния поток в два вида пакети, наречени липопротеини:

  • Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) е полезен за сърцето ви. Той помага за премахване на холестерола от тялото ви и предпазва от сърдечни заболявания. 
  • Холестеролът с липопротеини с ниска плътност (LDL) е вреден за сърцето ви. Ако нивата на LDL холестерола са твърде високи, холестеролът може да запуши артериите и да допринесе за сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти. 

Слаба или свръхактивна щитовидна жлеза

Young medic palpating neck of senior woman, elderly patient visiting doctor at hospital checking thyroid throat touching health at clinic. Healthcare specialist, medicare, treatment medical concept.

Понякога щитовидната жлеза може да произвежда твърде малко или твърде много хормони.

Състояние, при коетожлезата е недостатъчно активна, се нарича хипотиреоидизъм . Когато тя е недостатъчно активна, цялото ви тяло се чувства сякаш се забавя. Ставате уморени, мудни и студени. 

Щитовидната жлеза може да се забави, ако имате следните състояния:

  • Хашимото – автоимунно заболяване, при което тялото атакува и унищожава щитовидната жлеза
  • възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит)

Други фактори, които могат да доведат до недостатъчна активност на жлезата, включват:

  • отстраняване на цялата или част от жлезата
  • някои лекарства, като литий, интерферон алфа и интерлевкин 2
  • увреждане на хипофизната жлеза от тумор, радиация или операция

Хипертиреоидизмът е състояние, което се появява, когато имате свръхактивна щитовидна жлеза. Когато жлезата е свръхактивна, тялото ви също е свръхактивно. Пулсът ви се ускорява и се чувствате нервни и треперещи. 

Може да развиете хипертиреоидизъм, ако имате:

  • Болест на Грейвс – заболяване на имунната система, което се среща в семейството
  • токсична нодуларна гуша, която включва бучки или възли по щитовидната жлеза
  • възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит)

Как щитовидната жлеза причинява проблеми с холестерола?

Вашето тяло се нуждае от хормоните на щитовидната жлеза, за да произвежда холестерола и за да се отърве от този, от който не се нуждае. Когато нивата на хормоните са ниски (хипотиреоидизъм), тялото ви не разгражда и не отстранява LDL холестерола толкова ефективно, колкото обикновено. След това LDL холестеролът може да се натрупа в кръвта ви.

Нивата на хормоните на щитовидната жлеза не трябва да са много ниски, за да повишат холестерола. Дори хора с леко ниски нива, наречени субклиничен хипотиреоидизъм, могат да имат по-висок от нормалния LDL холестерол. Проучване от 2012 г. установи, че високите нива на TSH сами по себе си могат директно да повишат нивата на холестерола, дори ако нивата на хормоните не са ниски.  

Хипертиреоидизмът има обратен ефект върху холестерола. Това води до спадане на нивата на холестерола до необичайно ниски нива.

Какви са симптомите?

Mature doctor checking thyroid of smiling woman in clinic

Може да имате недостатъчно активна щитовидна жлеза, ако забележите следните симптоми:

  • качване на тегло
  • бавен пулс
  • повишена чувствителност към студ
  • мускулни болки и слабост
  • суха кожа
  • запек
  • проблеми със запомнянето или фокусирането

Свръхактивната щитовидна жлеза има почти точно обратните симптоми:

  • отслабване
  • бързо сърцебиене
  • повишена чувствителност към топлина
  • повишен апетит
  • нервност
  • по-чести изхождания
  • проблеми със съня

Изследване на щитовидната жлеза и холестерола

Ако имате симптоми на проблем с щитовидната жлеза и нивата на холестерол са високи или ниски, посетете Вашия лекар. Вероятно ще ви бъдат направени кръвни изследвания, за да измерите нивото на TSH и нивото на хормона на щитовидната жлеза, наречен тироксин. Тези тестове ще помогнат на Вашия лекар да разбере дали жлезата е свръхактивна или недостатъчно активна.

Приемането на заместител на хормона на щитовидната жлеза левотироксин (Levothroid, Synthroid) за лечение на недостатъчно активна щитовидна жлеза, също може да помогне за понижаване на нивото на холестерола.

Когато нивото на хормоните на е само незначително ниско, може да не се нуждаете от подмяна на лекарствата. Вместо това Вашият лекар може да Ви назначи статин или друго лекарство за понижаване на холестерола.  

При свръхактивна щитовидна жлеза Вашият лекар ще Ви даде радиоактивен йод за свиване на жлезата или лекарства за намаляване на производството на хормони.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6265,5775,3001,5214″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,559,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни