Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
7 научно доказани предимства на стайните растения7 научно доказани предимства на стайните растения

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вътрешното градинарство все още се радва на скок на популярност, подхранван от вдъхновените от зеленина интериорни дизайни в Инстаграм, подкасти на растителна основа или онлайн услуги за абонамент за растения.

Градинарството на закрито определено разкрива пред нас редица предимства и ползи, които ни разкриват как стайните растения подобряват здравето и благосъстоянието на организма ни.

Ето какво ни казва изследването за ползите от живота и работата със стайни растения.

7 ползи от стайните растения

Много хора обичат да живеят и работят в култивирани зелени площи и повечето обичат да имат красиви растения наоколо. Но има ли нещо повече? Ето седем предимства, които според науката могат да осигурят стайните растения.

1.Стайните растения могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес

7-dokazani-predimstva-na-staynite-rastenia-zdravital

Проучване установява, че растенията във Вашия дом или офис могат да Ви накарат да се чувствате по-комфортно, спокойно и естествено.

В експеримент на участници са дадени две различни задачи:

  1. Пресаждане на стайно растение;
  2. Изпълнение на кратка компютърна задача

След всяка задача изследователите измерили биологичните фактори, свързани със стреса, включително сърдечната честота и кръвното налягане.

Те установили, че задачата за градинарство на закрито намалила реакцията на стрес при участниците. Компютърната задача, от друга страна, предизвикала скок в сърдечната честота и кръвното налягане, въпреки че участниците в проучването били млади мъже, добре свикнали с компютърната работа.

Изследователите заключават, че работата с растения може да намали както физиологичния, така и психологическия стрес.

2.Истинските растения могат да изострят вниманието Ви

7 научно доказани предимства на стайните растения 2

За съжаление пластмасовите растения няма да Ви помогнат да издържите изпитите си. В малко проучване, включващо 23 участници, изследователи поставят ученици в класна стая с фалшиво растение, истинско, снимка на растение или никакво растение.

Сканирането на мозъка на участниците показа, че учениците, които учат с истински, живи растения в класната стая, са по-внимателни и по-способни да се концентрират от учениците в другите групи.

3.Работата с растения може да бъде терапевтична

7 научно доказани предимства на стайните растения 3

За хората, изпитващи симптомите на психично заболяване, градинарството на закрито може да бъде полезно. Изследователи на използвали градинарска терапия за повишаване на чувството за благополучие сред хора с депресия, тревожност, деменция и други състояния.

4.Растенията могат да Ви помогнат да се възстановите по-бързо от заболяване

7 научно доказани предимства на стайните растения 4

Възможността да гледате растения и цветя може да ускори възстановяването Ви от заболяване, нараняване или операция.

Преглед на изследването от 2002 г. разкри, че хората, които се възстановяват след няколко вида операции и са заобиколени от растителност се нуждаят от по-малко лекарства за болка и имат по-кратък болничен престой. И обратно, хората, които не гледат зеленина по време на периодите си на възстановяване нямат този резултат.

Важно е да се отбележи, че повечето изследвания се фокусират върху растенията и естествената природа в болнични условия, а не у дома.

5.Растенията могат да повишат продуктивността Ви

7 научно доказани предимства на стайните растения 5

Множество проучвания са установяват, че растенията в работното пространство повишават както производителността, така и креативността. Едно често цитирано проучване от 1996 г. установява, че студентите в компютърна лаборатория на кампуса работят с 12% по-бързо и са по-малко стресирани, когато растенията са поставени наблизо.

В проучване от 2004 г. изследователите предизвикват хора да правят творчески асоциации с думи. Резултат бил интересен – те се представили по-добре, когато в стаята е имало растения.

Проучване от 2007 г. показа, че хората с повече растения на работното си място имали по-малко болнични и са били по-продуктивни на работа.

6.Растенията могат да подобрят целия Ви поглед върху работата

7 научно доказани предимства на стайните растения 6

Гледката към градския парк може да подобри нечие удовлетворение от работата – но може да Ви изненада да научите, че растение в саксия може да има подобен ефект.

Изследователи интервюират над 440 служители на Amazon в Индия и Съединените щати. Те откриват, че тези, чиято офис среда включва природни елементи като стайни растения, изпитват по-голямо удовлетворение от работата и по-голяма ангажираност към организацията, отколкото тези, които не работят около природните елементи.

Природните елементи са помагат за буфериране на ефектите от стреса и безпокойството на работното място.

Растенията могат да подобрят качеството на въздуха в помещенията
Научната подкрепа за фиторемедиация – това е думата за растенията, които почистват замърсителите от въздуха – обикновено започва с проучване на НАСА, проведено през 80-те години.

7.Растенията може да подобрят качеството на въздуха в помещенията

7 научно доказани предимства на стайните растения 7

Последни открития показват, че ще трябва да подслоните голям брой растения, за да изравните ефективността на пречистване на въздуха на съвременните биофилтри и други технологии.

Ако все пак решите да закупите стайни растения, за да освежите въздуха по естествен начин, ето кои са част от видовете растения, показани като най-ефективни:

  • арека;
  • дама;
  • фурма джудже;
  • бамбукови палми;
  • бостънска папрат;
  • каучуково дърво;
  • растение паяк;
  • фикус дърво

Изберете сортове стайни растения, които са безопасни за домашни любимци и деца

7 научно доказани предимства на стайните растения 8

Почти невъзможно е да се намери пълен списък с токсични растения, защото някои растения имат части, които са отровни, а други части са напълно безопасни. Преди да донесете ново растение у дома, където децата или домашните любимци могат да се сдобият с него, направете проучване, за да сте сигурни, че е безопасно.

Растения, които могат да са опасни за деца или домашни любимци

  • амарилис
  • алое вера
  • азалия
  • хризантеми
  • циклама
  • дифенбахия
  • английски бръшлян
  • нефрит
  • разновидности на лилии
  • имел
  • филодендрон
  • коледни звезди

Разбира се това не е изчерпателен списък. Ако имате деца или домашни любимци, проверете отново, преди да внесете нов сорт растения в дома си.

Здравни съображения, които трябва да имате предвид

Наличието на растения във вашия дом или офис носи много предимства, но има и някои рискове. Имайте ги предвид, когато решавате дали искате да напълните дома си или офиса с растителност.

Бъдете нащрек за нашествия от вредители

7 научно доказани предимства на стайните растения 9

Стайните растения могат да работят като троянски кон за насекоми, плесени и други вредители. Ако пресаждате растение, не е добра идея да използвате почва от градината си за това.

Когато избирате растения, обърнете внимание на нуждите от поливане на всеки вид, защото прекомерното поливане може да създаде идеални условия за развитие на плесени и гъбични комари. Не забравяйте да проверите листата за признаци на вредители, за да можете да пресечете заразата още в зародиш.

Могат ли стайните растения да предизвикат алергии или астма?

7 научно доказани предимства на стайните растения 10

Има известен дебат по този въпрос. Ако вашите алергии или симптоми на астма се влошат от цветен прашец, може да се почувствате облекчени да научите, че повечето обикновени стайни растения не произвеждат много цветен прашец.

Въпреки че някои отрязани цветя, като нарциси, могат да произвеждат цветен прашец, изследователите не са открили никакви доказателства, че самите стайни растения причиняват астматични пристъпи.

Ако симптомите Ви се предизвикват от влага, мухъл или гъбички, може да се наложи да обърнете специално внимание на влажността на почвата в саксиите.

Изследователи отбелязват, че излагането на мухъл, влага и гъбички на закрито може да влоши симптомите на астма, особено при деца. Ако забележите симптоми на астма, след като сте внесли растения в дома си, добра идея е да ги премахнете.

Заключение

Наличието на растения във Вашия дом или офис може да бъде източник на удоволствие. Градинарството на закрито облекчава стреса, повишава креативността, производителността и фокуса и насърчава възстановяването. Има някои доказателства, че стайните растения също могат да повлияят положително на качеството на въздуха във вашия дом.

Важно е да знаете кои растения са токсични, ако имате деца или домашни любимци в дома. Ако имате астма или алергии, внимавайте за видовете, които влошават симптомите Ви.

Споделянето на Вашето жилищно или работно пространство с жив, „дишащ“ растителен живот може да направи Вашата среда по-щастливо и по-здравословно място.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4313,2560,7854,2570,4959,7171,6821,7022″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3968,3742,8788,2185,3975,4017,3738,2200,2187″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни