Какво са бета глюканите и каква e ролята им в отслабването?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бета глюканите се съдържат в редица храни, а днес ще се спрем на ползите от тях върху организма ни.

Какво представляват бета глюканите?

Бета глюканът е вид разтворима фибра, която се среща в някои видове мая, гъби, водорасли, зърнени закуски и др. Това вещество е много полезно за здравето, най-вече помага за намаляване на вредния холестерол, поддържане на подходящи нива на кръвната захар и здрава храносмилателна система. Изключително полезени в борбата с килограмите.

Как бета глюканът помага за отслабването?

Постига се по няколко начина:

1. Намалява холестерола

Стимулира черния дроб да използва холестерола, за да синтезира жлъчни киселини. Те се съединяват с бета глюкана и се изхвърлят от тялото. Чрез този процес се намалява количеството на лошия холестерола в кръвта, като изхвърля мазнините извън тялото, така че да не се натрупват.

2. Стимулира храносмилането

Тъй като е разтворима фибра, бета глюканът забавя транзита на храните на червата и така тялото има време да усвои повече вещества, като също стабилизира и захарта. Така тялото не може да поеме голямо количество глюкоза.

3. Увеличава усещането за ситост в стомаха

Фибрите ни карат да се чувстваме по-сити, а не да изпитваме глад час по час.

Ето и някои храни, богати на бета глюкани

Овес

oatmeal

Овесът е сред най-богатите на бета глюкани храни. Най-високо съдържание на тези естествени имуностимулатори се запазва в овесените трици и овесеното брашно, които са най-фините продукти, получени при обработката на овесени зърна.

Ечемик

Смята се, че хранителните влакна в тази зърнена култура също са много богати на бета глюкани. В допълнение на тяхното действие, ечемикът съдържа и пропионова киселина, която има свойството да потиска чернодробните ензими, провокиращи произвеждането на излишък от холестерол. Това прави ечемикът една от най-полезните пълнозърнести храни не само по отношение повишаване на имунитета, но и за понижаване на холестерола.

Гъби

Гъбите, и по специално видовете рейши, шийтаке и майтаке, са друг основен хранителен източник на бета глюкани. В гъбите също така се отриват и множество фитонутриенти и полизахариди, които допълнително засилват имунната система, стимулират произвеждането на бели кръвни телца и повишават нивото на добрия холестерол.

Хлебна мая

bread

Дрождите /или квасните гъбички/ на хлебната мая съдържат пречистен бета глюкан, който по значително по-прост начин се включва в хранителните продукти в сравнение с бета глюканите в овеса и ечемика. Тъй като бета глюканът в дрождите не се разтваря във вода, той се абсорбира много по-лесно от организма.

Пълнозърнести култури

В пълнозърнестите храни като пшеница и ръж, се съдържат бета глюкани, но в малки количества. Когато са нерафинирани, тези зърнени култури имат висока хранителна стойност и освен бета глюкан, предлагат богат запас от растителни протеини, витамини от група В и важни минерали като магнезий и желязо.

Бобови и зеленчуци

Бобът, грахът, лещата, броколито, сладките картофи и патладжаните също съдържат големи количества бета глюкани. Тези растителни храни са много полезни, защото при тях бета глюкана е комбиниран с някои витамини от група В, фибри и минерали. Специално за боба е всеизвестно, че е чудесен източник на протеин и може да замести месото в това отношение при вегетарианците или когато се налага безмесен режим на хранене.

Плодове

fruit

От плодовете бета глюканите се намират предимно в ябълките, ягодите и сините сливи. Това, заедно с високото им съдържание на витамини, фибри и антиоксиданти, за пореден път доказва, че плодовете са сред най-здравословните храни, които не трябва да пропускаме в менюто си.

В заключение

Бета глюканите са вид разтворими фибри, за които е установено, че оптимизират кръвната захар, намаляват холестерола и подобряват храносмилането.

Възползвайте се от силата на бета глюканите и се сбогувайте с излишното тегло!

Бета глюкани можете да откриете в нашия продукт Нофатин, който тясно специализира в редуцирането на наднорменото тегло. Повече за това как да се отървете от наднорменото тегло, можете да прочетете тук!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни