Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Здравето на имунната система, за висок имунитет!

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да предпазват тялото от вредни вещества и чужди нашественици. Докато здравословната диета и начин на живот могат да поддържат имунната функция, някои билки са били използвани от векове за повишаване на имунитета и насърчаване на цялостното здраве.

Имунната система разполага със сложен механизъм, чрез който ни предпазва от бактериите, вирусите, гъбичките и всички останали зловредни микроорганизми около нас. Ако се грижим за нея правилно, е възможно да се радваме на цветущо здраве целогодишно.

Това обаче не означава да пием шепи с витамини, щом усетим, че ни завладява настинка. Поддържането на правилното функциониране на имунната система е постоянен процес. За да е силен имунитетът ни, то е необходимо да живеем и да се храним здравословно целогодишно. Един от най-ценните ни помощници в това начинание е природата. Билките и лечебните растения, които тя ражда, подпомагат естествените защитни механизми на организма.

Лечебни билки за имунната система

Природната медицина съществува дори от преди появата на термина „медицина“. Тя е съхранявала здравето на нашите прадеди и продължава да ни помага до днес. Разбира се, в съвремието ни съществуват редица хранителни добавки и лекарства, които черпят от нейната мощ, но и я доусъвършенстват. В днешната статия ще разгледаме природни средства, които са изключително силни в естествения си вариант. Освен това ще дадем и идеи как да се възползваме от свойствата им по възможно най-лесния и полезен начин.

Коприва, бъз, градински чай, бял равнец, ехинацея, камшик, дъб, явор, бор, върбинка и дива ябълка са само няколко примера за имуностимулиращи билки, които се използват от векове за поддържане на здравето .

Коприва – мощен антиоксидант

коприва за имунната система

Копривата съдържа каротин повече, от този в морковите и киселеца, аскорбинова киселина, калций, магнезий, калий, никел, натрий, мед, титан, манган, бор, йод, фосфор, желязо, а също и витамини А, В1 , В2 и РР, както и витамин С. Тези хранителни вещества поддържат имунната функция и помагат за укрепване на защитните сили на организма срещу болести и инфекции. Копривата също е естествено противовъзпалително средство. Това я прави полезна за намаляване на възпалението в тялото, което може да поддържа цялостното здраве.

Бъз – българският имуностимулатор

бъз за имунната система

Черният бъз е една невероятна българска билка, известна с лечебните си свойства по целият свят. Той забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силни антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Освен това нормализира нивата на холестерола и благоприятства работата на сърцето. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин.

Плодовете на бъза са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от свободните радикали и оксидативния стрес. Те също са богати на флавоноиди, които имат противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Доказано е, че бъзът е ефективен при намаляване на продължителността и тежестта на симптомите на настинка и грип. Това го прави популярно естествено лекарство по време на сезона на настинки и грип.

Салвия   – лечебната билка за добра имунна функция

салвия за имунната система

Салвията е лечебна билка, която се използва от векове за подпомагане на имунната функция и за подобряване на цялостното здраве. Градинският чай съдържа съединение, наречено розмаринова киселина, което има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Освен това има антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекции и да поддържат имунната функция. Градинският чай често се използва като естествено средство за болки в гърлото, кашлица и други респираторни инфекции.

Бял равнец – мощен  лек за бронхите

бял равнец за имунната система

Белият равнец е друга имуностимулираща билка. Белият равнец има способността да успокоява дихателната система. Това означава, че може да се използва успешно за облекчаване симптомите на астма. Белият равнец има свойството на „бронходилататор“, което означава, че може да помогне за отпускане на бронхите и облекчаване на възпалението по дихателните пътища. Използването на бял равнец може да помогне за облекчаване на астмата, тъй като възпалението и напрежението в дихателните пътища са някои от основните причини за симптомите на астма. Белият равнец съдържа съединение, наречено ахилеин, което има противовъзпалителни и антисептични свойства. Също така съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Белият равнец се използва за лечение на различни здравословни състояния, включително настинки, грип, треска и храносмилателни проблеми.

Ехинацея – вълшебната билка за имунната система

ехинацея за имунната система

Ехинацеята е растение, произхождащо от Северна Америка, което е използвано още от индианските племена. Американски проучвания доказват за него през 2006-та година, че то съдържа активни вещества, които стимулират имунната система да противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, да намалява възпаленията, да укрепва кръвоносните съдове, да унищожава свободните радикали, да увеличава активните бели кръвни клетки (WBCs-левкоцитите), да стимулира производството на интерферон (естествено антивирусно вещество) и да предотвратява увреждане на кожата от слънчеви лъчи. Човек може да се зачуди за кое ехинацеята не може да помогне, нали?

Ехинацеята съдържа съединения, наречени алкиламиди, за които е доказано, че стимулират имунната система и увеличават производството на бели кръвни клетки. Освен това има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита на тялото от свободните радикали.

Други примери за имуностимуланти са Камшик, дъб, явор, бор, върбинка и дива ябълка

дъб

Вълшебните билки са били използвани от векове за поддържане на здравето. Те съдържат разнообразие от хранителни вещества, антиоксиданти и имуностимулиращи съединения, които могат да помогнат за поддържане на имунната функция и насърчаване на цялостното здраве.

В заключение, за антивирусните билки се смята, че потискат развитието на вирусите, подсилват имунната система, което позволява на тялото да атакува вирусни патогени. Антивирусните билки не само се борят с вирусни инфекции, но имат и редица други ползи за здравето, като сърдечносъдова, храносмилателна и противовъзпалителна подкрепа. Затова е хубаво да подкрепим имунитета си с природни средства!  Най-лесно и здравословно това се постига с билки!

Цветотерапия

цветотерапия

Терапията с цветята на д-р Бах, която е известна и като цветотерапия, е била разработена в началото на миналия век от английския лекар Едуард Бах. Цветята на д-р Бах са 38 есенции, които отразяват психическото и емоционалното състояние на личността. Честотата, на която трептят определените цветове, съответства на определени психични и емоционални състояния. Този енергиен потенциал на цветята има способността да даде на организма баланс и покой с помощта на принципа на индукцията. Лековете на Бах се извличат от нетоксични съединения с идеята, че позитивната енергия може да пренасочи и или неутрализира негативната.

Баховите есенции по най-ефирния начин въздействат върху емоционалното състояние. За да сме в хармония, трябва да постигнем единно цяло – дух, душа и тяло. Всяко едно цвете притежава своя индивидуалност, следователно свое вибрационно ниво, което има неповторимо въздействие. Баховите есенции притежават широко поле на приложение – от преодоляване на страх до възвръщане на самочувствието.

Сиропа „Имуно Актив“ на Здравитал е уникален пример за съчетание на билкотерапията с Терапията с цветята на д-р Бах, която е известна и като цветотерапия!

Получената комбинация обединява ползите от билколечението и баховата терапия, оказвайки положителен ефект върху организма. Тази иновация гарантира бързото и ефективно действие на продукта!

Защо да изберем Имуно Актив?

Имуно Актив Бутилка и Опаковка

Освен, че подпомага имунната система, чрез комбинация от  билките – Коприва, Бъз, Салвия, Ехинацея, „Имуно Актив 300“ на Здравитал е единствения продукт на пазара, който благодарение на присъствието и на цветята от Баховата терапия, оказва благоприятно въздействие на нервната система, и поддържа нормалното психично състояние на организма, като важни предпоставки за цялостното здраве и имунитет на човека! „Здрав дух в здраво тяло“ с Имуно Актив 300 !

Заключение

Доказано е, че билките и баховата терапия осигуряват редица ползи за имунната система. Известно е, че билковите средства имат противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и за предпазване от инфекции. Установено е също така, че баховата терапия спомага за намаляване на стреса и тревожността, което от своя страна може да спомогне за укрепване на имунната система. Следователно е ясно, че както билките, така и баховата терапия могат да бъдат ефективни за подобряване на здравето на имунната система.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни