Видове диети. Глутенова ентеропатия, саркопения и сарколепсия – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Видове диети. Глутенова ентеропатия, саркопения и сарколепсия. Академия Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Затлъстяването и повишаването на килограми са сред сериозните проблеми на съвременното общество, най-вече заради нездравословния начин на живот, който в много региони по света се води. Поради тази причина в поредното издание на „Академия Здравитал“ бе обърнато внимание на различните видове диети за регулиране на телесна маса и нормален начин на живот. В рамките на рубриката „Образователен здравен университет“ водещия професор Христо Деянов информира аудиторията за още няколко проблема – глутеновата ентеропатия, саркопенията, сарколепсията като често срещани и естествени заболявания.

Телесна маса

Нормалната телесна маса на човек може да се изчисли по определен начин. Това е индекс (BMI – Body Mass Index), който бива изчислява теглото в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат. Например, ако човек е висок 180 см., умножавате 1,8х1,8=3,24. С получената цифра разделяме килограмите. Ако някой тежи 90 килограма става следното: 90/3,24=27,77. В случай, че полученото съотношение е в графата 19-25 индекс, човек е с нормална телесна маса. За жените цифрите могат да се смъкнат с една единица.

Стойности:

  • от 25-30 – наднормено тегло,
  • от 30-35 – затлъстяване първа степен,
  • от 35-40 – затлъстяване втора степен,
  • а над 40 – патологично затлъстяване, високо рискова група.

Големи епидемиологични световни проучвания показват, че хората с индекс около 27 живеят по-дълго, отколкото тези с BMI 20.

Коремна обиколка

Важно е човек периодично да си измерва коремната обиколка. Това става с шивашки метър като самото действие е от големите плътни кости на ханша, минава се над горната част на пъпа. Ако сантиметрите на талията при жените са над 75-80 см. става дума за натрупани килограми.

Съществуват два типа затлъстяване. Единият е ябълковидно, андрогенно или мъжко затлъстяване. Хората трупат голямо количество тлъстини в корема. Талия от над 110 см. носи със себе си повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.

Другият тип затлъстяване е крушовидният. Обикновено при дамите натрупаните килограми са в ханша. Всички хора, които имат натрупване на мазнини в корема, шията и раменете, по правило имат високо кръвно налягане (хипертония), захарен диабет, дислипидемия и други проблеми.

Основни диети

Като за начало трябва да отбележим, че хората, които искат да редуцират килограми, е добре да избягват употребата на алкохол, особено концентратите. От един милилитър алкохол се освобождават девет килокалории.

Средиземноморска

Една от най-известните е средиземноморската. Тя включва зеленчуци, плодове, ядки и рибни продукти от екологично чисти райони. Рибата е ключова, защото в нея има голямо количество омега 3 мастни киселини, те действат срещу атеросклерозата. Името на диетата идва оттам, че подобни храни ядат предимно народите в съответните региони – Гърция, Италия, Франция, Португалия, Испания и др.;

DASH-диета

Тя е насочена срещу хипертонията. Има в себе си плодове, зеленчуци, рибни продукти, пълнозърнести храни, боб, но се намалят натриевия хлорид (сол), захарта, мазнините.

TLC диета

Тук значително бива редуцирана употребата на животински мазнини, които повишават холестерола.

Белтъчна диета

Тя е измислена от френския доктор Пиер Дюкан. Тя съдържа предимно белтъчини, затова можем някъде да я видим и като „протеинова диета“. Тук има изгаряне на мазнини и ускорение на обмяната на веществата, редуцират се килограмите. Съществуват и рискови фактори – повишен шанс за подагра и проблеми с бъбреците;

Диетата на Аткинс

Намаляване на въглехидратите. Ако все пак се консумират такива, да бъдат полизахариди.

Диета за намаляване на автоимунен процес и възпалителна реакция

Тук има предимно плодово-зеленчукова храна. Избягват се мазнините. Пропорцията между мастните киселини, омега 3, 6 и 9 е оптимална. Тук първата и третата група трябва да бъдат в по-големи количества, спрямо омега 6. Важен е големият прием на антиоксиданти и минерали, полезни за организма – калий, магнезий.

Периодично гладуване

Човек може един ден в седмицата да ограничи всякаква храна – да се вземат само плодови сокове, чайове. Това е препоръчително, ако човек е с голямо наднормено тегло.

Глутенова ентеропатия

Това е непоносимост към глутена (белтък в растителните продукти). Той се съдържа в житните култури, ечемика, има и ниски проценти в лимеца. Клиничните симптоми тук биват свързани с профузен диаричен синдром, малабсорбционен синдром, отпадналост, значително влошаване на здравето. По правило на почти всички световни законодателства е задължително на хранителните продукти да се отбелязва дали те имат глутен.

Появата на проблема обикновено е в ранна детска възраст, настъпват некротични участъци при тънкото черво. В него има власинки, които служат за всмукване на хранителните вещества и придвижване на вече обработената маса. Когато настъпи глутенова ентеропатия, власинките изчезват, има увредена лигавица. Подходящи храни за консумация са царевицата, картофите, ориза, соята, просото, чия, елда, ядките, крехко месо в умерени количества, риба.  

Саркопения и сарколепсия

Означава намаляване, редуциране на мускулната маса, това е естествен процес с напредване на възрастта. Постепенно през годините настъпват костни промени. Когато загубата на тегло е значителна, има голяма атрофия на мускулите, говорим за напреднала форма на болестите. Ако процесът е стартирал в резултат на гладуване, се говори за маразъм. В случай, че причината е онкологично заболяване – има кахексия (загуба на жизнени функции).

При слабеене, ограничение на храна, първо намалява мускулната маса, а не мазнините. Тук е много важно движението, физическите натоварвания, в умерени количества, при възрастните хора. По препоръка на проф. Деянов всеки един 75-80 годишен човек в добро здраве, трябва да минава на ден поне 3000 крачки. Характерни проявления при намалена мускулна маса са остеопорозата, фрактурите, падания, нарушение на равновесието, тромбофлебит, белодробен емболизъм, депресия.

Препоръка

„Искам да посъветвам възрастните хора да увеличат белтъчната храна, защото белтъците, протеините са тези, които поддържат мускулатурата. Разбира се, това да става с мярка, тъй като казахме преди малко, че могат пък бъбреците да се увредят и пикочната киселина да нарасне. Затова при възрастните хора подаграта е по-честа. Но все пак белтъчната храна трябва да не се ограничава, затова не съветвам хора, които са много отслабнали и са със загуба на мускулна маса, да станат вегетарианци.“

Проф. Христо Деянов
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9559,9106,8611,7598,6925,5077,4258″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”624,6081,2185,563,559,2177,587″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни