Най-добрите игри за стимулиране на мозъка при деменция и как действат те

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Най-добрите игри за стимулиране на мозъка при деменция

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Деменцията причинява прогресивна загуба на когнитивните способности на човек, които са от решаващо значение за ежедневното функциониране. Когато някой има деменция, той може да има проблеми с паметта, мисленето, разсъжденията или дори езика. Загубата на тези умения може да затрудни хората с деменция да извършват ежедневните си дейности. Въпреки това съществува начин за стимулиране на мозъка при деменция.

Въпреки че няма лек за деменция, някои възможности за лечение могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Например, хората често обсъждат идеята за използване на игри свързани с развитието на паметта за хората, страдащи от деменция. Те могат да помогнат за стимулиране на мозъка. Но какво всъщност казва изследването за ролята на мозъчно-стимулиращите игри за деменция? В тази статия показваме как мозъчните игри могат да помогнат за когнитивните функции.

Как мозъчните игри помогнат за стимулиране на мозъка при деменция?

Игрите са сред многото дейности, които могат да забавляват и ангажират човешкия ум. Но по-важното е, че игрите могат да ни помогнат да поддържаме мозъка си стимулиран и да забавим процеса на демения. Това е изключително важно за по-възрастните хора, особено за тези, изложени на риск от деменция.

Проучвания изследват въздействието на комбинирано физическо и когнитивно обучение „exergame“. Изследователите установяват, че има значително подобрение на работната памет и изпълнителната функция. То е основният метод за стимулиране на мозъка при деменция.

Други проучвания изследват ефекта от компютъризираното когнитивно обучение (в области като разсъждение, памет, език и внимание) върху прогресията на леко когнитивно увреждане. Резултатите от проучването показват, че обучението увеличава обема на сивото вещество на мозъка и може да помогне за запазване на общото познаване.

И така, какво общо имат тези изследвания с мозъчните игри за деменция?

Когато някой има деменция, много от когнитивните му умения намаляват. Те включват някои от уменията, споменати в тези проучвания, като памет и разсъждение. Игрите могат да помогнат за подобряване на тези когнитивни умения, особено при хора с деменция.
По време на изследването са проучени три вида игри и техните предимства:

  • Настолни игри: Те могат да помогнат с когнитивните функции като памет, комуникация и емоционална регулация.
  • Видеоигри: Видеоигрите могат да бъдат персонализирани така, че да са насочени директно към различни когнитивни способности, като памет и разсъждение.
  • Игри с виртуална реалност: Те могат да осигурят както когнитивно, така и физическо укрепване, в зависимост от вида на играта.

Според прегледа, когато пациентите в ранен и среден стадий на деменция са използвали сериозни игри, те са успели да подобрят голямо разнообразие от когнитивни способности, включително:

  • Краткосрочна памет
  • Време за реакция
  • Разрешаване на проблем
  • Логически разсъждения
  • Комуникация

Все пак, въпреки голямото количество подкрепящи доказателства за ролята на игрите в грижите за деменция, литературата все още е относително смесена. Например, по-скорошен анализ относно изследванията около мозъчните игри и когнитивните увреждания установиха, че мозъчните игри не са по-ефективни за подобряване на когнитивната функция от контролните интервенции.

В крайна сметка, въпреки че има известно обещание за ролята на мозъчно стимулиращите игри за деменция, са необходими повече изследвания.

Кои са най-добрите игри при деменция?

От десетилетия знаем, че игрите могат да бъдат чудесен начин за стимулиране на мозъка. Въпреки това не всички игри са създадени еднакви що се отнася до уменията, които могат да тренират. И така, ето някои от игрите, които могат да поддържат голямо разнообразие от когнитивни умения, особено за хора с деменция.

Словесни пъзели

Пъзелите с думи са жанр игри, които се фокусират специално върху езика. Някои игри като Скрабъл се фокусират върху подреждането на букви и думи, докато други игри като кръстословиците се фокусират върху припомнянето на думи. Съществува обаче голямо разнообразие от форми, които пъзелите с думи могат да приемат.

Играенето на игри като кръстословици, наред с други видове пъзели, може потенциално да доведе до когнитивни подобрения във вербалното учене, паметта, скоростта и др. В следствие на това процеса на настъпване на потенциална деменция може да бъде отложен или избегнат.
Имайки това предвид, помислете дали да не опитате някои от тези класически пъзели с думи:

  • Кръстословици
  • Търсения на думи
  • Анаграми
  • Криптограми

Пъзели за стимулиране на мозъка при деменция

Игри за стимулиране на мозъка при деменция 2

Пъзелите са вид игра, която е особено полезна за паметта и разсъжденията. Пъзелите могат да варират от прости пъзели, които лесно се сглобяват, до по-сложни пъзели, които изискват много повече координация око, ръка и извикване на паметта. Тъй като хората с деменция често се борят с когнитивни умения като припомняне на паметта и разсъждение, пъзелите може да са лесен начин за поддържане на тези умения. И най-добрата част от тези пъзели е, че има по нещо за всеки, от обикновени картонени мозайки до триизмерни скулптури от мозайката и много други.

Игри със зарове за стимулиране на мозъка при деменция

Игри за стимулиране на мозъка при деменция 3

Има централен компонент на късмета в много игри със зарове. Повечето разчитат на произволно хвърляне на зара. Това прави игрите със зарове изключително забавни и конкурентни. Хората с определени видове когнитивни състояния, като деменция, може да изпитат намаляване на числените и изчислителни умения. Тези умения могат да се практикуват с игри със зарове.
Ето някои игри със зарове, стимулиращи мозъка, които можете да добавите към репертоара си:

  • Табла
  • Кисмет
  • Заровете на лъжеца
  • Затворете кутията

Стимулиране на мозъка при деменция чрез игра на карти

Игри за стимулиране на мозъка при деменция 4

Игрите с карти разчитат на различни видове карти за игра. Игрите с карти могат да използват или стандартно тесте карти, или карти, които са специфични за играта, като Uno например. Игрите с карти са чудесни за практикуване на умения като разсъждение, решаване на проблеми, памет и концентрация: същите умения, които често са в упадък при хора с деменция.

С голямото разнообразие от игри с карти на пазара може да е трудно да разберете откъде да започнете, така че ето няколко, за да започнете:

  • Игри за съвпадение, като например Go Fish
  • Игри с вземане на трикове, като бридж
  • Специфични игри, като Uno
  • Вариации на пасианс
  • Колекционерски игри, като играта с разменни карти Pokémon

Настолни игри за стимулиране на мозъка при деменция

Игри за стимулиране на мозъка при деменция 5

Настолните игри са жанр игри, които използват предварително направена дъска, заедно с фигури, които се местят или поставят на дъската. Повечето настолни игри, особено по-новите, също използват карти, зарове и други елементи. Проучване, което е насочено към ползите от играта на аналогови игри, като настолни игри, сред 1091 участници установи, че по-високата честота на игри води до по-малко когнитивен спад от 70-годишна възраст до 79-годишна възраст.
Имайки предвид въздействието, което настолните игри могат да имат върху деменцията, ето няколко предложения, които да добавите към колекцията си:

  • Монопол
  • Тривиално преследване
  • Билет за пътуване
  • Череп
  • Шах

Какви други дейности могат да помогнат за стимулиране на мозъка при деменция?

Игрите не са единствените дейности, които могат да помогнат за поддържане на когнитивната функция при хора с деменция. Според експертите други дейности, които могат да бъдат полезни, включват:

  • Четене: Четенето е чудесна, обогатяваща дейност, която не включва само книги. Можете също да четете поезия, списания, вестници, комикси и друго печатно или онлайн съдържание.
  • Развлечения: Гледането на телевизионни предавания или слушането на радио предавания са страхотни примери за това как съвременните забавления могат да помогнат за поддържане на ангажираността на мозъка.
  • Изкуства: Изкуството се предлага в много форми, като рисуване, свирене на музикални инструменти. Всяка форма на изразяване на изкуството е полезна при хора с деменция.
  • Учене: Научаването на нови неща, независимо дали чрез клас, видеоклипове в YouTube, подкасти или други медии, е чудесен начин за укрепване на когнитивните умения в по-напреднала възраст.
Игри за стимулиране на мозъка при деменция 6

Някои хора с тежка деменция може да се затрудняват да изпълняват дори прости задачи, така че някои от дейностите, споменати по-горе, може да са трудни за тях. Ако случаят е такъв, помислете дали да не се придържате към по-прости дейности, като чат и припомняне, разглеждане на снимки и слушане на музика.

Често задавани въпроси относно игри за деменция:

Трябва ли да играете игри сами или с друг човек или е без значение?

Въпреки че изследването не казва дали соло игрите или игрите с много хора са по-добри за деменция, ние знаем, че различните видове игри предлагат различни когнитивни ползи. Например, кръстословиците обикновено се играят самостоятелно и могат да бъдат чудесни за езика и вниманието. Но настолните игри също помагат за стимулиране на мозъка при деменция, а играта с други осигурява социализация и комуникационни умения.

Могат ли мозъчните игри да предотвратят или забавят деменцията, ако ги започнете в ранна възраст?

Има някои промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска. Това включва поддържане на когнитивна активност и общуване със семейството и приятелите, като и двете мозъчни игри могат да Ви помогнат.

Кой е най-застрашен от деменция и има ли нещо, което може да предотврати това състояние?

Науката показва, че най-големите рискови фактори за деменция са две неща, които не можем да контролираме: нашата възраст и нашата генетика. Стареенето е най-големият рисков фактор за развитие на деменция и този риск се удвоява на всеки 5 години, като се започне от около 70-годишна възраст.

Въпреки че някои промени в начина на живот могат да намалят риска от деменция, не е доказан подход, който да я предотврати изцяло.

Има ли медицински лечения, които могат да излекуват деменция, след като се развие?

Според Националната здравна служба (NHS) няма лек за деменция. Но някои лекарства, когнитивни лечения (като терапия за когнитивна стимулация) и други терапии за начин на живот могат да помогнат за справяне с някои от симптомите и вероятно да забавят прогресирането на заболяването при определени хора.

Заключение

Деменцията засяга грубо 5 милиона възрастни, на възраст 65 и повече години. И бъдещите прогнози показват огромно увеличение през следващите няколко десетилетия. Стимулирането на мозъка при деменция чрез игри и други дейности могат да подобрят когнитивното функциониране при по-възрастни хора, както и вероятно да намалят риска от развитие на деменция.

Но точната роля на мозъчните игри за превенция и лечение на деменция е неизвестна и са необходими повече изследвания, за да се определи колко полезни могат да бъдат тези игри.
Все пак, дори и да не знаем със сигурност дали игрите могат да помогнат при деменция, знаем едно нещо. Те са забавен начин да поддържаме мозъка ангажиран, активен и забавен на всяка възраст. 

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни