Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Цветната есенция е екстракт от ботаническо растение, за което се смята, че подобрява настроението, има разкрасяващо и лечебно действие. Допълнително акцентира към балансираното емоционално здраве. Съществуват определени видове терапии, без съответната есенция. Този вид алтернативна медицина е широко-разпространен в САЩ и Западна Европа.

Какво е цветотерапия?

Цветотерапия

Терапията с цветя е разнообразен подход за лечение, който включва излагане на растителни продукти за подобряване на емоционалното състояние. Тя е част от холистичната медицина. Алисън Чаула, лицензиран клиничен психотерапевт, духовен съветник, споделя следното: „Терапията с цветя може да бъде използването на красиво аранжирани букети цветя за постигане на лечебни свойства и подобряване на психичното здраве…Това „изцеление“ може да приеме много форми: ефектът на цветята върху психическото ни състояние визуално, техните аромати, масла, които осигуряват или лечебни ароматни води, или тинктури, които могат да бъдат създадени от тях… Много проучвания показват, че чувствата на благодарност и щастие се появяват в един миг.“

В някои случаи самото присъствие около цветята е достатъчно, за да подобри настроението на хората. Този положителен ефект се прилага независимо дали получаваме букет или избирате смесваме някои лекарства с цветни есенции. Цветните есенции не бива да бъдат бъркани с етерични масла, въпреки, че и двете се правят от растения.

Как действа методът цветотерапия?

Цветотерапия

Въпреки че има известни дискусии относно ефикасността на цветната есенция като терапия, нараства тенденцията в световен мащаб, която подкрепя добавянето на метода към естествените здравни продукти. Много алтернативни терапии, включително тези с цветя, са тествани през годините и се основават на богата история. „Има изследвания, които подкрепят използването на цветната терапия като хомеопатична техника за управление на психологическо страдание и трудни емоции в индивидите“ – допълва Алисън Чаула. Въпреки че механизмите на действие са предмет на спорове, много доклади показват, че цветната есенция действа срещу анхедония (неспособност за усещане на удовлетворение).

Здравословни ползи на цветовете

Съществуват проучвания, според които някои „цветни лекарства“ играят роля в ограничението на физическа болка и ограничават безпокойството на жените, докато са в менопауза. Освен това леката, до умерена депресия също би могла да бъде контролирана, а стресът – преодолян. Има широко-приети схващания за полезните свойства на определени цветове. Жълтото стимулира ума и подобрява зрението, синьото действа срещу проблеми на еднокринната и костната системи, а червеният цвят активира физическата активност. Виолетовото придава спокойствие, лилавото – потиска апетита, розовото акцентира към сърдечната дейност, докато зеленото се свързва с природата и има успокояващи свойства. Оранжевият цвят стимулира дейността на надбъбречната жлеза, лекува пикочния мехур, бъбреците.

Симптоми на Менопауза: Какво трябва да знаем?

Потенциални недостатъци от използване на цветотерапия

До този момент не съществуват категорично доказано отрицателни ефекти. В самите есенции липсва материална субстанция. Опасността от предозиране и пристрастяване е елиминирана. Дори някой пациенти, които имат алергия към определени медикаменти, биха могли да използват „цветните методики“. Ако човек употреби неправилната комбинация, това няма да влоши общото му състояние.

Как да използваме цветотерапия в домашни условия?

Цветотерапия

„Bach Original Flower Remedies“ е най-известната система за подобна медицина. Тя е основана и разработна от британски лекар и хомеопат Едуард Бах през 30-те години на миналия век. Става въпрос за приблизително четиридесет английски диви цветя и растения, за които специалистът определя, че имат положителен успокояващ ефект върху емоционалните дисбаланси. Лекарствата използват разреждания, базирани на традиционната хомеопатична практика и всичко това помага за балансиране на специфични чувства, като страх, несигурност, липса на увереност или съмнение.

Едуард Бах и неговите методи включващи цветотерапия

Цветната есенция на Едуард Бах може да се използва както поотделно, така и комбинирано за персонализирани подходи. Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат предимно във формата на капки. „Препоръчваме смесване на до седем лекарства заедно“ – казва Ким Кноблаух, маркетинг директор в компанията на Бах. „Помислете за това – буквално милиони различни комбинации, които могат да бъдат персонализирани за вас, за да поддържат каквото и да чувствате. Има и комбинация от пет от най-популярните цветя на Бах за поддържане и облекчаване на ежедневния емоционален стрес“ – добавя Кноблаух. Съответният брой капки се слагат в напитка, храна или директно се приемат през устата на равни интервали през деня. Не винаги е възможно точната комбинация да бъде уцелена веднага. Всяка есенция е подходяща за различни емоционални положения. Съставките на д-р Бах създават положителни вибрации в човешкото съзнание, те действат срещу конкретни модели на отрицателни реакции и ги разрешават.

Най-популярните от 38-те растения и цветя на д-р Бах са:

  • бял кестен –действа за успокоение на тялото и по-качествен сън;
  • витлеемска звезда – тя неутрализира вредни емоции, като например нелечима болест, загуба на близък човек и други;
  • мимулус – растение, действащо срещу страховете и фобиите.

Лечебен потенциал за аранжиране на цветя

Цветотерапия

Ако не смятате, че този вид есенция е подходяща за вас, все пак можете да се възползвате от добавянето на цветната аранжировка към дома ви. „Например, ако се чувствате много развълнувани или тревожни, можете да опитате сноп цветя, които имат много фини и успокояващи цветове като почти бяло, светло прасковено или много меко жълто“ – казва психотерапевтът Алисън Чаула. „Доказано е, че тези цветове помагат за облекчаване на повишеното настроение и внасят спокойствие…Тигрови лилии, слънчогледи, яркочервени, портокали и зелени цветове и избрани цветя, които осигуряват приятен аромат, който да изпълни стаята и да вдъхнови настроението ви…Също така бих предложил нещо лечебно, което може да се носи със себе си, като ароматна вода или масло, което да прилагате през целия ден, ако не можете да останете според тяхната уговорка.“

Заключение

В нашето съвремие редица изследвания затвърждават разбирането, че всеки цвят има вибрационна енергия, която стимулира различни, биологично активни зони в тялото. Цветотерапията е наука, която използва различните цветове, за да промени или запази честотата, носеща здраве, лекота и хармония.

Сред най-популярните методи е терапията на доктор Едуард Бах. Тя е изградена от 38 цветя и растения. Според д-р Бах терапията лекува душата, балансира тялото. Положителното при това лечение е, че няма противопоказания, не води до предозиране и липсва риск от алергии.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни