Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Полезни ли са морковите за очите ви?

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Популярни по света, морковите са хрупкави и изключително питателни кореноплодни зеленчуци. Обикновено се твърди, че поддържат очите Ви здрави и подобряват нощното виждане. Въпреки това може да се чудите за произхода на тази идея и дали е подкрепена от науката. Тази статия Ви казва дали морковите са полезни за очите Ви и предоставя други съвети за поддържане на зрението Ви здраво.

Моркови и здраве на очите

polezni-li-sa-morkovite-za-ochite-vi-zdravital

Отдавна се смята, че яденето на моркови подобрява здравето на очите и подобрява зрението, особено през нощта. Въпреки че в това има истина, връзката между морковите и зрението произлиза от мит. По време на Втората световна война пилотите от Британските кралски военновъздушни сили за първи път са започнали да използват радар за насочване и сваляне на вражески самолети. В опит да се запази тази нова технология в тайна, визуалната точност на пилотите, особено през нощта, е била приписана на яденето на моркови.

Това води до дългогодишна пропагандна кампания, която насърчава морковите за по-добро зрение. Тази украсена връзка между яденето на моркови и подобреното нощно виждане остава и днес. Въпреки това, въпреки че не са вълшебната храна за очите, за която са били рекламирани по време на Втората световна война, морковите съдържат някои съединения, които са полезни за очите Ви.

Високо съдържание на антиоксиданти

Морковите са богат източник на бета каротин и лутеин, които са антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на очите, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали са съединения, които могат да доведат до клетъчно увреждане, стареене и хронични заболявания, включително очни заболявания, когато техният брой стане творде висок. Бета каротинът придава оцветяването на много червени, оранжеви и жълти растения.

Оранжевите моркови са особено богати на бета каротин, който тялото Ви превръща във витамин А. Дефицитът на витамин А може да доведе до нощна слепота, която често е обратима чрез добавяне. Витамин А е необходим за образуването на родопсин, който е червеникаво-лилав, светлочувствителен пигмент в очните клетки, който Ви помага да виждате през нощта.

Вашето тяло абсорбира и използва бета каротин по-ефективно когато ядете варени моркови, а не сурови. Освен това витамин А и неговите прекурсори са мастноразтворими, така че яденето на моркови с източник на мазнини подобрява усвояването.

Полезни ли са морковите за очите Ви? 2

Жълтите моркови съдържат най-много лутеин, който може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация, състояние, при което зрението Ви постепенно се замъглява или губи. Диетите, богати на лутеин, могат да бъдат особено предпазни срещу макулната дегенерация.

Морковите поддържат здрави очи, но има много други причини да ги ядете. Повечето изследвания се фокусират върху тяхното съдържание на каротеноиди, включително лутеин, ликопен и бета каротин.

Други ползи за здравето от морковите включват:

  • Поддържа здравето на храносмилането. Морковите са с високо съдържание на фибри, което помага за предотвратяване на запек. Един морков съдържа около 2 грама фибри, или 8% от дневната стойност. Яденето на моркови също може да подобри чревните Ви бактерии.
  • Може да намали риска от рак. Богатите на фибри храни като морковите могат дапомогнат за предпазване от рак на дебелото черво, като насърчават редовното храносмилане. Освен това е доказано, че някои антиоксиданти в морковите имат противоракови ефекти.
  • Стабилизира кръвната захар. Морковите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват голям скок на кръвната захар, когато ги ядете. Съдържанието им на фибри също помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.
  • Полезни за сърцето Ви. Червените и оранжевите моркови са с високо съдържание на ликопен, антиоксидант, който предпазва сърцето. Морковите могат също да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нива на холестерол.
  • Защитават кожата. Въпреки че не са толкова ефективни като слънцезащитните продукти, бета каротинът и ликопенът антиоксиданти могат да помогнат за защита на кожата Ви от увреждане от слънцето.
  • Може да подпомогнат при загубата на тегло. Морковите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Яденето им увеличава чувството за ситост, което може да предотврати преяждането и да помогне за загуба на тегло.

Други начини да подобрите здравето на очите си

Яденето на моркови не е единственият начин да запазите очите си здрави и зрението си остро. Други стратегии за подобряване на здравето на очите Ви включват:

  • Използвайте слънцезащита. Изберете слънчеви очила, които предпазват очите ви от 99-100% UVA и UVB лъчи. Увреждането от слънцето може да доведе до катаракта – дегенерация на макулата и птеригиум (растеж на тъкан над бялото на очите Ви).
  • Ограничете времето пред екрана и синята светлина. Продължителното време пред телевизия, телефон или компютър може да причини напрежение на очите.
  • През нощта изключвайте екраните или включете филтъра за нощна светлина на телефона си, тъй като синята светлина може да причини увреждане на ретината.
  • Тренирайте. Редовната физическа активност е полезна за очите и талията Ви. Липсата на движение увеличава риска от диабет тип 2 и диабетна ретинопатия – състояние, което може да увреди зрението Ви.
  • Не пушете. Тютюневият дим е свързан със загуба на зрението, катаракта и макулна дегенерация. Тютюнопушенето също може да увеличи риска от сухо око (30, 31, 32, 33).
  • Стремете се към балансирана диета. Омега-3 мазнини (мазна риба, лен), витамин С (цитрусови плодове, броколи), витамин Е (ядково масло) и цинк (месо, стриди и тиквени семки) са също е добри за очите Ви.
  • Яжте тъмнолистни зелени зеленчуци. Зеле и спанак са с високо съдържание на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които поддържат здравето на очите.
  • Ходете на редовни очни прегледи. Най-добрият начин да разберете как са очите Ви е да се преглеждате редовно от очен специалист. Посещението при оптометрист или офталмолог е добър превантивен здравен навик, който трябва да придобиете.

Продукт, който предлагаме за подобряване на зрението е Лутеин Макс – 30. Той:

  • Спомага при нарушения на зрението
  • Намалява риска от катаракта и възрастова макулна дегенерация
  • Подпомага функциите на окото преди и след операция от катаракта
  • Предпазва диабетици и пушачи поради повишения риск от очни заболявания при тях

Заключение

Идеята, че морковите помагат за здрави очи и добро зрение, произлиза от мит, но това не означава, че е напълно грешна информацията. Морковите са особено богати на антиоксидантите лутеин и бета каротин, за които е доказано, че предпазват очите Ви. Те също могат да бъдат от полза за Вашето храносмилане, сърце, кожа и цялостно здраве.

Ако искате да запазите очите си здрави, трябва да създадете и други здравословни навици, които предпазват зрението, като упражнения, носене на слънчеви очила, ограничаване на времето пред екрана, балансирана диета и непушене.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”10495,10103,3745,5368,4973,5357,4159,8347″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”7641,2171,9194,7840,2189,8788″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни