Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
разширени вени - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Същност на вените

Вените са основна част от кръвоносната система. Извеждат обратно кръвта от тъканите и органите към сърцето. Намират се в близост до повърхността на кожата и имат еластичност и гъвкавост. Броят на вените надвишава този на артериите. Вените имат по-голям диаметър и средният мускул е с по-тънък и по-слабо еластичен слой, затова при заболяване кръвта започва да преминава бавно, а вените стават по-тесни. Има някой прилики между вените и артериите: и при двете има трипластови стени, включват мускулна тъкан, транспортират кръвта еднопосочно.

Когато ходим, мускулите ни се съкращават и подпомагат придвижването на кръвта по вените, но като сме в едно положение дълго време, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С напредване на времето има вероятност дадено количество да се върне в долните крайници и именно това води до разширение на вените и венозна хипертония.

Разширени вени

Вените стават разширени, когато има подуване, заради затруднено движение на кръвта в крайниците. При някой хора се стига до физическа болка и дискомфорт. Говорим за неразположения най-вече на краката. Разширените вени (РВ) изпъкват под кожата, имат лилав или тъмносин цвят. Има клапи, спиращи кръвта да тече назад по вените и когато тези клапи са отслабени, идва разширението. Понякога може да се стигне до язва на кожата, ако вената е разкъсана. Всяко състояние, предизвикващо натиск към корема, е предпоставка за РВ – бременност при жените, запек, по-рядко тумор. Жените са в пъти по-предразположени да развиват разширени вени по време на бременност, защото имат повече кръв в тялото си, което оказва повече налягане върху кръвоносната система. Докато матката расте, се създава повече натиск върху вените в областта на таза.

При този тип проблеми има реално кожни инфекции – като пигментация, дерматит, наличие на венозна язва по вътрешната страна на глезените. Сериозни последствия са възможни: флебит, тромбоза, екземи. Най-сериозното от тях е образуването на тромби в разширените вени. При усложнение те могат да доведат до венозна гангрена или хеморагична некроза в острата си фаза, а това от своя страна да значи ампутация на крайник. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до състояния, застрашаващи продължението на човешкия живот.

По принцип заболяването засяга повече жените, като в България честотата на неразположението стига до 40 процента. Една от причините за това може да е фактът, че женските хормони отпускат вените. Затова консумацията на противозачатъчни или хормоналната терапия повлияват на състоянието.

Възникване на РВ

С напредване на времето венозните стени се отпускат, заради кръвен натиск. Краката се подуват и започват да болят. Поради забавения кръвоток във вените, се задържат отпадни продукти и еритроцити, левкоцити, тромбоцити. Те спомагат за развитието на възпалителни процеси, които водят до структурни и функционални изменения на вените. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми. С напредване на възрастта рискът за РВ значително нараства, понеже вените и клапите се износват и съединителната тъкан отслабва.

Други рискови фактори

  1. Наследственост;
  2. Тютюнопушене;
  3. Артериална хипертония;
  4. Неподходящи дрехи и обувки;
  5. Липса на активно движение и спортуване.

Лечение

  1. Компресивна терапия – посредством ластични бинтове и специални чорапи
  2. Употреба на различни хранителни добавки, лекарства и кремове
  3. Хирургично лечение
  4. Мини-инвазивно и неинвазивно лечение

На практика разширените вени биха могли да се махнат чрез помощта на лазерна сонда с локална анестезия.

Ще представим накратко пред вас този принцип, като информацията е взета от платформата на болница „Медлайн“:

„При лазерния метод (ELVeS = Endo Laser Vein System) се стига до запушване (облитерация) на голямата подкожна вена (Vena saphena magna) и на малката подкожна вена (Vena saphena parva). Светлинната енергия на лазерния лъч се поглъща от хемоглобина в кръвта и се превръща в топлина. Така температурата във вътрешността на вената се повишава до около 60-70 градуса по Целзий. Във венозната стена настъпват промени, които водят до съсирване на кръвта в този участък на съда. С други думи казано – вената се „заварява” от тази температура. Преди тази манипулация около разширения венозен съд се впръсква с тънка игла разреден разтвор на локален анестетик, който има за цел напълно да обезболи третирания участък и на второ място като буфер да предпази от термично увреждане околната тъкан.“

„Вени гел“ е вашето натурално решение при разширени вени. Продуктът е за външно, локално нанасяне по проблемните места. Съставките на мазилото са:

  1. Масло от кипарис – облекчава отоци, подобрява лимфния дренаж;
  2. Екстракт от див кестен – успокоява разширени вени, укрепва капилярите;
  3. Екстракт от арника – подсилва кръвообращението, противовъзпалително действие;
  4. Екстракт от дъбови кори – уплътнява стените на кръвоносните съдове;
  5. Екстракт от невен – помага за зарастването на рани.
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни