Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
10 ползи за здравето от ябълките

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Оказва се, че поговорката “Една ябълка на ден, държи лекаря далеч” е вярна! Ползите за здравето от ябълките, може да Ви изненадат. 

Ето 10 причини да започнете да ядете по една ябълка на ден!

Повечето хора смятат, че ябълките са удобна храна за закуска, особено за обяд или в движение. И те реално са такива. Но в ябълката има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

1. Ябълките имат високо съдържание на влакнини

10 ползи за здравето от ябълките 1
Ябълките са богати на влакнини

Нека започнем с това, което всеки знае за ябълките. Те са богати на фибри, заради съдържащия се в тях пектин. Пектините са разтворими фибри, които изчистват токсините и холестеролните натрупвания. За да получите максимална полза от ябълките е важно да консумирате и кората. Може би ще искате да се обърнете към органични продукти, за да избегнете пестициди и други химикали. Затова е важно да се уверите, че сте измили добре кората на продуктите, които консумирате.

Установено е, че диетите с високо съдържание на фибри са полезни за предотвратяване на рак на дебелото черво, както и за предотвратяването на други храносмилателни проблеми като запек.

2. Високо съдържание на антиоксиданти

Повечето хора смятат, че горските плодове са основен източник на антиоксиданти и това ги прави предпочитана храна. Малко хора са наясно, че ябълките всъщност са с много високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали. Доказано е, че те помагат за намаляване на случаите на рак и хронични заболявания.

Един от най-разпространените антиоксиданти, на които са богати, е витамин С. Една ябълка осигурява 14% от препоръчителния дневен прием на този важен витамин. Витамин С е необходим за здрава имунна система, очи, кожа и мозък.

3. Ябълките са добър помощник в храносмилането

Пектинът също може да Ви помогне да поддържате правилното пренасяне и движение на веществата в организма. Ябълките са идеални за облекчаване на запек. Освен че може да ги ядете сурови на ръка, същият ефект от ползите на ябълките може да се усети, когато ги добавите към смути или ги консумирате изцедени, под формата на сок. Само се уверете, че консумирате пресен сок, а не такъв купен от магазина, тъй като в него има добавени големи количества захар. Сушените ябълки, когато нямат добавена захар, могат да имат същите ползи.

4. Добри за борба с мозъчните заболявания

Ако имате наследственост в болести като болестта на Алцхаймер или Паркинсон, е хубаво да започнете да се замисляте по-сериозно върху поговорката:  “Една ябълка на ден, държи лекаря далеч”. Доказано е, че ябълките помагат на мозъка Ви да остане във върхова форма. Те могат да намалят оксидативния стрес в мозъка, както и да помогнат в борбата със свободните радикали, благодарение на своите антиоксиданти.

5. Ябълките помагат за по-здраво сърце

Консумацията на много пресни плодове и зеленчуци може да поддържа сърцето Ви здраво. Ябълките също играят голяма роля в това отношение. Пектинът помага за намаляване на възпаленията, което от своя страна предпазва сърцето Ви. Той може да помогне и за намаляване на нивата на лошия холестерол, както и за поддържане на липидите в течно състояние и придвижването им в организма. Това от своя страна намалява натоварването на жлъчния мехур, като по този начин помага за предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката.

6. Помагат при отслабване

Фибрите и естествените захари могат да помогнат за стабилизирането на кръвната захар и да ви държат сити по-дълго време. Добавянето на една ябълка към храната може да ви помогне да консумирате по-малко калории и да ви държи сити до следващото хранене. Една ябълка е и идеална начин да преодолеете глада между храненията. Подобно на бананите, ябълките са чудесен плод за пътуване.

7. Помагат за предотвратяване на диабет

10-polzi-za-zdraveto-ot-yabalkite-7
Ябълките помагат при диабет

Диетата със здравословни плодове и зеленчуци може значително да намали случаите на диабет и увеличаване на теглото. Флавоноидите, съдържащи се в ябълките (и други плодове), подобряват инсулиновата чувствителност.

Въпреки че може да си мислите, че те са с високо съдържание на захар, те са богати и на фибри, което помага ябълките да се превърнат в храна с нисък гликемичен индекс. Това означава, че захарта, съдържаща се в тях, навлиза бавно в кръвния поток, така че нивата на кръвната захар са по-стабилни. Именно големите колебания в нивата на кръвната глюкоза могат да доведат до инсулинова резистентност.

Другите антиоксиданти и фибри, открити в ябълките играят важна роля за антидиабетното им действие.

8. Полезни за предотвратяване на стареенето

Всички ние искаме кожата ни да остане по-дълго млада. Ябълките до голяма степен помагат това да се случи. Те съдържат големи количества витамин А, както и стимулират производството на колаген. Те са от ключово значение за предпазване на кожата от увисване и поява на бръчки.

9. Полезни за здравето на дихателните пътища

10-polzi-za-zdraveto-ot-yabalkite-9
Ябълките са полезни за дихателните пътища

Ябълките не са толкова богати по отношение на фитохимикали. Но това, което е интересно, е, че фитохимикалите всъщност взаимодействат добре с флаваноидите, което помага на белите ви дробове да са в добро здравословно състояние. Консумацията на поне две ябълки седмично може да помогне за намаляване на симптомите на астма.

10. Полезни за усмивката Ви

Най-често когато са консумирани сурови, те предизвикват отделянето на слюнка. Тази слюнка е от ключово значение за намаляване на количеството бактерии в устата ни, което от своя страна води до по-здрави зъби. Освен това, суровата ябълка осигурява търкане, което помага за почистването на зъбите и ги прави по-ярки.

След като вече знаете какви са ползите от ябълките за вашето здраве е време да вземете и да хапнете една ябълка! Червени, зелени или жълти, те са вкусни за ядене и са пълни с хранителни вещества за добро здраве.

Кой е любимият Ви начин за ядене на ябълки?

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11182,10103,9796,9592,6117,9930,10236,7410,7171,7222,6821″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,8788,2185,624,2200,2187″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни