Разширени вени – симптоми и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Разширените вени са усукани вени. Всяка повърхностна вена може да се разшири, но най-често засегнатите са вените на краката ви. Това е така, защото стоенето и ходенето изправени увеличават налягането във вените в долната част на тялото.

За много хора разширените вени и паякообразните вени – често срещана, лека вариация на разширени вени – са просто козметична грижа. За други хора, разширените вени могат да причинят болка и дискомфорт. Понякога разширените вени водят до по-сериозни проблеми.

Симптоми

Разширените вени може да не причиняват никаква болка. Признаците, че може да имате разширени вени, включват:

  • Вени, които са тъмно лилави или сини на цвят
  • Вени, които изглеждат усукани и изпъкнали; те често са като въжета на краката ви

Когато се появят болезнени признаци и симптоми, те могат да включват:

  • Усещане за болка или тежест в краката
  • Парене, пулсиране, мускулни крампи и подуване на долната част на краката
  • Болка след продължително седене или стоене
  • Сърбеж около една или повече от вените ви
  • Обезцветяване на кожата около разширени вени

Паякообразните вени са подобни на разширените вени, но са по-малки. Паякообразните вени се намират по-близо до повърхността на кожата и често са червени или сини.

Те се появяват по краката, но могат да бъдат намерени и по лицето. Те се различават по размер и често приличат на паяжина.

Причини

Слабите или повредени клапи могат да доведат до разширени вени. Артериите пренасят кръв от сърцето ви към останалите тъкани, а вените връщат кръв от останалата част от тялото ви към сърцето, така че кръвта може да се рециркулира. За да върнете кръвта към сърцето си, вените на краката ви трябва да работят срещу гравитацията.

Мускулните контракции в долната част на краката ви действат като помпи, а еластичните стени на вените помагат на кръвта да се върне към сърцето. Малките клапи във вените ви се отварят, когато кръвта тече към сърцето ви, след което се затварят, за да спрат кръвта да тече обратно. Ако тези клапи са слаби или повредени, кръвта може да тече назад и да се събира във вената, което води до разтягане или усукване на вените.

Рискови фактори

Тези фактори повишават риска от развитие на разширени вени:

  • възраст – рискът от разширени вени се увеличава с възрастта. Стареенето причинява износване на клапите във вените, които помагат за регулиране на притока на кръв. В крайна сметка това износване кара клапите да позволят на малко кръв да се връща във вените ви, където се събира, вместо да тече към сърцето. 
  • пол – жените са по-склонни да развият състоянието. Хормоналните промени преди менструацията или по време на бременност или менопауза може да са фактор, защото женските хормони са склонни да отпускат стените на вените. Хормоналните лечения, като противозачатъчни хапчета, могат да увеличат риска от разширени вени. 
  • Бременност – по време на бременност обемът на кръвта в тялото ви се увеличава. Тази промяна подкрепя растящия плод, но също така може да доведе до неприятен страничен ефект – разширени вени на краката. Хормоналните промени по време на бременност също могат да играят роля. 
  • Семейна история – ако други членове на семейството са имали разширени вени, има по-голям шанс да имате и вие. 
  • Затлъстяване – наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху вените ви. 
  • Стоене или седене за дълги периоди от време – кръвта ви не тече толкова добре, ако сте в една и съща позиция за дълги периоди. 

Усложнения

Усложненията на разширените вени, макар и редки, могат да включват:

  • Язви – по кожата, в близост до разширени вени, особено близо до глезените, могат да се образуват болезнени язви. Обезцветено петно ​​по кожата обикновено започва преди да се образува язва. Посетете незабавно Вашия лекар, ако подозирате, че сте развили язва. 
  • Кръвни съсиреци – понякога вените дълбоко в краката се разширяват. В такива случаи засегнатият крак може да стане болезнен и да се подуе. Всяка постоянна болка в краката или подуване изисква медицинска помощ, тъй като може да показва кръвен съсирек – състояние, известно в медицината като тромбофлебит. 
  • Кървене – понякога вените много близо до кожата могат да се спукат. Това обикновено причинява само незначително кървене, но всяко кървене изисква медицинска помощ. 

Превенция

Няма начин да предотвратите напълно разширените вени, но подобряването на кръвообращението и мускулния тонус може да намали риска от развитие на разширени вени или получаване на допълнителни. Същите мерки, които можете да предприемете за лечение на дискомфорта от разширени вени у дома, могат да помогнат за предотвратяване на разширени вени, включително:

  • Упражнения
  • Следене на теглото
  • Диета с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на сол
  • Избягване на високи токчета и тесни трикотажни изделия
  • Повдигане на краката
  • Редовно сменяйте седнало или изправено положение

Вени Гел от Здравитал

Вени Гел от Здравитал съдържа:

Вени Гел Здравитал
  • Маслото от кипарис – подобрява лимфния дренаж. Също така маслото от кипарис подобрява циркулацията на кръвта. То действа антисептично, отлично се справя с болката и дори облекчава отоците. Намалява усещането за напрежение и тежест в краката.
  • Екстрактът от див кестен – се характеризира с противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Дивият кестен  действа успокоително за разширени вени и укрепва капилярите. Намалява вискозитета на кръвта, намалява болката и склонността от образуване на тромби. Оказва тонизиращ ефект на венозните стени.
  •  Екстрактът от арника – действа противовъзпалително и подсилва кръвообращението. Арниката е богата на флавоноиди и други вещества, които действат епителизиращо и кръвоспиращо и спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове.
  • Екстрактът от дъбови кори – е богат на флавоноиди, танини и други вещества, които освен че спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове, действат и противовъзпалително.
  • Екстрактът от невен – съдържа каротин, етерично масло, алкалоиди, фитонциди и др., които имат  противовъзпалително и противомикробно действие. Подпомага зарастването на рани.

Билковият състав на гела го прави отличен в борбата с разширените вени!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни