Може ли прекаленият смях да ви убие?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Може ли прекаленият смях да ви убие

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кой не се радва на добър смях? Известно е, че смехът подобрява настроението и отношението. Само да чуете друг човек да се смее може дори да Ви накара да се почувствате по-добре. Но понякога прекаленият смях може да бъде опасен.

Самият смях не убива, но състояние, предизвикано от смях, може.

mozhe-li-prekaleniyat-smyah-da-vi-ubie-zdravital

Смехът е едно от най-добрите лекарства за лошо настроение, но твърде много може да причини едно от следните животозастрашаващи състояния. В статията ще отговорим на въпроса: Може ли прекаленият смях да ви убие?

Разкъсана мозъчна аневризма

Може ли прекаленият смях да ви убие? 2

Мозъчната аневризма е издутина, която се образува в кръвоносен съд (артерия) в мозъка. Някои аневризми остават недиагностицирани, но изпъкналостта може в крайна сметка да се спука и да причини кървене в мозъка. Разкъсаната аневризма може бързо да доведе до увреждане на мозъка, както и да причини повишено налягане в черепната кухина. Това повишено налягане може да попречи на снабдяването на мозъка с кислород, което понякога води до кома или смърт.

Признаците на разкъсана мозъчна аневризма включват:

  • силно, внезапно главоболие
  • повръщане
  • двойно виждане
  • припадък
  • чувствителност към светлина
  • объркване

Точната причина за мозъчна аневризма е неизвестна. Ако имате недиагностициран мозъчен аневризъм, силният смях може потенциално да доведе до разкъсване или изтичане.

Астматичен пристъп

Може ли прекаленият смях да ви убие? 3

Различни емоции могат да предизвикат симптоми на астма. Те включват плач, стрес, вълнение и да, дори смях. Някои хора изпитват само леки симптоми на астма. При други силният смях предизвиква тежък астматичен пристъп, което затруднява дишането. Без своевременно лечение на астма, астматичният пристъп, предизвикан от смях, може да бъде животозастрашаващ и да причини дихателна недостатъчност или сърдечен арест.

Геластични припадъци

Може ли прекаленият смях да ви убие? 4

Геластичните гърчове обикновено започват в хипоталамуса. Тези припадъци са уникални, защото често са свързани с неконтролируем смях или кикотене, докато сте будни или заспали. Лицето, което има припадък, може да изглежда, че се смее, усмихва или се подсмихва. Тези емоционални прояви са принудени и неконтролируеми. Геластичните припадъци понякога се причиняват от мозъчни тумори в хипоталамуса.

Много от тези тумори са доброкачествени, но е възможен и злокачествен тумор, макар и по-рядко срещан. Успешното отстраняване може да подобри неврологичните симптоми и да помогне за контролиране на гърчовете.

Задушаване

Може ли прекаленият смях да ви убие? 5

Смърт от смях също може да настъпи, ако прекалено силният смях води до задушаване. Твърде силният смях може да попречи на правилното дишане или да накара човек да спре да диша, лишавайки тялото му от кислород. Този тип смърт е вероятно при предозиране с азотен оксид. Азотният оксид е известен като смешен газ, инхалаторен анестетик, използван по време на някои стоматологични процедури.

Синкоп

Може ли прекаленият смях да ви убие? 6

Синкопът обикновено е временна загуба на съзнание или припадък поради недостатъчен приток на кръв към мозъка. Причинява се от ниско кръвно налягане, намаляване на сърдечната честота, дехидратация, изтощение и силно изпотяване. Понякога синкопът е ситуационен и се предизвиква от тежка кашлица или смях. Ако е причинен от сърдечно заболяване, свързаният епизод на синкоп може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Синкопът, предизвикан от смях, може да не причини сърдечен арест, но може да доведе до животозастрашаващо нараняване, ако припаднете и си ударите главата.

Лошо ли е за Вас да се смеете твърде много?

Може ли прекаленият смях да ви убие? 7

Въпреки че смъртта от смях е възможна, това е малко вероятна възможност. Смехът остава предимно добро нещо с няколко краткосрочни и дългосрочни ползи за здравето.

Краткосрочните ползи включват намаляване на нивото на стрес. Освен това може да стимулира кръвообращението, облекчавайки напрежението и помагайки на мускулите Ви да се отпуснат. Смехът дори може да увеличи приема на богат на кислород въздух. Това е полезно за сърцето и белите дробове.

Що се отнася до дългосрочните ползи, смехът може да обуздае депресията и безпокойството, като Ви помага да се почувствате по-добре. Разсейването на негативните мисли и намаляването на стреса също могат да укрепят имунитета Ви и да намалят риска от заболяване. Освен това, колкото повече се смеете, толкова повече ендорфини отделя мозъкът Ви. Това са хормони за добро настроение, които не само подобряват настроението, но и облекчават болката.

Кога да потърсите медицинска помощ

Може ли прекаленият смях да ви убие? 8

Тъй като прекаленият смях може да причини проблеми на определени хора, обърнете внимание на тялото и здравето си. Посетете лекар, ако развиете необичайни симптоми преди или след пристъп на смях.

Те включват:

  • силно главоболие
  • световъртеж
  • умствено объркване
  • затруднено дишане
  • временна загуба на съзнание

Ако имате астма, говорете с лекар за риска от астматичен пристъп, предизвикан от смях. Може да Ви помогне да носите инхалатор със себе си през цялото време, особено ако сте имали хрипове или кашлица след добър смях. Ако развиете тежки симптоми след твърде силен смях, незабавно отидете в спешното отделение.

Заключение

Смъртта от смях не настъпва често, но може да се случи при определени обстоятелства. И това отговаря на изначалния въпрос: Може ли прекаленият смях да ви убие? Не пренебрегвайте необичайни симптоми, които се развиват след прекалено силен смях. Посетете лекар, дори при временни симптоми, за да избегнете бъдещи усложнения.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11097,9962,9598,11587,11475,10103,10236,8618″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2182,8788,2185,2200,2187,559,3043,3040″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни