13 ползи за здравето от корен от глухарче

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Глухарчето се използва в много форми на традиционната медицина от векове.

Не само листата,корените и цветята могат да добавят цвят към вашата чиния, но също така често се срещат в билковите чайове и добавки, където се използват като естествен лек за подпомагане на контрола на кръвната захар и укрепване на кожата, здравето на черния дроб и сърцето.

А ето ги и 13-те ползи, които крие това растение.

1 Глухарчето е силно питателно

От корен до цвят има многобройни ползи от глухарчето, заредени с витамини, минерали и фибри. Листата от глухарче могат да се консумират варени или сурови и са отличен източник на витамини А, С и К. Те също така съдържат витамин Е, фолиева киселина и малки количества други витамини от група В.

Нещо повече, листата от глухарче осигуряват значително количество от няколко минерала, включително желязо, калций, магнезий и калий.

Коренът на глухарчето е богат на въглехидратния инулин, вид разтворими фибри, намиращи се в растенията, които подпомагат растежа и поддържането на здрави чревни бактерии в храносмилателния тракт.

2. Съдържа мощни антиоксиданти

Глухарчето е пълно с мощни антиоксиданти, което може да обясни много от неговите лечебни свойства.

Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализиране на свободните радикали – молекули, които са продукт на нормален метаболизъм, но допринасят за риск от хронични заболявания, ако нивата им в тялото станат твърде високи. Следователно антиоксидантите са от решаващо значение за поддържането на тялото здраво.

Глухарчетата съдържат високи нива на антиоксидант бета каротин , който може да предпази от увреждане на клетките и оксидативен стрес.

3. Една от многото ползи от глухарчето, е че може да помогне в борбата с възпалението

ползи от глухарчето

Глухарчето може да намали възпалението, благодарение на определени съединения като полифенолите.

Възпалението е нормален отговор на имунната система към нараняване или инфекция. Въпреки това, дългосрочното възпаление може да доведе до трайно увреждане на тъканите и ДНК на тялото.

4. Може да помогне при управлението на кръвната захар

Цикоровата и хлорогеновата киселина са две биоактивни съединения в глухарчето, които могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар .

Изследвания върху животни показват, че тези съединения могат да подобрят секрецията на инсулин – хормон, който регулира нивата на кръвната захар – както и усвояването на глюкоза (захар) в мускулите.

Този процес води до подобрена инсулинова чувствителност и намаляване на нивата на кръвната захар.

В някои проучвания върху животни цикоровата и хлорогеновата киселина също ограничават храносмилането на нишестени храни с високо съдържание на въглехидрати, което може допълнително да допринесе за способността на глухарчето да понижава нивата на кръвната захар.

5. Една от многото ползи от глухарчето, е че може да намали нивата на холестерола и триглицеридите

Някои съединения в глухарчето могат да намалят нивата на триглицеридите и холестерола, като и двете са ключови рискови фактори за сърдечни заболявания.

В едно проучване екстрактът от листа и корен от глухарче намаляват натрупването на триглицериди в мастните клетки.

По същия начин, 4-седмично проучване върху животни показа, че прилагането на екстракт от листа от глухарче на плъхове значително намалява нивата на общия холестерол и триглицеридите.

6. Може да понижи кръвното налягане

Въпреки че някои хора твърдят, че глухарчето може да намали кръвното налягане, проучванията са ограничени.

Традиционната билкова медицина използва глухарчето за неговия диуретичен ефект.

В западната медицина диуретиците се използват за освобождаване на тялото от излишната течност, което може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане.

7. Глухарчето може да насърчи здравето на черния дроб

ползи от глухарчето

Някои проучвания при животни показват, че екстрактът от глухарче може да предпази от увреждане и заболявания на черния дроб .

Всъщност едно проучване върху животни установи, че помага за предотвратяване на увреждане на черния дроб при мишки, изложени на натриев дихромат, съединение, използвано за предизвикване на чернодробно увреждане.

Други проучвания върху животни показват, че екстрактът от глухарче може да намали нивата на излишната мазнина, съхранявана в черния дроб и да предпази от оксидативен стрес.

8. Една от многото ползи от глухарчето, е че може да подпомогне загубата на тегло

Някои изследвания показват, че глухарчетата и техните съединения могат да поддържат контрол на теглото, въпреки че данните не са убедителни.

Някои изследователи предполагат, че способността на глухарчето да подобрява метаболизма на въглехидратите и да намалява усвояването на мазнини може да доведе до загуба на тегло.

Едно проучване при мишки също предполага, че екстрактът от глухарче може да помогне за управление на теглото чрез намаляване на усвояването на мазнини.

Друго проучване при мишки установи, че хлорогеновата киселина, съединение, открито в глухарчето, намалява телесно тегло, намалява натрупването на мазнини и променя нивата на някои протеини, участващи в контрола на теглото.

9. Може да има противоракови ефекти

Може би едно от най-интригуващите здравни твърдения за екстракта от глухарче е неговият потенциал да предотвратява растежа на ракови клетки в различни системи от органи.

4-седмично проучване при плъхове показа, че прилагането на екстракт от корен от глухарче модифицира специфични пътища, участващи в потискането на растежа и разпространението на клетките от рак на гърдата.

Други проучвания установиха, че екстрактът от корен от глухарче може да забави растежа на раковите клетки в черния дроб, дебелото черво и стомашната тъкан.

10. Може да подпомогне здравословното храносмилане и да лекува запек

Глухарчето често се използва в традиционната медицина за лечение на запек и подобряване на храносмилането.

Едно по-старо проучване върху животни установи значително увеличение на скоростта на стомашни контракции и изпразване на стомаха при плъхове, лекувани с екстракт от глухарче.

Коренът от глухарче също е богат източник на пребиотични фибри инулин. За тях е доказано, че намаляват запека и насърчават движението на храната през храносмилателната система.

Нещо повече, с повече от 3 грама фибри на варена чаша (105 грама), листата от глухарче могат да увеличат приема на фибри. Фибрите поддържат редовността на червата и предпазват от различни храносмилателни състояния, включително хемороиди и дивертикулит.

11. Глухарчето може да засили имунното здраве

Някои изследвания показват, че глухарчето може да има антимикробни и антивирусни свойства. Те могат да подкрепят способността на тялото ви да се бори с инфекциите.

Няколко проучвания установиха, че екстрактът от глухарче значително намалява способността на вирусите да се репликират.

Изследванията също така показват, че някои активни съединения в глухарчето предпазват от различни вредни бактерии.

12. Подходящ при цистит и инфекции на пикочните пътища

имунното здраве: ползи от глухарчето

Поради мощното си диуретично действие, коренът от глухарче е силно подходящ при цистит и инфекции на пикочните пътища. Той спомага за изчистването на бактерията и намалява неприятните симптоми.

13. Глухарчето спомага за поддъдражето на здрави кости

Листата от глухарче са добър източник на калций и витамин К, които играят ключова роля за здравето на костите.

Едно малко проучване свързва увеличения прием на богати на витамин К листни зелени зеленчуци с понижаване на кръвните нива на остеокалцин, протеин, открит в костите ви. Това предполага, че яденето на повече листни зеленчуци като глухарче може да помогне за предотвратяване на загубата на костна маса.

Инулинът, фибри, намиращи се в корена на глухарче, може също да поддържа здрави кости чрез подобряване на храносмилането и здравето на червата.

Освен това някои изследвания показват, че антиоксидантите в глухарчето и други зелени играят ключова роля за здравето на костите и предпазват от костна загуба чрез намаляване на оксидативния стрес.

В заключение

Глухарчето е растение с десетки ползи за здравето и добавянето му към менюто ни може значително да подобри здравословното ни състояние.

А за още по-удобен и лесен прием, може да се доверите на Трибор Моно Корен от Глухарче – 100% екстракт от корен от глухарче.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни