Всичко, което трябва да знаете за високия холестерол

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Високият холестерол е доста често срещан проблем. Всъщност, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) , близо 94 милиона възрастни в САЩ на възраст 20 или повече години имат това, което може да се счита за гранично висок холестерол. 

Въпреки това, тъй като това състояние често може да се прояви без реални симптоми, може дори да не знаете, че го имате, докато не посетите Вашия лекар.

Ако се чудите какво причинява високия холестерол, какво да правите, ако сте били диагностицирани с него и дали има начини да се справите с него, прочетете нататък за всички отговори.

Какво е холестерол?

Холестеролът е вид липид. Това е восъчно, подобно на мазнини вещество, което черният ви дроб произвежда естествено. Той е жизненоважен за образуването на клетъчни мембрани, определени хормони и витамин D. 

Холестеролът не се разтваря във вода, така че не може да пътува сам през кръвта ви. За да подпомогне транспортирането на холестерола, черният дроб произвежда липопротеини.

Липопротеините са частици, съставени от мазнини и протеини. Те пренасят холестерол и триглицериди, друг вид липиди, през кръвта. Двете основни форми на липопротеини са липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL).

LDL холестеролът е всеки холестерол, пренасян от липопротеини с ниска плътност. Ако кръвта ви съдържа твърде много LDL холестерол, може да бъдете диагностицирани с високи нива на холестерола. Без лечение това може да доведе до много здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Високият холестерол рядко причинява симптоми в началото. Ето защо е важно редовно да проверявате нивата на холестерола.

Симптоми на висок холестерол

Close up shot of surprised pleased bearded man holds burger and piece of pizza eats junk food doesnt care about health and nutrition wears spectacles neat jumper isolated over pink background

В повечето случаи високият холестерол е „тихо“ състояние. Обикновено не причинява никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат такъв проблем, докато не развият сериозни усложнения, като инфаркт или инсулт.

Ето защо рутинният преглед на липидния профил е важен. Ако сте на 20 години или повече, попитайте Вашия лекар дали трябва да извършите рутинен такъв.

Причини за високи нива на холестерола

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини може да увеличи риска от развитие на висок холестерол. Затлъстяването също може да увеличи риска. Други фактори, които могат да допринесат за високия холестерол, включват ниска физическа активност и тютюнопушене.

Вашата генетика също може да повлияе на шансовете ви за развитие на висок холестерол. Гените се предават от родители на деца. Някои гени инструктират тялото ви как да обработва холестерола и мазнините. Ако родителите ви имат такъв проблем, може да сте изложени на по-голям риск да го развиете и вие.

В редки случаи високият холестерол се причинява от фамилна хиперхолестеролемия . Това генетично разстройство пречи на тялото ви да премахва LDL-холестерола. Според Националния институт за изследване на човешкия геном , повечето възрастни с това състояние имат общи нива на холестерол над 300 милиграма на децилитър и нива на LDL-холестерола над 200 милиграма на децилитър.

Други здравословни състояния, като диабет и хипотиреоидизъм , също могат да увеличат риска от развитие на висок холестерол и свързаните с него усложнения.

LDL или „лош холестерол“

LDL холестеролът често се нарича “лош холестерол”. Той пренася холестерола до вашите артерии. Ако нивата на LDL холестерол са твърде високи, той може да се натрупа по стените на артериите.

Това натрупване е известно още като холестеролна плака. Тази плака може да стесни артериите ви, да ограничи притока на кръв и да повиши риска от образуване на кръвни съсиреци . Ако кръвен съсирек блокира артерия в сърцето или мозъка ви, това може да причини инфаркт или инсулт.

HDL или „добър холестерол“

HDL холестеролът понякога се нарича “добър холестерол”. Той помага да върне LDL холестерола в черния дроб, за да бъде отстранен от тялото ви. Това помага да се предотврати натрупването на холестеролни плаки в артериите.

Когато имате здрави нива на HDL холестерол, това може да помогне за намаляване на риска от кръвни съсиреци, сърдечни заболявания и инсулт.

Триглицериди – различен вид липиди

Триглицеридите са друг вид липиди. Те са различни от холестерола. Докато тялото ви използва холестерола за изграждане на клетки и определени хормони, то използва триглицеридите като източник на енергия.

Когато приемете повече калории, отколкото тялото ви може да използва веднага, то превръща тези калории в триглицериди. Тялото ги съхранява във вашите мастни клетки. То също така използва липопротеини, за да циркулира триглицеридите през кръвта ви.

Ако редовно приемате повече калории, отколкото тялото ви може да използва, нивата на триглицеридите може да станат твърде високи. Това може да повиши риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и инсулт.

Проверка на нивата на холестерола

Gluttony leading to obesity cartoon poster with fat man holding hamburger and package of baked goods vector illustration

Ако сте на 20 или повече години, Американската сърдечна асоциация препоръчва да проверявате нивата на холестерола си поне веднъж на всеки 4 до 6 години. Ако имате анамнеза за висок холестерол или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви насърчи да проверявате липидния си профил по-често.

Вашият лекар може да използва липиден панел, за да измери общото Ви ниво на холестерола, както и нивата на LDL, HDL холестерол и триглицериди. Вашето общо ниво на холестерол е общото количество холестерол в кръвта ви. Включва LDL и HDL холестерола.

Ако нивата на общия холестерол или LDL холестерола са твърде високи, Вашият лекар може да Ви диагностицира с високи нива на холестерола. Това състояние може да бъде опасно, когато нивата на LDL са твърде високи и нивата на HDL са твърде ниски.

Референтни нива на холестерола

Общ холестеролКатегория
по-малко от 200 mg/dLумерено
200-239 mg/dLгранично високо
240 mg/dL и повечевисоко

Насоки за поддържане на здравословни нива на холестерола

Вашето тяло се нуждае от малко холестерол, за да функционира правилно, включително малко LDL. Но ако нивата на LDL са твърде високи, това може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми.

През 2018 г. Американският колеж по кардиология и Американската сърдечна асоциация актуализираха своите препоръки за лечение на висок холестерол.

Съгласно новите насоки, в допълнение към нивата на холестерола, препоръките за лечение анализират други рискови фактори за сърдечни заболявания, като фамилна анамнеза и други здравословни проблеми. Насоките използват всички тези фактори, за да разгледат общия шанс на дадено лице да развие усложнения през следващите 10 години.

Рискови фактори

Може да сте изложени на по-висок риск от развитие на висок холестерол, ако притежавате следните фактори:

  • затлъстяване
  • консумиране на много наситени и трансмазнини, като тези, които се намират в бързите и пакетираните храни
  • ограничена физическа активност
  • тютюнопушене
  • фамилна анамнеза
  • диабет, бъбречно заболяване или хипотиреоидизъм 

Усложнения

Без лечение, високият холестерол може да причини натрупване на плака в артериите. С течение на времето, тази плака може да стесни артериите. Това състояние е известно като атеросклероза.

Атеросклерозата е сериозно състояние. Може да ограничи притока на кръв през артериите. Освен това повишава риска от развитие на опасни кръвни съсиреци.

Атеросклерозата може да доведе до много животозастрашаващи усложнения, като:

  • инсулт
  • сърдечен удар
  • ангина или болка в гърдите
  • високо кръвно налягане
  • периферно съдово заболяване
  • хронично бъбречно заболяване

Как да намалим холестерола?

Ако имате висок холестерол, Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, за да помогне за намаляването му. Например, те могат да препоръчат промени в диетата ви, определени и т.н. Ако пушите, вероятно ще ви посъветват да откажете цигарите.

Някои билкови и хранителни добавки могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола.

Още ефекасни методи за спаряване с холестерола у дома, можете да откриете тук!

Как да се предпазим?

Не можете да контролирате генетичните рискови фактори за висок холестерол. Въпреки това, факторите на начина на живот могат да бъдат управлявани.

За да намалите риска от развитие на този проблем:

  • Яжте питателна диета с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини и високо съдържание на фибри.
  • Избягвайте прекомерната консумация на алкохол.
  • Поддържайте умерено тегло.
  • Увеличете физическата си активност.
  • Избягвайте пушенето.

Следвайте препоръките на Вашия лекар за рутинен преглед за холестерол. Ако сте изложени на риск от висок холестерол или коронарна болест на сърцето, те вероятно ще ви насърчат да проверявате редовно липидния си профил.

В заключение

За да намалите риска от усложнения от висок холестерол, практикувайте навици за здравословен начин на живот, приемайте качествени хранителни добавки и следвайте препоръчания от Вашия лекар план за лечение.
Балансираната диета, редовните упражнения и избягването на тютюневи изделия могат да ви помогнат да постигнете и поддържате здравословни нива на холестерола. Това също може да помогне за намаляване на риска от усложнения от висок холестерол.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5775,3241,3001,3260″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2416,2470,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни