Гинко Билоба – дървото на младостта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Неслучайно дървото Гинко Билоба се смята за “живо изкопаемо”. То принадлежи към семейство Голосеменни (Gymnospermae) и е единственият и уникален представител на тази реликвена група семенни папрати, изчезнали преди милиони години. Учените предполагат, че растението се е появило през пермския период, а се е размножило и разнообразило през втората половина на юрския период. Смятано е за най-издръжливото дърво в света, тъй като притежава удивителна структура, която му позволява да оцелява при всякакви условия.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Неслучайно дървото Гинко Билоба се смята за “живо изкопаемо”. То принадлежи към семейство Голосеменни (Gymnospermae) и е единственият и уникален представител на тази реликвена група семенни папрати, изчезнали преди милиони години. Учените предполагат, че растението се е появило през пермския период, а се е размножило и разнообразило през втората половина на юрския период. Смятано е за най-издръжливото дърво в света, тъй като притежава удивителна структура, която му позволява да оцелява при всякакви условия. Това се дължи на особения му метаболизъм, който позволява витамините и хранителните вещества да бъдат преработвани по уникален начин. При високи температури в растението остават тъкани, способни на регенерация. Счита се за “дървото на младостта”, тъй като съдържа огромно количество антиоксиданти, които потискат процеса на стареене. Освен “жива вкаменелост” го наричат още “динозавърско дърво” и “сребърна кайсия”.

Японците почитат дървото Гинко Билоба като свещено  

Показателна е историята след атомната бомбардировка над Хирошима, когато жителите искали да напуснат града завинаги. Няколко месеца по-късно обаче, през март-април 1946 година, те забелязват, че върху изгорелите стволове на Гинко Билоба са се появили първите пъпки. Дърветата, които започнали да се възстановяват след бедствието, дали надежда на хората, че и градът им може да бъде възстановен. Затова японците почитат Гинко Билоба като свещено дърво и божествено растение.

Гинко билоба е родом от Япония и Китай

То е изключително дълголетно дърво – някои от тях са на възраст 2500 години! Счита се за свещен символ на любовта, мъдростта и жизнеността. За нуждите на фармацевтичната индустрия се отглежда в Европа, Америка и Източна Азия.Често се среща и в ботанически градини като красиво декоративно дърво.

Характеристика на дървото Гинко Билоба

Гинко Билоба достига 50 метра височина. Короната му се състои от ветрилообразни листа с ширина до 8см върху дълъг и тънък клон. Короната на дървото образува формата на пирамида, която с течение на времето се разширява. Стволът му достига 4 метра в диаметър, кореновата система е мощна и здрава. Цветът прилича на жълто-зелен грозд с много тичинки. През есента се образуват плодове във формата на кайсия, които имат неприятна миризма на гранясало масло.

Листата на дървото са най-полезни за човешкото здраве

Лечебните му свойства са използвани в китайската медицина в продължение на много векове. Но днес вниманието на учените е приковано към екстракта от листата на растението. Той е един от най-популярните билкови препарати в света за подобряване на функцията на главния мозък, укрепване на стените на кръвоносните съдове и подобряване на паметта. Само в Европа месечно се издават над 1.5 милиона рецепти за тези продукти. Повечето от тях са стандартизирани и се състоят от 24% флавоноидни гликозиди и 6% терпеноиди. Освен тях химичният състав на листата на Гинко Билоба включва алкалоиди, етерични масла, гликозиди, танини, органични киселини, азотни вещества, аминокиселини, катехини, микро- и макроелементи (магнезий, калий, желязо, калции, фосфор, манган, селен, мед, титан).

Единственото растение, съдържащо гинкоголиди

Гинко Билоба е единственото растение, което съдържа специфичните вещества гинкоголиди, които повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове в мозъка. Това води до подобряване не само на паметта и мисленето, но и на всички метаболитни процеси, протичащи в клетките на човешкото тяло.

Защо продуктите, съдържащи Гинко Билоба, са полезни за мозъка?

Екстрактът от Гинко Билоба активизира работата на главния мозък, тъй като подобрява кръвоснабдяването му и повишава производството на енергия. Този ефект води до подобряване на състоянието на възрастни хора, страдащи от атеросклероза, както и на други симптоми като главоболие, замаяност, шум в ушите и депресия. Тъй като съдовата недостатъчност се причинява и от наличието на холестеролни плаки, екстрактът от Гинко Билоба се счита за ефективно средство за увеличаване на кръвоснабдяването при заболявания на периферните артерии.

Какви са полезните свойства на екстракта от листа на Гинко Билоба?

Полезните вещества и активните компоненти, които се съдържат в Гинко Билоба, притежават много широк терапевтичен ефект върху човешкия организъм:

  • Антиоксидантен 
  • Противовъзпалителен
  • Противовирусен
  • Имуностимулиращ
  • Съдоразширяващ
  • Антиисхемичен
  • Успокояващ
  • Антиспастичен
  • Невропротективен
  • Диуретичен 

За какво помага екстрактът от листа на Гинко Билоба?

  • Подмладява кожата и тялото като цяло
  • Активира мозъчното кръвообращение
  • Облекчава възпалението
  • Понижава съсирването на кръвта и риска от образуването на кръвни съсиреци
  • Укрепва стените на кръвоносните съдове и тяхната пропускливост
  • Регулира въглехидратния баланс и производството на инсулин
  • Намалява холестерола
  • Облекчава нервността и депресията 
  • Стабилизира кръвното налягане
  • Подобрява микроциркулацията на крайниците
  • Нормализира усвояването на глюкозата в мозъка, която е отговорна за умствените способности
  • Укрепва паметта
  • Възстановява структурата на кожните клетки и предотвратява стареенето им
  • Повишава имунитета

Как може да се възползваме от полезността на Гинко Билобата?

В природната медицина екстрактът Гинко Билоба се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други лечебни растения за широк спектър от здравословни проблеми. Натуралната хранителна добавка Трибор Бета на Здравитал е превъзходна природна композиция от воден извлек на Бабини Зъби, Гинко Билоба и Глог за здраво сърце, по-добро кръвооросяване и памет. За да бъде Трибор Бета максимално полезен и за да използваме безценните качества на Гинко Билоба, в продукта е използван именно екстракт от листата на дървото.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”2567,2560,4372,5195,2579,4959″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,4017,2356,2461″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни