Магнитни бури – какво знаем за тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Магнитни бури - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Често се случва, когато на човек му е зле, да казва „не се чувствам добре, защото днес има магнитни бури“. Но, всъщност колко информация имаме за това явление?

Същност на магнитните бури

Магнитните бури се предизвикват от отрицателни взаимодействия между слънчевия вятър и земната магнитосфера, на практика говорим за изригване на слънцето. Изведнъж има резки смущения на земното магнитно поле. Някой учени ги определят като смущения на геомагнитния фон на Земята. Резултат са от мощно плазмено изригване, последвано от отделянe нa голямо количество енергия, чрез светлина, топлина и електромагнитни вълни. Обикновено този поток стига до Земята ден-два след самото изригване. Разбира се, не всяко слънчево изригване бива свързано с магнитни бури.

Последствия от магнитни бури

Магнитните бури (МБ) могат да причинят нарушение в работата на електрозахранващите мрежи. Най-уязвими са трансформаторите и високоволтовите места. Нарушеното поле предизвиква смущение в сателитите (например използването на GPS-услуги), навигацията, техниката – тоест причиняват поражения на техники, от които зависи нормалното функциониране на човечеството. На практика е възможно прекъсване на комуникацията с обекти, намиращи се извън Земята. Частиците от магнитните бури са още по-опасни за хора и техника извън земната атмосфера, в околоземна орбита и в Слънчевата система, тъй като атмосферата спира част от тези частици, така се осигурява добра протекция.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) е разработила скала от пет степени (G1 до G5). Чрез тази скала бива оценявана геомагнитната активност и очакваните въздействия върху технологиите и хората. При първата степен (G1) може да има леки смущения в енергосистемите. G2 – ако има продължителни бури е възможна повреда на трансформатори. Радио-прекъсванията и проблемите със сателитната навигация идват при третата част. За радост последната стенен е относително рядка, защото при нея някой мрежови системи могат напълно да прекъснат работна дейност.

Проблеми за човешкото здраве

Като цяло природните явления неминуемо оказват ефект върху човешкото здраве, макар не винаги хората да правят тази взаимовръзка. МБ могат да окажат отрицателно влияние и към здравето на човек. Всички хора усещат магнитите бури по различен начин, в зависимост от здравословното състояние към съответния момент. Кръвта съдържа йони, а тяхното движение е ток, отиващ във външно магнитно поле. Променливостта на земното магнитното поле предизвиква колебания в потока от йони в кръвта, които могат да нанесат негативни усещания. Поради този факт се съветва възрастни хора и такива със сърдечно-съдови заболявания да не излизат на открито по време на основната фаза на силна магнитна буря.

Какво да се консумира?

Трябва да се избягва прекалената консумация на сладки и мазни храни, понеже при МБ се вдига и холестерола. С други думи – по-голямо внимание към плодовете и зеленчуците, богати на витамини и минерали, водната консумация и активното натоварване (поне по час на ден), разбира се в нормални граници. Има голяма засегнатост и към храносмилателната, неврологичната система в човешкото тяло. За зимата е подходящо храненето с някои туршии, кисело зеле – полезни за чревното здраве. Негативно действие има по отношение на аритмиите, промяната в кръвното налягане, главоболието. Именно ефекта към систолното (горна граница) и диастолното (долна граница) кръвно увеличава риска от инфаркт на миокарда. Има нарушен приток от полезни вещества към мозъка. Това е така, понеже кислородната концентрация във въздуха рязко спада. Други често срещани последствия от магнитните бури: световъртеж, промяна в настроението, припадъци, липса на равновесие, замаяност, обща умора, забавени реакции, липса на концентрация, гадене, повръщане, стомашни болки, изпотяване, втрисане и др. Мелатонинът, който е важен за привикването на организма към външни влияния, бива потискан като производство по време на МБ. Понеже сънят бива повлиян от магнитните бури, човек е добре да заспива по-рано. Също така да се намали алкохолната консумация, тъй като при прекомерна употреба, тялото би почувствало по-тежко бурите.

Мнение от специалисти за магнитни бури

Преди близо 2 години в предаването „България сутрин“ психиатърът д-р Веселин Герев заявява следното:

„Има различни типове хора. Някои от нас са постоянно тревожни. Когато се обяви, че има земетресение, по-тревожните хора винаги заявяват, че земята им се клати под краката една седмица по-късно. Това се отнася до дълбокия им страх. Що се отнася до магнитните бури – това са реални усещания, които касаят най-вече хората с хронични заболявания. Ние живеем в свят, в който лесно усещаме колебанията на магнитното поле. Малко пребиваваме навън и психиката ни свиква да работи на по-ниски нива на магнитното поле. Магнитното поле до голяма степен влияе на почти всички системи на психиката и на тялото. Здрави хора по време на силни магнитни бури могат да усетят главоболие, раздразненост, проблеми със съня. Трудни заспивания, често събуждане – това са чести явления при магнитните бури. Променливото магнитно поле влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове.“

„Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – най-вече на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, повишена напрегнатост, безсъние. Не можем да се предпазим, защото магнитното поле е навсякъде. Един от начините да намалим влиянието на смущение е да седим повече вътре в сгради, които имат железобетонни конструкции”, съветва доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”10119,9481,10236″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”0″ cat=”480″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни