Тъй като определението за здравословно хранене се развива, включването на млечни продукти е обект на непрекъснат дебат. Независимо дали сте избрали да консумирате млечни продукти или не, важно е да помните, че доброто здраве не се основава на една-единствена хранителна група. Хранителните нужди на всеки човек се различават в зависимост от възрастта, пола и здравословното му състояние.
Съдържание
Плюсове на диетата, включваща млечни продукти
Млечните продукти включват мляко, сирене, масло, сладолед, кисело мляко, сухи млечни продукти, кондензирано мляко и суроватъчни продукти. Въпреки че етикетът с хранителните стойности на всеки продукт варира, някои от известните плюсове на диетата с млечни продукти включват множество ползи, от които:
Богатство от хранителни вещества
В зависимост от продукта, консумацията на млечни продукти може да предложи девет основни хранителни вещества – калций, калий, фосфор, протеини, витамини А, D и В12, рибофлавин и ниацин. Само една чаша обогатено млечно мляко, по-специално от пасищно отглеждани или хранени с трева крави, осигурява 24% от препоръчителния дневен прием на витамин D. Като ценен източник на калций, млечните продукти също така подпомагат растежа и плътността на костите, като същевременно помагат в борбата с риска от остеопороза.
Остеопороза – всичко което трябва да знаем за нея>>
Млечните продукти са богати на протеини
Кравето мляко и другите млечни продукти са добър източник на протеини и аминокиселини. Протеините подпомагат растежа на мускулите и поддържането на чиста мускулна маса. Той също така дава на тялото естествен устойчив енергиен заряд и помага за изграждането/възстановяването на телесните тъкани.
Колко протеин е нужен за изграждане на мускули?>>
Помагат за регулирането на организма
Киселото мляко е естествен пробиотик и поддържа здрави червата. Пробиотиците са живи бактерии, които укрепват имунната система и подпомагат здравословното храносмилане. Калият, натрият и калцият в различните млечни продукти предлагат и електролити, които спомагат за поддържане на баланса в организма, за да се поддържа хидратацията.
Недостатъци на диетата, включваща млечни продукти
Единственият случай, в който човек трябва да премахне дадена група храни от диетата си, е когато това му е казано от лекар или медицински екип. Други причини, поради които човек може да изключи консумацията на млечни продукти от диетата си, включват:
- Мнозина имат непоносимост – около 75% от световното население има непоносимост към лактоза. При нея организма не може правилно да усвои естествената млечна захар, лактоза, съдържаща се в млечните продукти. Това обикновено води до симптоми на газообразуване, подуване на корема, метеоризъм, болки в стомаха, проблеми с червата. Дори може да предизвика по-драстични симптоми на гадене, диария, повръщане или запек;
- Високо съдържание на наситени мазнини – някои млечни продукти, особено пълномасленото мляко, маслото и сиренето, трябва да се консумират умерено поради съдържанието на наситени мазнини. Макар че мазнините са макроелемент, от който организмът се нуждае, за да функционира, експертите препоръчват възрастните да консумират само 20-35% от дневните си калории от мазнини, като в тях трябва да има повече растителни мазнини (като зехтин, авокадо, ядки и др.), отколкото други. Това се дължи на факта, че е известно, че трансмазнините и наситените мазнини повишават нивата на общия холестерол и LDL холестерола LDL, като повишават риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване;
- Те могат да пренасят заболявания – консумацията на сурово мляко и други млечни продукти от него може да доведе до сериозни заболявания. Без пастьоризация, процесът на загряване на млякото до определена температура, за да се убият бактериите, паразитите и вирусите могат да виреят и да разпространяват болести. Brucella, E. coli, Listeria и Salmonella са само някои от микробите, които често се срещат в непастьоризираните продукти.
Млечни алтернативи
За хората с непоносимост към лактоза или отвращение към млечни продукти има здравословни заместители. Съществуват удобни източници на калций, витамин D и други минерали извън млечните продукти, като например:
Храни, богати на калций, алтернативи на млечни продукти
- Бадеми;
- Фасул;
- Броколи;
- Зелен колд;
- Кейл;
- Ориз и соево мляко;
- Семена (чиа и мак).
Храни, богати на витамин D, алтернативи на млечни продукти
- Говежди черен дроб;
- Обогатени зърнени храни;
- Скумрия;
- Гъби;
- Сьомга;
- Сардини;
- Риба тон.
Заключение
Млечните продукти ви снабдява с много хранителни вещества, от които организма има нужда. Премахването им от диетата не е гарант, че ще се отрази добре на всеки един. Важно е човек да слуша тялото си, за да може да изгради най-подходящия хранителен за него режим.
Млечните продукти имат много предимства като това, че са богати на протеини, които са важни за изграждането на мускулна маса, имат разнообразие от хранителни вещества и помагат за регулирането на процесите в организма. Ако не можете да консумирате млечни продукти поради една или друга причина то на пазара има много алтернативи, също толкова богати на хранителни вещества, от които може да се възползвате.