Кръвна група – видове и определяне

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Кръвна група - видове и определяне

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кръвната група на човек се определя, посредством тест. Проверката е от съществено значение, ако имате нужда от кръвопреливане или планирате да дарите кръв. Не всички групи са съвместими, затова е важно да знаете своята и на кого можете да помогнете при нужда. Получаването на кръв, която е несъвместима с Вашата, може да предизвика опасен имунен отговор. Австриецът Карл Ландщайнер открива кръвните групи през 1901г. Преди това преливането е било рисковано и потенциално смъртоносно. Патологът прави този процес много по-безопасен и за работата си получава Нобелова награда

Видове

kravna-grupa-vidove-i-opredelyane-zdravital

Дадена кръвна група се определя от вида на антигените, които червените кръвни телца имат на повърхността си. Антигените са вещества, които помагат на организма да различава собствените си клетки от други, потенциално опасни такива. Ако организмът Ви сметне, че дадена клетка е чужда, той ще трябва да я унищожи.

Системата за определяне на кръвната група „ABO“ разпределя кръвта в една от четирите категории:

  • Тип А има антиген А;
  • Тип В има антиген В;
  • Тип AB има и антигени А, и В;
  • Тип О няма нито антигени А, нито В.

Ако в организма Ви попадне кръв с антигени, които нямате, тялото ще създаде антитела срещу нея. Въпреки това някои хора все още могат безопасно да получават кръв, която не е от тяхната група, стига полученото да няма антигени, които да я маркират като чужда, организмът им няма да я атакува. С други думи, кръводаряването се извършва по следния начин:

  • Лицата от група О могат да дарят кръв на всеки, тъй като кръвта им няма антигени. Те обаче могат да получават такава само от други лица от тип О (защото кръвта с каквито и да било антигени се възприема като чужда).
  • Индивидите от тип А могат да даряват на други от същата категория и от АВ. Хората от категория А могат да получават кръв само от други същата група и от тип О.
  • Лица от тип В могат да даряват кръв на други от В и такива от АВ, а могат да получават кръв само от лица от тип В и лица от тип О.
  • Хората от АВ могат да даряват кръв само на други от АВ, но могат да получават от всякакъв тип.
Кръвна група - видове и определяне 2

Кръвните групи се разделят допълнително по Rh фактор:

  • Rh-позитивни: Хората с Rh-положителна кръв имат Rh-антигени на повърхността на червените си кръвни клетки. Лицата с Rh-положителна кръв могат да получават Rh-положителна или Rh-отрицателна кръв;
  • Rh-отрицателна: Индивидите с Rh-отрицателна кръв нямат Rh антигени. Хората с Rh-отрицателна кръв могат да получат само кръв, която също е Rh-отрицателна.

Заедно системите за групиране ABO и Rh дават пълната Ви кръвна група. Съществуват осем възможни типа: О-положителна, О-отрицателна, А-положителна, А-отрицателна, В-положителен, В-отрицателен, AB-положителен, AB-отрицателен. Тип О-отрицателен отдавна се счита за универсален донор.

Защо се определя кръвната група?

Кръвна група - видове и определяне 3

Определянето на кръвна група се извършва преди кръвопреливане или при класифициране на кръвта на дадено лице за даряване. Определянето е бърз и лесен начин да се гарантира, че ще получите правилния вид кръв по време на операция или след нараняване. Ако Ви бъде дадена несъвместима течност, това може да доведе до слепване или аглутинация, което да е фатално. Определянето на кръвната група е особено важно за бременните жени. Ако майката е Rh-отрицателна, а бащата е Rh-положителен, детето вероятно ще бъде Rh-положително. В тези случаи майката трябва да получи лекарство, наречено „RhoGAM“. Медикаментът ще предпази организма на майката от образуване на антитела, които могат да атакуват кръвните клетки на бебето, ако кръвта им се смеси, което често се случва по време на бременността.

Рискове от кръвната група

Вземането на кръв при евентуални нужни изследвания крие определени рискове, включително: кървене под кожата (хематом), припадък или чувство на замаяност, инфекция на мястото на убождане, прекомерно кървене.

Как да се подготвим?

Не е необходима специална подготовка за определяне на кръвната група. Ако смятате, че може да почувствате слабост по време на теста, може около Вас да има човек, който след това да Ви придружи, за да сте максимално спокойни.

Как се извършва определянето на кръвната група?

Кръвна група - видове и определяне 4

Вземането на кръв може да се извърши в болница или в клинична лаборатория. Преди изследването кожата ще бъде почистена с антисептик, за да се предотврати инфекция. Медицинска сестра или специалист увива лента около ръката Ви, за да направи вените по-видими. Използва се игла, за да бъдат взети няколко проби кръв. След вземането върху мястото на убождането се поставя марля и превръзка. С цел определяне на кръвната група, лаборант смесва пробата с антитела, които атакуват кръвни групи А и В, следи се реакцията. Ако кръвните клетки се слепват при смесване с антитела срещу кръв от тип А, например, Вие имате кръв от съответната група. След това течността се смесва със серум срещу Rh. Ако кръвните клетки се слеят в отговор на анти-Rh серума, това означава, че имате Rh-положителна кръв.

Какво можем да правим след това?

Вашата кръвна група може да бъде определена за няколко минути. След като узнаете към коя категория спадате, можете да дарявате кръв и да получавате кръвопреливане от донори със съвместими кръвни групи. Кръвната група е ключът към нашето здраве, физическа жизненост и човешката емоционалност. Именно чрез тази важна черта се вижда към кои определени заболявания е по-податлив човек, както и каква е нуждата от конкретни храни и движения.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни