10 храни, които могат да отслабят имунната Ви система

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
10 храни които могат да отслабят имунната система

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вашата диета влияе върху това как се чувствате и колко добре функционира тялото Ви.
Една богата на хранителни вещества диета поддържа и води до засилване на имунната система. Докато диета с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на ултрапреработени храни уврежда имунната функция.
Разберете защо тези 10 храни, които консумирате всеки ден, могат да отслабят имунната Ви система.

1. Добавена захар

10-hrani-koito-mogat-da-otslabya-imunnata-vi-sistema-zdravital

Няма съмнение, че ограничаването на количеството добавена захар, което консумирате, подобрява цялостното Ви здраве и имунната функция.

Храни, които значително повишават кръвната захар, като тези с високо съдържание на добавени захари, увеличават производството на възпалителни протеини, всички от които влияят негативно на имунната функция.

Това е особено уместно при хора с диабет. Те могат да имат повишени нива на кръвната захар за по-дълго време от хората с добре регулирани нива на кръвната захар.

Цейлонска канела в помощ срещу диабета>>

Доказано е, че високите нива на кръвната захар могат да навредят на чревната бариерна функция и да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии. Това може да промени имунния Ви отговор и да направи тялото Ви по-податливо на инфекции.

Проучване установява, че хората, които са имали повишени нива на кръвната захар, също са имали по-ниски имунни отговори.

Освен това диетите с високо съдържание на добавена захар могат да увеличат чувствителността към определени автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит.

Ограничаването на приема на храни и напитки с високо съдържание на добавена захар, включително сладолед, торта, бонбони и сладки напитки, може да подобри цялостното Ви здраве и да насърчи здрава имунна функция.

2. Солени храни

10 храни, които могат да отслабят имунната Ви система 2

Солените храни като чипс и замразени готови храни могат да нарушат имунния отговор на тялото Ви. Диетите с високо съдържание на сол могат да предизвикат възпаление на тъканите и да увеличат риска от автоимунни заболявания.

Солта може да наруши нормалната имунна функция, да потисне противовъзпалителния отговор, да промени чревните бактерии и да насърчи генерирането на имунни клетки, които са замесени в патогенезата на автоимунни заболявания.

Всъщност изследователите твърдят, че прекомерният прием на сол е свързан с увеличаване на автоимунните заболявания. Освен това е доказано, че консумацията на твърде много сол влошава съществуващи автоимунни заболявания като улцерозен колит, болест на Крон, ревматоиден артрит и лупус.

Следователно намаляването на приема на готварска сол и храни с високо съдържание на сол може да е от полза за имунната Ви функция.

3. Храни с високо съдържание на омега-6 мазнини

10 храни, които могат да отслабят имунната Ви система 3

Вашето тяло се нуждае както от омега-6, така и от омега-3 мазнини, за да функционира.

Диетите обикновено са с високо съдържание на омега-6 мазнини и ниско на омега-3. Този дисбаланс се свързва с повишен риск от заболяване и вероятно имунна дисфункция.

Диетите с високо съдържание на омега-6 мазнини изглежда насърчават ярката проява на провъзпалителни протеини. Тези протеини могат да отслабят имунния отговор, докато диетите с по-високо съдържание на омега-3 мазнини намаляват производството на тези протеини и подобряват имунната функция.

Как сънят укрепва имунна система?>>

Проучвания при хора със затлъстяване показват, че високият хранителен прием на омега-6 мазнини може да доведе до имунна дисфункция. Също така може да увеличи риска от определени състояния като астма и алергичен ринит. Връзката между омега-6 мазнините и имунния отговор обаче е сложна и са необходими повече изследвания върху хора. Независимо от това, изследователите препоръчват да поддържате здравословен баланс на омега-6 към омега-3 мазнини.

Това означава да ядете повече храни с високо съдържание на омега-3 – като сьомга, скумрия, сардини, орехи и семена от чиа – и по-малко храни с високо съдържание на омега-6, като слънчогледово рапично масло, царевично масло и соево масло.

4. Пържени храни

10 храни, които могат да отслабят имунната Ви система 4

Пържените храни са с високо съдържание на група молекули, наречени напреднало гликиране (AGE). Ако нивата в тялото Ви станат твърде високи, AGE могат да допринесат за възпаление и клетъчно увреждане.

Смята се, че AGE отслабват имунната система по няколко начина:

  • насърчава възпалението
  • изчерпва антиоксидантните механизми на тялото Ви
  • предизвиква клетъчна дисфункция
  • отрицателно въздейства върху чревните бактерии.

Изследователите смятат, че диета с високо съдържание на AGEs може да повиши податливостта към заболявания като малария и риска от медицински състояния като метаболитен синдром, някои видове рак и сърдечни заболявания.

Транс-мазнините – основният причинител на сърдечни заболявания>>

Намаляването на пържени храни като пържени картофи, картофен чипс, пържено пиле, пържена пържола, пържен бекон и пържена риба ще намали приема Ви на AGEs.

5. Обработени меса

имунна система подсилване

Подобно на пържените храни, преработените меса са с високо съдържание на AGE. Проучване, което анализира съдържанието на AGE в 549 храни, установява, че пържен бекон, печен хот-дог, печени пилешки бутчета и пържоли на скара имат най-високо съдържание на AGE.

Преработените меса също са с високо съдържание на наситени мазнини. Някои изследвания показват, че диети с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на ненаситени мазнини могат да допринесат за дисфункция на имунната система.

Плюс това диетите с високо съдържание на наситени мазнини могат да допринесат за системно възпаление. Високият прием на преработено месо е свързан с различни заболявания, включително рак на дебелото черво.

6. Фаст фууд храните

Бързото хранене е свързано с много негативни последици за здравето. Прекалено честото ядене също може да повлияе на имунната Ви система.

Фаст фууд и силно преработените храни могат да предизвикат възпаление, да увеличат чревната пропускливост и да причинят бактериален дисбаланс в червата. Всичко това може да повлияе отрицателно на имунната Ви система.

Бързите храни съдържат два вида фталати. Фталатите могат да проникнат в бързото хранене, чрез опаковки или пластмасови ръкавици, носени по време на приготвяне на храна. Известно е, че фталатите нарушават ендокринната система на тялото Ви. Те могат също да увеличат производството на възпалителни протеини, които могат да отслабят имунния Ви отговор към патогени и да причинят имунна дисрегулация.

В допълнение, фталатите могат да намалят разнообразието от чревни бактерии, което може да повлияе негативно на имунната Ви система.

7. Храни, които съдържат определени добавки

Много хранителни продукти, особено ултра-преработени храни, съдържат добавки за подобряване на срока на годност, текстурата и вкуса. Някои от тях могат да повлияят отрицателно на Вашата имунна система.

Например, някои вещества, които се добавят към преработените храни за подобряване на текстурата и срока на годност, могат да променят чревните бактерии, да увредят лигавицата на червата и да предизвикат възпаление. Всички те могат да причинят имунна дисфункция.

Царевичният сироп, солта, изкуствените подсладители и естествената хранителна добавка цитрат също могат да повлияят отрицателно на имунната Ви система.

8. Силно рафинирани въглехидрати

най доброто лекарство за имунната система

Консумирането на силно рафинирани въглехидрати като бял хляб и сладки печени изделия твърде често може да навреди на имунната Ви система.

Това са видове храни с висок гликемичен индекс, които причиняват скок на кръвната Ви захар и нивата на инсулин. Те са потенциално водещи до повишено производство на свободни радикали и възпалителни протеини.

Плюс това, диета, богата на рафинирани въглехидрати, може да промени чревните бактерии. Това може да повлияе негативно на имунната Ви система.

Избирането на питателни източници на въглехидрати с високо съдържание на фибри като нишестени зеленчуци, овесени ядки, плодове и бобови растения пред рафинирани въглехидрати е разумно за поддържане на имунното здраве.

9. Някои храни с високо съдържание на мазнини

най доброто лекарство за имунната система

Диета с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на ненаситени мазнини се свързва с имунна дисфункция.

Високият прием на наситени мазнини може да активира определени сигнални пътища, които предизвикват възпаление. По този начин те инхибират имунната функция. Диетите с високо съдържание на мазнини могат също така да повишат податливостта Ви към инфекции чрез потискане на имунната система и функцията на белите кръвни клетки.

Освен това проучвания върху гризачи показват, че диетите с високо съдържание на мазнини могат да причинят промени в чревните бактерии и да увредят чревната лигавица, като потенциално увеличават риска от инфекция и заболяване. Изследователи все още проучват как различните мастни киселини влияят на имунната система и са необходими повече изследвания върху хора.

Въпреки това, яденето на добре балансирана диета с високо съдържание на фибри и здравословни източници на мазнини вероятно е добър начин за поддържане на имунното здраве.

10. Изкуствено подсладени храни и напитки

засилване на имунната система

Някои изкуствени подсладители са свързани с променен състав на чревните бактерии, повишено възпаление в червата и притъпен имунен отговор.

Все повече доказателства сочат, че изкуствените подсладители, включително сукралоза и захарин, могат да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии. Някои изследователи постулират, че прекомерната употреба на изкуствени подсладители може да бъде вредна за имунното здраве.

Заключение

Можете да подкрепите имунната си система, като водите здравословен начин на живот.

Това означава ограничаване на храни и напитки с високо съдържание на добавени захари и сол, преработени меса и пържени храни. Всички те могат да имат неблагоприятни ефекти върху имунната функция на тялото Ви.

За да подкрепите имунната си система, най-добре е да следвате балансирана диета. Хубаво е тя да е богата на хранителни вещества и да ограничите приема на ултрапреработени храни, доколкото е възможно.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни