Остеопороза – всичко което трябва да знаем за нея

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за едно заболяване на костите, при което се наблюдава значително атрофиране или по-скоро отслабване в костната система, наподобяващо тялото на малко бебе -дете. Костите при това заболяване стават изключително чупливи. Днешната тема ще е именно болестта остеопороза.

Какво представлява заболяването остеопороза?

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Толкова чупливи, че падане или дори леки травми могат да причинят счупване. Счупвания, свързани с остеопорозата, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб.

Остеопорозата засяга мъже и жени от всички раси. Но най-много белите и азиатските жени – особено възрастните жени, които след менопаузата са изложени на най-висок риск. Натуралните средства, здравословната диета и физическите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на загубата на кост или за укрепване на вече слабите кости.

Симптоми на остеопорозата

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

  • Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща;
  • Загуба на ръст с течение на времето;
  • Прегърбена стойка на гръбнака;
  • Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.

Причини за развитие на остеопороза

Остеопорозата отслабва костите. Вероятността да развиете остеопороза, отчасти зависи от това каква костна маса сте достигнали в младостта си. Колкото по-висока е вашата пикова костна маса, толкова повече е костното вещество и вероятността е по-малка да развиете остеопороза с напредване на възрастта.

Рискови фактори

  • Пол – много по-вероятно е жените да развият остеопороза, отколкото мъжете.
  • Възраст – колкото по-възрастни сте, толкова по-голям е рискът от остеопороза.
  • Семейна история – наличието на родител или близък роднина с остеопороза ви излага на по-голям риск, особено ако майка Ви или баща Ви са имали фрактури на бедрена шийка на тазобедрената става.
  • Размер на рамката на тялото – мъжете и жените, които имат малки размери на тялото, имат по-висок риск, тъй като могат да имат по-ниска костна маса, от която да черпят с напредване на годините.

Нива на хормоните:

Остеопорозата се среща по-често при хора, които имат твърде много или твърде малко определени хормони в организма си.

  • Половите хормони. – пониженото ниво на половите хормони обикновено отслабва костите
  • Заболявания на щитовидната жлеза – повишеното ниво на хормони на щитовидната жлеза може да причини загуба на костно вещество.

Рискът от остеопороза е по-висок при хора, които имат определени заболявания

  • Възпалителни заболявания на червата
  • Бъбречни или чернодробни заболявания
  • Рак
  • Туберкулоза
  • Множествен миелом
  • Ревматоиден артрит

Някои вредни навици могат да увеличат риска от остеопороза

  • Заседнал начин на живот – хората, които прекарват много време в седене, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото тези, които са физически по-активни. Всяко физическо упражнение и дейности, които насърчават баланса и добрата стойка са полезни за костите Ви, като ходенето, бягането, скачането, танците и вдигането на тежести изглеждат особено полезни.
  • Прекомерна консумация на алкохол – повишената консумация на повече от две алкохолни напитки на ден увеличава риска от остеопороза.
  • Тютюнопушене – точната роля на тютюнопушенето при остеопорозата не е ясна, но е доказано, че то допринася за по-бързата костна загуба.

Предотвратяване на остеопорозата

Добрият хранителен режим и редовните физически упражнения са от съществено значение за поддържането на костите Ви здрави през целия Ви живот.

Мляко, риба, витамини D за усвояване на калция в костите, подобряване на хранителните навици и двигателната активност всеки ден, прием на много вода.

Физическите упражнения, например, са много важно условие за поддържане на здрав скелет и мускулна плътност.

Приема на калций е много важен за всички възрасти за предотвратяване на остеопорозата

  •  Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини;
  • Тъмнозелени листни зеленчуци;
  • Консервирана сьомга или сардини с кости;
  • Соеви продукти, като тофу;
  • Калциеви зърнени храни и портокалов сок.

Витамин D

Витамин D подобрява способността на тялото ви да абсорбира калция от храната и подобрява здравето на костите по различни начини.

Физически упражнения

Редовните физически упражнения може да Ви помогнат да изградите здрави кости и да забавите костната загуба. Редовните физически упражнения ще бъде от полза за костите Ви. Силовите тренировки помагат за укрепване на мускулите и костите в ръцете и горната част на гръбначния стълб. Упражненията с телесно тегло – като ходене, джогинг, бягане, катерене по стълби, скачане на въже, каране на ски и други спортове- засягат главно костите в краката, бедрата и долната част на гръбнака.

Лечение чрез природни средства и добавки

Сред доказаните с благоприятно действие при хора с остеопороза, както за лечение, така и за профилактика, са следните хранителни добавки:

Освен калций и витамин D, има някои билки и лечебни растение, които помагат в борбата с остеопорозата като например: куркума, коприва, черен кохош, хвощ, корен от репей, корен от къпини, бял равнец и други.

Трибор Сигма в борбата с остеопорозата

Комбинацията от бабини зъби, корен от репей, полски хвощ и морски колаген, е идеалното средство в борбата с остеопорозата.

Здравитал Трибор Сигма 50% Бабини Зъби, 25% Корен Репей и Полски Хвощ и 5% Морски Колаген


Трибор Сигма подпомага здравето на костите- полският хвощ спомага за увеличаване на минералната плътност на костната тъкан, коренът от репей спира възпалението, укрепва костната тъкан и облекчава болката при артрит и други заболявания на опорно-двигателния апарат, а морският колаген насърчава костния растеж и подобрява силата на костите.

В заключение

Важно е да се отбележи важността на физическите упражнения при болни от остеопороза. Основополагащ елемент от лечението на това заболяване е всекидневното ходене пеша на чист въздух или леката гимнастика – без излишни натоварвания и без никакви тежести.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни