Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кожата Ви има естествено киселинно рН в зависимост от областите на тялото Ви. Такива фактори като околната среда и рутинната Ви грижа за кожата могат да повлияят на нивото на pH на кожата Ви. Научете как да поддържате балансирано рН на кожата.

Потенциалният водород (pH) се отнася до нивото на киселинност на веществата. И така, какво общо има киселинността с кожата Ви? Оказва се, че разбирането и поддържането на рН на кожата Ви е важно за цялостното ѝ здраве.

Малко за скалата на pH

ph-na-kozhata-i-znachenieto-mu-zdravital

Скалата за рН варира от 1 до 14, като 7 се счита за “неутрално”. Числата под 7 са киселинни, а над 7 се считат за алкални или некиселинни.

Може би ще се изненадате да научите, че здравословното рН на кожата е по-киселинно. С повече киселинност кожата Ви може да се бори с вредните микроби и вредните свободни радикали, които могат да ускорят процеса на стареене.

Все пак може да се окаже малко предизвикателство да се изравни рН на кожата. Как можете да поддържате нивото на киселинност на кожата си, без да причинявате вреда? Продължавайте да четете, за да научите повече.

Кожа по скалата на рН

Запомнете, че неутралното рН е 7, като по-високото е алкално, а по-ниското – киселинно. Кожата обаче обикновено има широк диапазон на рН, като киселинността ѝ варира между 4 и 7. По-старо проучване от 2006 г., твърди, че идеалното ниво на pH е под 5.

Новородените имат сравнително високи нива на рН по цялата си кожа. С напредването на възрастта нивата на рН на бебетата бързо намаляват. Средностатистическото новородено има рН на кожата около 7. За сравнение средното рН на кожата на възрастен човек е 5,7.

pH на кожата варира в зависимост от областта на тялото. По-малко откритите зони, като например седалището, подмишниците и гениталната област, обикновено имат по-висока киселинност. Това е за разлика от лицето, гърдите и ръцете, които обикновено са по-алкални. Такива разлики често се дължат на разликите в киселинната бариера.

Други фактори, които могат да повлияят на рН на кожата, включват:

  • себум и влажност на кожата;
  • потта;
  • област на тялото;
  • генетика и възраст;
  • детергенти;
  • козметика и почистващи препарати;
  • антибактериални продукти като сапуни и гелове;
  • определени състояния на кожата

Тези фактори могат да доведат до нарушаване на баланса на рН на кожата. Твърде високото рН на кожата може да повиши вероятността да имате акне.

Как да проверите рН на кожата си

По-долу са изброени няколко начина, по които можете да проверите рН на кожата си.

Тестови лентички за домашно приложение

рН на кожата и значението му 3

Благодарение на домашните pH комплекти може да е възможно сами да определите pH на кожата си. Те се предлагат под формата на хартиени ленти, които се поставят върху кожата и се измерват.

За да постигнете най-добри резултати, купувайте pH комплекти, предназначени за Вашата кожа. Тестовете на слюнката и урината могат да измерят цялостното ниво на рН на тялото Ви, но те няма да ви помогнат да определите рН на повърхността на кожата Ви.

Домашните комплекти може да не са толкова точни, колкото тестовете от специалист по грижа за кожата.

Чрез дерматолог

Дерматологът може да предложи рН тестове и в своя кабинет. Освен това той може да Ви помогне с козметични и други грижи, свързани с кожата, от които се интересувате.

Наблюдение и оценка

Възможно е да получите обща представа за нивото на рН на кожата си чрез внимателно наблюдение.

Кожа, която има здрав вид без сухи петна, може да се счита за балансирана. Дразненето, акнето, зачервяването и сухите петна могат да бъдат признаци на високо рН на кожата, клонящо към по-алкален профил.

Как да балансираме рН на кожата

рН на кожата и значението му 4

По-долу са изброени няколко начина за поддържане на здрава кожа и балансирано pH на кожата.

Измивайте с нежни почистващи продукти

Независимо дали щадящо за Вас означава да използвате специално разработен продукт за измиване на лице, произведен в търговската мрежа, или да почиствате кожата си с натурални продукти от типа “Направи си сам” или на растителна основа, не забравяйте, че водата също влияе на кожата Ви, дори и за момент.

По-алкалните почистващи препарати за лице могат да направят кожата Ви по-податлива на раздразнения.

По-киселинните почистващи продукти могат да помогнат в борбата с акнето, което може да се изчисти, след като нивото на pH достигне под 6. Съставките за грижа за кожата на по-киселинна основа могат също така да помогнат за поддържане на здрава кожа при състояния като екзема и псориазис.

Търсете продукти с рН 4 или по-ниско, за да подпомогнете поддържането на кожната бариера. Не всички продукти посочват рН, но някои го посочват.

Не се пръскайте само с вода

Не забравяйте да миете лицето си достатъчно дълго, за да извлечете максимална полза от рутинната си процедура.

Използвайте тоник за кожа

рН на кожата и значението му 5

Тонерът за кожа обикновено е с рН между 5 и 7, което може да помогне за неутрализиране на остатъчната алкалност, която влияе неблагоприятно върху оптималните нива на рН на кожата Ви.

Тонерите не се препоръчват при хора с някои кожни заболявания, като например розацея. Консултирайте се с вашия специалист по грижа за кожата, преди да използвате тонер, ако имате кожно заболяване.

Стягащо средство срещу тонер

Тези сходни продукти могат едновременно да тонизират и стягат кожата. И можете да последвате почистването на лицето си с тонер или стягащ продукт.

Стягащите средства обикновено са на алкохолна основа, докато тонерите често са на водна основа, което ги прави по-нежни.

Овлажняване

рН на кожата и значението му 6

След тонера се насочете към овлажняващ крем. Можете да избирате между овлажняващи масла, лосиони, гелове и гъсти кремове. Може дори да искате да адаптирате овлажняващия си крем и към сезона.

Проучване установява, че някои емолиенти на основата на вазелин могат да помогнат за защита и поддържане на идеално pH на кожата.

Поддържайте правилната влажност

Независимо дали кожата Ви е склонна към омазняване, има нужда от допълнително овлажняване или е чувствителна към продукти, на пазара има много възможности. Те включват масла, които не запушват порите, и овлажнители за суха кожа.

Ексфолиране

За някои хора ексфолирането на кожата веднъж седмично с нежни ексфолианти може да бъде полезно за общата грижа за кожата. Видът на ексфолирането и честотата варират в зависимост от типа и нуждите на Вашата кожа.

Поддържането на здрава кожа може да бъде подпомогнато и от киселините, използвани в химическия пилинг и микродермабразиото. Посъветвайте се със специалист по грижа за кожата относно тези възможности, за да видите дали тези процедури могат да помогнат за изравняване или тонизиране на кожата Ви.

Попитайте специалиста си по грижа за кожата какъв тип ексфолиране, ако има такова, е добър вариант за Вашата кожа.

Заключение

pH на кожата е само един от аспектите на цялостното ѝ здраве. Грижата за кожата с почистващ и овлажняващ продукт, подходящ за Вашия тип кожа, помага да постигнете правилния баланс на маслата, от които кожата Ви се нуждае, за да бъде най-здрава.

Ежедневният слънцезащитен крем също е задължителен, за да предпази кожата Ви от увреждане от ултравиолетова (UV) светлина и други частици.

Всички специфични проблеми, свързани с грижата за кожата, като акне или дерматит, трябва да бъдат разгледани от дерматолог. Той може да помогне за разрешаването на всички основни кожни проблеми и да Ви помогне да поддържате кожата си здрава.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”12048,11482,10137,9303,9284,6596,5631,4159″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10066,10062,10052,9997,8788,2185,2182″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни