Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
6-polzi-ot-vodata

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Важно е да сте хидратирани и да пиете достатъчно вода всеки ден, за да поддържате оптимално здраве. Пиенето на вода помага за регулиране на телесната температура, поддържане на здрава кожа и преработване на отпадъчните продукти от организма. Различните ползи от водата включват и подпомагането на тялото ви, да усвоява основни витамини и минерали.

6-polzi-ot-vodata

Въпреки че е важно да сме хидратирани е излишно да изпадаме в крайности и да пием стриктно тоно определно количество вода, според нечии препоръки. Количеството вода, от което се нуждаете, е различно при отделните хора и зависи от фактори като ниво на активност и климат. Най-общо казано, средностатистическият възрастен човек се нуждае от около 2,5 литра вода на ден. Има хора обаче, които може да се нуждаят от повече или по-малко в зависимост от обстоятелствата, в които се намират.

Най-добрият начин да определите от какво количество вода се нуждаете е да слушате тялото си. Пийте вода, когато усетите жажда и се уверете, че сте хидратирани през целия ден. Освен това можете да допълвате приема на вода с други здравословни напитки, като билков чай и натурални плодови сокове.

11 ползи за здравето от пиенето на вода на празен стомах>>

Когато приемът на вода не е достатъчен, може да се стигне до дехидратация. Загубата на течности се засилва при по-топъл климат, по време на тежки физически упражнения, на голяма надморска височина и при възрастни хора.

В блога от Здравитал сме ви подготвили 6 причини, с които може да се уверите, че пиете достатъчно вода или други течности всеки ден. А ето, кои са и те.

1. Пиенето на вода помага за поддържане на баланса на течностите в тялото

Тялото ви е съставено от около 60% вода. Тя играе решаваща роля за поддържане на баланса на течностите в организма. Този баланс е необходим за правилното функциониране на клетките и за поддържането на здравето ни.

6 ползи от водата - Здравитал 2

Водата е универсален разтворител, което означава, че тя помага за разтварянето на други вещества, като минерали, соли и захари. Тези вещества помагат за регулиране на киселинността и алкалността на организма, за регулиране на телесната температура и за пренасяне на необходимите хранителни вещества и кислород до клетките.

Други ползи от водата също така са свързани с разпределянето на телесните течности, като кръв и урина, в цялото тяло. Тя също така помага за изхвърлянето на токсините и отпадните продукти. Когато има дисбаланс на течностите в организма, това може да доведе до дехидратация, умора и дори до органна недостатъчност

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Когато имате недостиг на течности, мозъкът задейства механизма на тялото за жажда. Важно е да слушате тези сигнали и да си налеете течност като – вода, сок, мляко, кафе. Всичко, освен алкохол! Алкохолът пречи на комуникацията между мозъка и бъбреците и предизвиква прекомерно отделяне на течности, което след това може да доведе до дехидратация.

2. Контролирането на калориите

Водата е важна част от здравословния начин на живот и е от съществено значение за контролиране на приема на калории. Тя ни помага да се хидратираме, което е важно за регулирането на метаболизма на тялото ни.

6 ползи от водата - Здравитал 3

Водата може да помогне и за намаляване на количеството мазнини, които консумираме. Проучвания показват, че пиенето на повече вода може да помогне за намаляване на абсорбцията на мазнини в червата. Това може да помогне за намаляване на количеството калории, които приемаме.

Освен това, други ползи от водата са, че тя може да помогне за намаляване на пристъпите на глад. Пиенето на вода преди хранене помага да намалим апетита и по този начин да се предпазим от преяждане.

3. Ползи от водата при енергизиране на мускулите

Водата е съществен компонент на здравословния начин на живот и играе решаваща роля в подпомагането на мускулите да получат енергия. В края на краищата телата ни са съставени от около 60% вода, а мускулите се нуждаят от адекватна хидратация, за да функционират правилно. Когато тялото е дехидратирано, мускулите не могат да усвояват жизненоважните хранителни вещества и електролити, необходими за производството на енергия.

6 ползи от водата - Здравитал 4

Водата помага на мускулите да се свиват и отпускат, а също така спомага за пренасянето на кислород, глюкоза и други важни хранителни вещества до мускулите. По време на тренировка тялото се поти и губи течности, затова е важно да ги замествате с вода. Това ще помогне за поддържане на хидратацията на мускулите, което може да помогне за намаляване на умората и подобряване на представянето.

Водата също така помага за регулиране на телесната температура, което е от съществено значение по време на тренировка. Когато тялото се прегрее, това може да доведе до мускулни крампи. Правилната хидратация може да помогне за поддържане на оптимална телесна температура и да предотврати мускулните крампи.

Магнезий при борба с мускулните крампи>>

4. Водата помага на кожата да изглежда добре

Кожата ви съдържа много вода и функционира като защитна бариера, която предотвратява прекомерната загуба на течности. Но не очаквайте прекалената хидратация да заличи бръчките или фините линии.

6 ползи от водата - Здравитал 5

Дехидратацията кара кожата ви да изглежда по-суха и набръчкана, което може да се подобри с правилна и редовна хидратация. След като адекватно сте се хидратирали, бъбреците поемат контрола и изхвърлят излишните течности.

Можете също така да помогнете за “заключването” на влагата в кожата си, като използвате овлажняващ крем, който създава физическа бариера, за да задържи влагата.

5. Ползи от водата при бъбреците

Телесните течности транспортират отпадъчните продукти във и от клетките. Основният токсин в организма е карбамидният азот в кръвта – водоразтворим отпадък, който може да премине през бъбреците, за да се отдели с урината. Бъбреците ви вършат невероятна работа по пречистването и освобождаването на организма от токсините, стига приемът на течности да е достатъчен.

6 ползи от водата - Здравитал 6

Когато приемате достатъчно течности, урината тече свободно, има светъл цвят и е без мирис. Когато тялото ви не получава достатъчно течности, концентрацията, цветът и миризмата на урината се увеличават, защото бъбреците задържат допълнителни течности за телесните функции.

Ако хронично пиете твърде малко, може да сте изложени на по-висок риск от камъни в бъбреците, особено в топъл климат.

Камъни в бъбреците – симптоми, видове и лечение>>

6. Водата спомага за поддържане на нормалната функция на червата

Една от основните ползи на водата е, че тя е основен компонент на храносмилателната система, който играе съществена роля за функционирането на червата. Тя спомага за разграждането на храната, като позволява на хранителните вещества да се абсорбират в кръвта, а на отпадните продукти да се елиминират.

Водата също така помага за изхвърлянето на токсините и отпадъчните продукти от червата. Важно е да се поддържа хидратация, за да се предотврати запекът и да се стимулира редовното движение на червата. Пиенето на много вода помага за поддържане на хидратацията на червата и предотвратява изсушаването на фекалиите и трудното им изхвърляне.

Водата е от съществено значение и за синтеза и усвояването на витамините и минералите. Тъй като водата се абсорбира от червата, тя спомага за пренасянето на витамини, минерали и други хранителни вещества от храносмилателната система в кръвния поток. Това гарантира, че организмът може да получи хранителните вещества, от които се нуждае, за да работи по най-добрия начин.

6 изненадващи факта за микробите, които живеят в червата ви>>

5 съвета, които ще ви помогнат да се възползвате повече от различните ползи на водата

Ако смятате, че трябва да пиете повече, ето няколко съвета, за да увеличите приема на течности и да се възползвате от предимствата на водата:

  1. Настройте напомняне аларма – така няма да забравите да пиете вода през целия ден. Това може да бъде чудесен начин да си напомняте да останете хидратирани;
  2. Добавете аромат към водата си – ако обикновената вода ви се струва скучна, можете да ѝ добавите малко вкус с няколко резена лимон, лайм или краставица. Това ще я направи по-приятна и ще ви улесни да пиете повече вода.
  3. Инвестирайте в бутилка за многократна употреба – бутилките за вода за многократна употреба са не само по-добри за околната среда, но и ще ви помогнат да пиете повече вода, поставяйки ги на видимо място за вас;
  4. Пийте вода преди и след хранене – пиенето на вода преди хранене може да ви помогне да се чувствате по-сити и да ядете по-малко. Пиенето на вода 15мин след хранене може да ви помогне да усвоите по-добре храната;
  5. Изпийте чаша вода веднага след като се събудите – започнете деня си с чаша вода, за да се рехидратирате и да помогнете на тялото си да се подготви за деня.

Заключение

Има неоспоримо много ползи от водата, за които е хубаво да се замислим. Пиенето на вода е от съществено значение за човешкото здраве и благополучие. Тя не само ни поддържа хидратирани, но и ни помага да регулираме телесната температура, да достави основни хранителни вещества и кислород на клетките ни и да изхвърли токсините от тялото ни. Ето защо е важно да пием препоръчителното количество вода всеки ден, за да гарантираме, че телата ни остават здрави и функционални.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни