Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
za-i-protiv-mlechnite-produkti

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Тъй като определението за здравословно хранене се развива, включването на млечни продукти е обект на непрекъснат дебат. Независимо дали сте избрали да консумирате млечни продукти или не, важно е да помните, че доброто здраве не се основава на една-единствена хранителна група. Хранителните нужди на всеки човек се различават в зависимост от възрастта, пола и здравословното му състояние.

Плюсове на диетата, включваща млечни продукти

za-i-protiv-mlechnite-produkti

Млечните продукти включват мляко, сирене, масло, сладолед, кисело мляко, сухи млечни продукти, кондензирано мляко и суроватъчни продукти. Въпреки че етикетът с хранителните стойности на всеки продукт варира, някои от известните плюсове на диетата с млечни продукти включват множество ползи, от които:

Богатство от хранителни вещества

В зависимост от продукта, консумацията на млечни продукти може да предложи девет основни хранителни вещества – калций, калий, фосфор, протеини, витамини А, D и В12, рибофлавин и ниацин. Само една чаша обогатено млечно мляко, по-специално от пасищно отглеждани или хранени с трева крави, осигурява 24% от препоръчителния дневен прием на витамин D. Като ценен източник на калций, млечните продукти също така подпомагат растежа и плътността на костите, като същевременно помагат в борбата с риска от остеопороза.

Остеопороза – всичко което трябва да знаем за нея>>

Млечни продукти - За и Против - Здравитал 2

Млечните продукти са богати на протеини

Кравето мляко и другите млечни продукти са добър източник на протеини и аминокиселини. Протеините подпомагат растежа на мускулите и поддържането на чиста мускулна маса. Той също така дава на тялото естествен устойчив енергиен заряд и помага за изграждането/възстановяването на телесните тъкани.

Колко протеин е нужен за изграждане на мускули?>>

Помагат за регулирането на организма

Киселото мляко е естествен пробиотик и поддържа здрави червата. Пробиотиците са живи бактерии, които укрепват имунната система и подпомагат здравословното храносмилане. Калият, натрият и калцият в различните млечни продукти предлагат и електролити, които спомагат за поддържане на баланса в организма, за да се поддържа хидратацията.

Недостатъци на диетата, включваща млечни продукти

Единственият случай, в който човек трябва да премахне дадена група храни от диетата си, е когато това му е казано от лекар или медицински екип. Други причини, поради които човек може да изключи консумацията на млечни продукти от диетата си, включват:

  • Мнозина имат непоносимост – около 75% от световното население има непоносимост към лактоза. При нея организма не може правилно да усвои естествената млечна захар, лактоза, съдържаща се в млечните продукти. Това обикновено води до симптоми на газообразуване, подуване на корема, метеоризъм, болки в стомаха, проблеми с червата. Дори може да предизвика по-драстични симптоми на гадене, диария, повръщане или запек;
  • Високо съдържание на наситени мазнини – някои млечни продукти, особено пълномасленото мляко, маслото и сиренето, трябва да се консумират умерено поради съдържанието на наситени мазнини. Макар че мазнините са макроелемент, от който организмът се нуждае, за да функционира, експертите препоръчват възрастните да консумират само 20-35% от дневните си калории от мазнини, като в тях трябва да има повече растителни мазнини (като зехтин, авокадо, ядки и др.), отколкото други. Това се дължи на факта, че е известно, че трансмазнините и наситените мазнини повишават нивата на общия холестерол и LDL холестерола LDL, като повишават риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване;
  • Те могат да пренасят заболявания – консумацията на сурово мляко и други млечни продукти от него може да доведе до сериозни заболявания. Без пастьоризация, процесът на загряване на млякото до определена температура, за да се убият бактериите, паразитите и вирусите могат да виреят и да разпространяват болести. Brucella, E. coli, Listeria и Salmonella са само някои от микробите, които често се срещат в непастьоризираните продукти.

Млечни алтернативи

Млечни продукти - За и Против - Здравитал 3

За хората с непоносимост към лактоза или отвращение към млечни продукти има здравословни заместители. Съществуват удобни източници на калций, витамин D и други минерали извън млечните продукти, като например:

Храни, богати на калций, алтернативи на млечни продукти

  • Бадеми;
  • Фасул;
  • Броколи;
  • Зелен колд;
  • Кейл;
  • Ориз и соево мляко;
  • Семена (чиа и мак).

Храни, богати на витамин D, алтернативи на млечни продукти

  • Говежди черен дроб;
  • Обогатени зърнени храни;
  • Скумрия;
  • Гъби;
  • Сьомга;
  • Сардини;
  • Риба тон.

Заключение

Млечните продукти ви снабдява с много хранителни вещества, от които организма има нужда. Премахването им от диетата не е гарант, че ще се отрази добре на всеки един. Важно е човек да слуша тялото си, за да може да изгради най-подходящия хранителен за него режим.

Млечните продукти имат много предимства като това, че са богати на протеини, които са важни за изграждането на мускулна маса, имат разнообразие от хранителни вещества и помагат за регулирането на процесите в организма. Ако не можете да консумирате млечни продукти поради една или друга причина то на пазара има много алтернативи, също толкова богати на хранителни вещества, от които може да се възползвате.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни