Мед и канела: мощно лекарство или голям мит?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Мед и Канела Мощно Лекарство или Голям Мит - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Медът и канелата са две естествени съставки с множество ползи за здравето. Някои хора твърдят, че когато тези две съставки се комбинират, те могат да излекуват почти всяка болест. Въпреки че има доказателства, че всяка една от тях има някои медицински приложения, няколко твърдения за сместа от мед и канела изглеждат твърде добри, за да са истина.

Тази статия прави преглед на ползите от меда и канелата, като разделя фактите от измислицата.

Мед и канела – натурални съставки за по-добро здраве

med-i-kanela-moshtno-lekarstvo-ili-golyam-mit-zdravital

Медът е сладка течност, произведена от пчелите. Използва се от векове както като храна, така и като лекарство. Днес най-често се използва при готвене и печене или като подсладител в напитки.

Междувременно канелата е подправка, която идва от кората на дървото Cinnamomum. Хората берат и изсушават кората му, която се навива на това, което обикновено се нарича канелени пръчици. Можете да закупите канела като цели пръчици, смляна на прах или като екстракт.

И медът, и канелата сами по себе си имат множество ползи за здравето. Някои хора обаче смятат, че комбинирането на двете е още по-полезно. През 1995 г. канадски таблоид публикува статия, която предоставя дълъг списък от заболявания, които могат да бъдат излекувани със смес от мед и канела. Оттогава смелите твърдения за комбинацията от мед и канела се умножиха. Въпреки че тези две съставки имат много здравни приложения, не всички твърдения за комбинирането на двете са подкрепени от науката.

Ползи от канелата

Канелата е популярна подправка в готвенето и печенето, която може да се приема и като добавка.

Има два основни вида:

  • Касия канела – известна още като китайска канела, този сорт е най-популярният вид в супермаркетите. Тя е по-евтина, с по-ниско качество от цейлонската канела и има някои потенциални странични ефекти;
  • Цейлонска канела – този вид канела е известна като „истинска канела“. Намира се много по-трудно от канелата Cassia и има малко по-сладък вкус.

Ползите за здравето от канелата са свързани с активните съединения в нейното етерично масло. Най-добре проученото съединение на канелата е канеленият малдехид и това е, което придава на канелата нейния пикантен вкус и аромат.

Ето някои от най-впечатляващите предимства на канелата и медът:

Мед и канела: мощно лекарство или голям мит? 02
  • Може да намали възпалението – дългосрочното възпаление увеличава риска от хронично заболяване. Проучванията показват, че канелата може да помогне за намаляване на възпалението;
  • Може да помогне при лечението на невродегенеративни заболявания – няколко проучвания в епруветка показват, че канелата може да помогне за забавяне на прогресията на Паркинсон и Алцхаймер. Тези резултати трябва да бъдат потвърдени в проучвания върху хора;
  • Може да помогне за предпазване от рак – няколко проучвания върху животни и епруветки установяват, че канелата помага за предотвратяване на растежа и възпроизводството на ракови клетки. Въпреки това, тези резултати трябва да бъдат потвърдени с изследвания върху хора;
  • Някои също предполагат, че канелата може да бъде естествено лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), синдром на раздразнените черва (IBS), предменструален синдром (PMS), синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и хранително отравяне.

Въпреки това, няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Ползи от меда

Освен че е по-здравословна алтернатива на трапезната захар, медът има няколко медицински приложения. Важно е обаче да се отбележи, че не всички видове са еднакви. Повечето от ползите от меда са свързани с активни съединения, които са най-концентрирани във висококачествен, нефилтриран мед.

Ето някои научно обосновани ползи от меда и канелата:

Мед и канела: мощно лекарство или голям мит? 03
  • Може да бъде ефективно средство за потискане на кашлицата – едно проучване установява, че медът е по-ефективен при потискане на нощната кашлица от декстрометорфан, активната съставка в повечето сиропи за кашлица.
  • Мощно лечение на рани и изгаряния -преглед на шест проучвания установява, че нанасянето на мед върху кожата е мощно средство за лечение на рани;
  • Смята се също, че медът е сънотворно средство, усилвател на паметта, лечение на гъбични инфекции и естествен начин за намаляване на плаката по зъбите.

Ползи за здравето от мед и канела

Може да намалят риска от сърдечни заболявания

Мед и канела: мощно лекарство или голям мит? 04

Смес от мед и канела има потенциала да намали риска от сърдечни заболявания, тъй като може да помогне за намаляване на някои от рисковите фактори. Те включват повишени нива на LDL (лош) холестерол и триглицериди. Високото кръвно налягане и ниските нива на HDL (добрия) холестерол са допълнителни фактори, които могат да увеличат риска от заболяването.

Интересното е, че медът и канелата могат да повлияят положително на всичко това. Проучванията показват, че консумацията на мед понижава LDL (лошия) холестерол с 6-11% и нивата на триглицеридите с цели 11%. Медът може също така да повиши HDL (добрия) холестерол с около 3%.

Един мета-анализ установява, че дневната доза канела понижава общия холестерол средно с 16 mg/dL, LDL (лошия) холестерол с 9 mg/dL и триглицеридите с 30 mg/dL. Има и леко повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол.

Въпреки че не са били изследвани заедно, канелата и медът поотделно показват, че причиняват умерено понижение на кръвното налягане. Това изследване обаче е проведено върху животни.

Освен това и двете храни са богати на антиоксиданти, които имат множество ползи за сърцето. Полифенолните антиоксиданти подобряват притока на кръв към сърцето и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Медът и канелата също могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, тъй като и двете намаляват възпалението. Хроничното възпаление е основен фактор за развитието на сърдечни заболявания.

Комбинацията мед и канела може да подпомогне заздравяването на рани

Мед и канела: мощно лекарство или голям мит? 05

Както медът, така и канелата имат добре документирани лечебни свойства, които могат да помогнат за лечение на кожни инфекции, когато сместа се прилага локално. Медът и канелата имат способността да се борят с бактериите и да намаляват възпалението, което са две свойства, които са много важни, когато става въпрос за заздравяване на кожата.

Когато се прилага върху кожата, медът се използва успешно за лечение на изгаряния. Може също така да лекува язви на краката, свързани с диабета, много сериозно усложнение на състоянието.

Канелата може да осигури някои допълнителни ползи за заздравяване на рани, благодарение на силните си антибактериални свойства. Язвите на краката, свързани с диабета, имат висок риск от заразяване с резистентни на антибиотици бактерии. Проучване в епруветка установява, че канеленото масло помага за защита срещу резистентни на антибиотици бактерии. Това проучване обаче използва канелено масло, което е много по-концентрирано от канелата на прах, която можете да намерите в магазина за хранителни стоки. Няма доказателства, че канелата на прах би имала същия ефект.

Може да помогне за справяне с диабета

Добре е документирано, че редовната консумация на канела е полезна за диабет. Многобройни проучвания показват, че цейлонската канела намалява нивата на кръвната захар на гладно при хора със заболяването.

Един от начините, по които канелата понижава кръвната захар, е чрез увеличаване на инсулиновата чувствителност. Канелата прави клетките по-чувствителни към хормона инсулин и помага на захарта да се премести от кръвта в клетките.

Медът също има някои потенциални ползи за тези с диабет. Проучванията показват, че медът влияе по-малко значително на нивата на кръвната захар от захарта. Освен това медът може да понижи LDL (лошия) холестерол и триглицеридите при хора с диабет, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия) холестерол.

Медът и канелата може да са относително по-здравословни от трапезната захар за подслаждане на Вашия чай. Въпреки това, медът все още е с високо съдържание на въглехидрати, така че хората с диабет трябва да го използват умерено.

Пълен с антиоксиданти

И медът, и канелата са отлични източници на антиоксиданти, които имат множество ползи за Вашето здраве. Антиоксидантите са вещества, които Ви предпазват от нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят Вашите клетки.

Медът е богат на фенолни антиоксиданти, които са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Канелата също е мощен антиоксидант. В сравнение с други подправки, канелата се нарежда на върха по съдържание на антиоксиданти. Консумирането на мед и канела заедно може да Ви даде мощна доза антиоксиданти.

Недоказани твърдения за мед и канела
Концепцията за комбиниране на две мощни съставки за създаване на още по-мощно лекарство има смисъл.

Въпреки това, нито едно проучване не е показало, че комбинацията от мед и канела създава чудодейно вещество, което лекува множество заболявания.

Освен това много от предложените употреби на мед и канела не са подкрепени от науката.

Недоказани твърдения за меда и канелата

  • Бори се със симптомите на алергия – проведени са някои изследвания върху способността на меда да намалява симптомите на алергия, но доказателствата са слаби;
  • Лекува обикновена настинка – медът и канелата имат силни антибактериални свойства, но повечето настинки се причиняват от вируси;
  • Лекува акне – въпреки че антибактериалните свойства на двете съставки могат да бъдат полезни за предразположената към акне кожа, проучванията не са изследвали способността на сместа да лекува акне;
  • Подпомага загуба на тегло – няколко проучвания показват, че замяната на захарта с мед допринася за по-малко наддаване на тегло, но няма доказателства, че медът и канелата ще Ви помогнат да отслабнете;
  • Облекчава болката при артрит – медът и канелата намаляват възпалението, но няма доказателства, че прилагането на тези храни върху кожата може да намали възпалението в ставите;
  • Успокоява храносмилателните проблеми – има твърдения, че медът може да покрие стомаха Ви и че и двете съставки ще се борят с бактериалните инфекции в червата. Тези твърдения обаче не са подкрепени от изследвания.

Как да използвате мед и канела, за да подобрите здравето си?

Най-добрият начин да използвате мед във Вашата диета е като заместител на захарта. Уверете се, че купувате нефилтриран мед, тъй като по-голямата част от силно преработения мед по рафтовете на супермаркетите не предлага никакви ползи за здравето. Използвайте меда с повишено внимание, тъй като той все още е с високо съдържание на захар.

Трябва също да сте наясно, че канелата съдържа съединение, наречено кумарин, което може да бъде токсично в големи дози. Съдържанието на кумарин е много по-високо в канелата Cassia, отколкото в цейлонската канела.

Цейлонска канела – какви ползи крие за здравето?

Най-добре е да си купите цейлонска канела, но ако консумирате сорта Касия, ограничете дневния си прием до 1/2 чаена лъжичка (0,5–2 грама). Можете безопасно да консумирате до 1 чаена лъжичка (около 5 грама) цейлонска канела на ден.

За да използвате мед и канела за лечение на кожна инфекция, смесете меда с малко количество канелено масло и го нанесете директно върху заразената кожа.

Заключение

Медът и канелата имат множество ползи за здравето, много от които са подкрепени от науката. И двете съставки са особено полезни за подобряване на здравето на сърцето Ви и за лечение на инфекции.

Цейлонската канела, известна още като “истинска канела”, е висококачествена канела, която от векове се използва в традиционната медицина. Доказано е, че тя има противовъзпалителни, антидиабетни и антимикробни свойства и дори може да помогне за мозъчната функция.

Ако се интересувате от включването на канела в диетата си заради потенциалните ѝ ползи за здравето, се препоръчва да изберете цейлонската канела пред другите разновидности. Тя не само вероятно е по-ефективна, но и съдържа по-ниски нива на кумарин – съединение, което може да бъде вредно в големи количества.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни