Прием на хранителни добавки за повече енергия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Витамините и минералите са вещества, от които организмът ви се нуждае, за да си набавя енергия, да бъде здрав и да функционира правилно. За да поддържате по естествен начин ежедневните си енергийни нива, най-добре е да си набавяте витамини от храната. Но ако не сте в състояние да покриете дневните си нужди само чрез храната, можете да се обърнете към хранителни добавки за повече енергия и така да компенсирате разликата.

Но дали добавките наистина повишават енергията? За част от тях са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят твърденията за това дали добавките реално водят до повишаване на енергията. От Здравитал сме ви подготвили анализ на някои хранителни добавки, които да използвате за тонус на вашето тяло.

Хранителни добавки за енергия – Витамин В12

Това е вид хранително вещество, което поддържа здрави кръвните и нервните клетки. То също така помага на тялото ви да произвежда генетичен материал (ДНК). Съдържа се само в храни от животински произход, така че, ако сте веган или вегетарианец, може да не си набавяте достатъчно от този важен за тялото витамин.

priem-na-hranitelni-dobavki-za-poveche-energia

Ако ви липсва витамин В12, може да се чувствате уморени и слаби. Но решението да прибегнете до хранителни добавки с витамин B12 за повече енергия, може да не е най-бързото и ефективно решение. Изследвания показват, че няма достатъчно доказателства, които да показват, че добавките с Витамин B12 повишават енергията.

5 ползи от ежедневния прием на мултивитамини>>

Един възрастен човек се нуждае средно само от 2,4 микрограма (mcg) В12 на ден. Но организмът ви складира до 2000 пъти повече от дневната нужда, така че обикновено са необходими няколко години, за да се прояви недостигът. Вашият лекар може да направи кръвен тест, за да провери дали наистина имате недостиг.

Хранителни добавки за енергия могат да съдържат много по-високи дози от минимално необходимите, но все пак са относително безопасни. Възможно е обаче те да взаимодействат с някои лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта. Консултирайте се с вашия лекар, преди да ги приемате, за да сте наясно с правилния прием.

Добавките с витамин В12 се предлагат без рецепта под формата на таблетки, които съдържат само витамините от група В, или като част от мултивитамин. Предлагат се и под формата на инжекции или гел за нос, отпускани с рецепта.

Витамин D

Нарича се “слънчевият витамин”, защото кожата ви го произвежда, когато сте изложени на слънчевите ултравиолетови лъчи. Той се съдържа в храни като мазната риба и яйчни жълтъци. Ако имате ниски нива на витамин D, това може да се отрази на здравето на костите ви, да увеличи риска от някои заболявания и да причини мускулни болки и слабост.

Прием на хранителни добавки за повече енергия - Здравитал 2

Много хора не си набавят дневния минимум: Смята се, че близо 1 милиард души по света страдат от недостиг на витамин D. Това важи особено за по-възрастните хора и хората с по-тъмен цвят на кожата. Използването на хранителни добавки с витамин D за повече енергия е начин да си набавите липсите в организма

Ако смятате, че имате недостиг на този витамин, уведомете лекаря си. Един прост кръвен тест може да го потвърди. Обсъдете възможностите за дозиране с вашия личен лекар, преди да започнете да приемате витамин D. Хранителните добавки могат да взаимодействат с някои лекарства, като статини (приемани за холестерол) и стероиди. Прекалено много витамин D може да бъде токсичен за организма ви. По-подробно за Витамин Д може да прочетете в статията ни:

Дефицит на витамин D – как да го познаем?>>

Желязото е една от хранителните добавки за енергия

Тялото ви използва желязо за производството на хемоглобин – вид протеин в кръвта, който пренася кислород до останалите части на тялото. Ако нивата му са ниски, може да се почувствате уморени, изтощени и без енергия. Това се случва на около 1 от 6 възрастни хора и на около 16% от жените с обилна менструация. Може да се случи и на деца. Недостигът на желязо може да доведе до анемия.

Прием на хранителни добавки за повече енергия - Здравитал 3

Вашият лекар ще направи кръвен тест, за да установи дали имате ниско съдържание на желязо. Ако е така, може да се наложи да приемате хранителни добавки с желязо за енергия, за да повишите нивата на хемоглобина и да се преборите с умората.

Желязо – каква е неговата полза за нашата коса>>

Магнезий

Тялото ви се нуждае от магнезий за функционирането на нервите и мускулите и за производството на енергия. Можете да го намерите в храни като ядки, семена, пълнозърнести храни и млечни продукти. Ако имате много ниски нива на магнезий, това може да повиши риска от заболявания като диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Прием на хранителни добавки за повече енергия - Здравитал 4

Но не се нуждаете от много магнезий на ден. Само няколко порции богати на магнезий храни могат да ви помогнат да покриете дневния си минимум. Но високите дози магнезий под формата на хранителни добавки за набавяне на енергия могат да предизвикат странични ефекти като диария и гадене. Преди да приемате магнезиеви добавки, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Цинк

Това е минерал, от който тялото ви се нуждае само в малки количества. Той помага за производството на ДНК, за растежа на клетките и поддържа имунната ви система здрава. Можете да си го набавите от храни като месо, птици и морски дарове. Препоръчителният минимум е 11 милиграма (mg) на ден за мъжете и 8 mg за жените.

Прием на хранителни добавки за повече енергия - Здравитал 5

Ако имате недостиг на цинк, той се предлага под формата на хранителни добавки под формата на таблетки за смучене или таблетки. Но ако приемате твърде много, той може да предизвика гадене и диария. Той може също така да попречи на способността на организма ви да усвоява желязото и медта.

Селен и цинк при косопад – помагат ли?>>

Креатин е един от витамините за енергия

Този вид протеин се намира естествено в мускулите ви.

Прием на хранителни добавки за повече енергия - Здравитал 6

Добавките се продават на прах или под формата на таблетки, особено за спортисти и други, които правят тежки тренировки. Няколко проучвания показват, че добавките с креатин могат да помогнат за подобряване на мускулната маса и производителността при упражнения, които изискват кратки изблици на енергия, като спринтове и вдигане на тежести. Но има малко доказателства, че креатинът се бори с умората или повишава енергията.

4 основни принципа за изграждане на мускулна маса>>

Коензим Q10 (CoQ10)

Коензим Q10 е химично вещество, произвеждано от клетките, което тялото ви използва за растеж и поддръжка. Хранителната добавка се намира под формата на таблетки или течност. Известна е със своите антиоксидантни свойства. Мнозина я използват за понижаване на холестерола и за облекчаване на симптомите на заболявания като рак и сърдечни болести, наред с други. Някои данни сочат, че може да понижи умората, особено ако сте правили нещо физически натоварващо. Нуждаем се обаче от повече изследвания.

CoQ10 като цяло е безопасен, но може да взаимодейства с други лекарства, като разредителя на кръвта варфарин, и да предизвика кървене. Той може също така да направи някои животоспасяващи лечения, като химиотерапия и лъчетерапия, по-малко ефективни. Предлага се без рецепта, но най-добре е да попитате лекаря си дали е подходящ за вас.

Красива кожа и здраво тяло – Коензим Q10>>

Хранителни добавки за енергия – Ашваганда

Наричана “индийски женшен”, ашвагандата е вид храст, който се среща в Индия, Африка и част от Близкия изток. Използва се в аюрведичната медицина за подобряване на енергийните нива и за облекчаване на болката, тревожността и възпалението. Действа, като регулира кортизола – химическо вещество, което тялото ви освобождава в отговор на стреса.

Хранителните добавки за енергия с ашваганда се предлагат под формата на таблетки, дъвки, течност или прах, който можете да смесите с течности. Можете да приемате до 500 mg два пъти дневно. Но въпреки че билката като цяло е безопасна за употреба, тя не действа при всички. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, бременни сте или имате автоимунно заболяване, тя може да бъде вредна. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да добавите хранителни добавки с ашваганда към диетата си.

Гинко Билобата е хранителна добавка за енергия

Тази билка се използва често в китайската медицина, а сега е популярна хранителна добавка на Запад. Някои проучвания показват, че тя може да подобри мисленето, настроението, бдителността и паметта. Необходимо е обаче да се проведат повече изследвания. Тъй като може да ви направи бдителни и да подобри настроението ви, тя може да повиши усещането ви за обща енергия.

Гинко Билоба – дървото на младостта>>

Потенциални странични ефекти на хранителните добавки за енергия

Приемането на хранителни добавки може да бъде толкова лесно, колкото да изпиете едно хапче, но експертите казват, че макар да са необходими, ако имате недостиг на определен витамин или минерал, винаги е по-добре да си набавяте хранителните вещества директно от храната.

В някои случаи може да се нуждаете от добавки, ако:

  • имате недостиг на хранително вещество;
  • имате проблеми с усвояването на хранителните вещества;
  • сте бременна;
  • имате ограничения в храненето.

Но само защото дадена добавка е “натурална”, това не я прави непременно безопасна. Много от дозите могат да надвишават минималната дневна нужда. Това може да бъде токсично и да предизвика странични ефекти, които могат да включват:

  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Диария;
  • Стомашни проблеми;
  • Увреждане на черния дроб;
  • Главоболие.

Хранителните добавки могат също така да взаимодействат с лекарства и да ги направят по-малко ефективни. Винаги е най-добре да се посъветвате с вашия лекар, диетолог или фармацевт за правилната дозировка и възможните странични ефекти, преди да ги приемате.

Ако усещате спад в енергията или се борите с умората, това също може да е признак на сериозни заболявания, затова попитайте вашия лекар за това.

Заключение

Хранителните добавки са ключов компонент, ако страдате от недостиг на дадено хранително вещество или не можете да си го набавите естествено чрез храна. Не бива обаче да се злоупотрябява с тях или да се заместват като основна храна, тъй като това само ще навреди на вашия организъм. Хранителните вещества винаги се приемат най-добре от организма по естествен път.

Важно е също така да се отбележи, че хранителните добавки не се регулират по същия начин, както лекарствата, отпускани с рецепта. Ако имате лоша реакция към хранителна добавка, незабавно уведомете лекаря си. Ако става въпрос за спешен случай, обадете се на 112 или отидете в най-близката болница.

Екипът на Здравитал го е грижа за Вашето здраве. Ето защо разработихме витамините Поливитреал – балансирана комбинация от 16 основни витамина, които осигуряват на тялото Ви необходимите хранителни вещества, като същевременно го предпазват от всякакви вреди. С витамините Поливитерал можете да сте сигурни, че здравето Ви е в добри ръце.


Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни