Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Храни, подобряващи качеството на съня

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сънят е фазата на възстановяване на организма от преминалия ден. Тогава мускулите се възстановяват, мозъкът се зарежда с енергия и се появяват други ползи, които все още не са напълно изследвани.

Проучванията показват, че недостатъчният сън ни кара да търсим висококалорични храни на следващия ден. Това може да удължи нарушения цикъл и да доведе до влошаване на цялостното здраве. Някой нови изследвания показват, че храната и сънят комбинирани помагат за по-добър и здравословен начин на живот. Има продукти за консумация и промени в хранителния режим, които можете да включите в деня си, за да може после да имате по-спокойна нощ. Сега ще изброим някой полезни варианти.

Храни за по-добър сън

1.Чай от лайка

hrani-podobryavashti-kachestvoto-na-sanya-zdravital

Чаят често е предпочитан избор, когато е време да се отпуснете. Няколко видове без кофеин помагат за сънливостта. Но дали някои от тях действат наистина така, както виждаме в рекламите?

Чаят от лайка се използва като естествено успокоително и сънотворно средство. Топлината на водата също може да повиши телесната температура, все едно сте завити с одеало. Някой хора могат да бъдат алергични към напитката, особено тези, които не понасят маргаритки или амброзия.

2.Топло мляко

Храни, подобряващи качеството на съня 2

Чаша топло мляко преди лягане може да Ви помогне да спите по-добре. Освен успокояващо действие, млякото съдържа триптофан – аминокиселина, свързана с по-добрия сън. Триптофанът се съдържа и в пармезана, сиренето и чедъра. Именно хапването на малко сирене или крекери, може да подейства релаксиращо преди сън.

3.Протеини – триптофан

Храни, подобряващи качеството на съня 3

Триптофанът е известен най-вече с това, че се съдържа в пуешкото. Въпреки че аминокиселината се съдържа в пуйката, нейните нива са подобни на тези във всеки друг протеин и не са достатъчно високи, за да Ви накарат да заспите по-бързо. Възможно е да има връзка между триптофана и серотонина. Яйцата, тофуто и сьомгата са някои от храните, които също имат в себе есенциалната съставка.

4.Банани

Храни, подобряващи качеството на съня 4

Бананите не само съдържат триптофан, но и са богати на калий. Това е важен елемент за човешкото здраве и естествен мускулен релаксант. Според някой проучвания нивата на калий играят роля и за съня, като по-голямото му количество е от полза за времето на почивка. Бананите съдържат и магнезий, а увеличаването на приетия магнезий може да помогне за лечението на безсъние и други свързани проблеми.

5.Други източници на магнезий

Храни, подобряващи качеството на съня 5
  • спанак, кейл (листно зеле), броколи и тъмнозелени зеленчуци;
  • мляко – най-големи количества се съдържат в обезмасленото мляко;
  • зърнени храни, овесени ядки и трици;
  • сусам, слънчогледови семки, бадеми и орехи.

Освен за здравословен сън, получаването на необходимото количество магнезий може да помогне за предотвратяване на инсулт, инфаркт и костни заболявания. Не случайно това е един от най-разпространените минерали в човешкия организъм.

6.Мелатонин

Храни, подобряващи качеството на съня 6

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в тялото ни. Той е частично отговорен за регулирането на циркадния ритъм или цикъла на сън и бодростта на човека. Хормонът може да бъде ефективен и за облекчаване на проблемите със съня. Предлага се и под формата на добавка, като вариант, стимулиращ „нощната почивка“. Храните с естествено съдържащ се мелатонин биват: шамфъстък, грозде, домати, яйца, риба.

Неща, които да спрете

Храни, подобряващи качеството на съня 7

Освен че можете да добавите нещо към диетата си, има и неща, които можете да изключите, за да бъде процесът на заспиване по-приятен. Очевидна пречка за заспиването е прекомерната употреба на кофеин в ежедневието. Той се среща в много други форми, освен в последната чаша кафе. Има го в шоколадите, много чайове и „енергийните“ напитки и др. Обезателно изключете алкохола, ако наистина имате нужда от качествен сън. Въпреки че някой напитки е възможно да Ви накарат да се чувствате сънливи, те в същото време намаляват качеството на съня.

Други малки промени, които можете да направите

Храни, подобряващи качеството на съня 8

Както калориите, които приемате, са от значение, така и тези, които изхвърляте. Извършването на 30-минутни сърдечносъдови упражнения на ден са от ключово значение за цялостното здраве, а това помага и на заспиването.

Друга малка промяна е да избягвате времето, прекарано пред екрана на телевизора, лаптопа, телефона или други устройства, особено в леглото. Това се отнася особено за възрастните хора, но и за децата.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”12195,11097,9887,4959,11591,9472,9382,9219,8951,6979,9592″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”9194,7840,2182,8788,2356,2185,2368,3736″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни