11 пробиотични храни, които трябва да включите в менюто си

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пробиотиците, които обикновено се наричат полезни бактерии, осигуряват всевъзможни невероятни ползи за тялото и мозъка Ви. Те могат да подобрят здравето на храносмилателната система, помагат при депресия, грижат за здравето на сърецето и кожата Ви. Консумацията на пробиотици под формата на добавки е един от популярните начини за набавянето им, но можете да си ги набавите и от ферментирали храни.
Екипът на Здравитал е подготвил 11-те най – добри пробиотични храни.

1. Киселото мляко: една от най – добре познатите пробиотични храни

Пробиотични храни: кисело мляко

Киселото мляко се произвежда от мляко, което е било заквасено от пробиотици, главно млечнокисели бактерии и бифидобактерии. Консумацията на кисело мляко се свързва с много ползи за здравето, включително подобряване на здравето на костите и справяне с високо кръвно налягане.

При децата киселото мляко може да помогне за намаляване на диарията, причинена от антибиотици. Освен това може да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва

Интересен факт е, че киселото мляко може да е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. Това е така, защото бактериите превръщат част от лактозата в млечна киселина, която придава киселия вкус на киселото мляко

Все пак имайте предвид, че не всяко кисело мляко съдържа живи пробиотици. В някои случаи живите бактерии са били убити по време на обработката.
Поради тази причина не забравяйте да избирате кисело мляко с активни или живи култури.
Винаги четете етикета на киселото мляко, преди да го купите. Дори да е с етикет с ниско съдържание на мазнини или без мазнини, то може да е с високо съдържание на добавена захар.

2. Кефир

Пробиотични храни: ккефир

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Тя се приготвя чрез добавяне на кефирни зърна към краве или козе мляко.
Зърната кефир не са зърнени култури, а култури от млечнокисели бактерии и дрожди, които приличат на карфиол.
Смята се, че думата “кефир” произлиза от турската дума “кейиф”, която означава да се чувстваш добре след хранене

Въпреки че киселото мляко е вероятно най-известната пробиотична храна в западната диета, кефирът всъщност е по-добър източник на добри бактерии. Той съдържа няколко основни щама приятелски бактерии и дрожди, което го прави разнообразен и мощен пробиотик и помага при храносмилателни проблеми.

Подобно на киселото мляко, кефирът обикновено се понася добре от хора с непоносимост към лактоза и е супер пробиотична добавка

8 ползи от кефира и домашна рецепта – вкусен начин да подобрите здравето си

3. Малко хора знаят че киселото зеле се нарежда сред най – добрите пробиотични храни

Пробиотични храни: зеле

Киселото зеле е ситно нарязано зеле, което е ферментирало под въздействието на млечнокисели бактерии. То е една от най-старите традиционни храни и е популярно в много страни, особено в Източна Европа.

В допълнение към пробиотичните си качества, киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини С и К. Също така е с високо съдържание на натрий и съдържа желязо и калий.

Кислото зеле помага и за зддравето на очите, тъй като съдържа и антиоксидантите лутеин и зеаксантин.

Задължително, обаче, избирайте непастьоризирано кисело зеле. Пастьоризацията убива живите и активни бактерии.

4. Темпе

темпе

Темпе е ферментирал соев продукт. Оформя се като твърда питка, чийто вкус се описва като ядков, земен или подобен на този на гъба. Той произхожда от Индонезия, но е станал популярен по целия свят като високопротеинов заместител на месото.

Соята обикновено е с високо съдържание на фитинова киселина – растително съединение, което влошава усвояването на минерали като желязо и цинк.
Ферментацията обаче намалява количеството на фитиновата киселина, което може да увеличи количеството на минералите, които организмът ви е в състояние да усвои от темпето.

При ферментацията се получава и известно количество витамин В12 – хранително вещество, което не се съдържа в соята. Витамин В12 се съдържа главно в животински храни, като месо, риба, млечни продукти и яйца.
Това прави темпето чудесен избор за вегетарианците, както и за всички, които искат да добавят хранителен пробиотик към диетата си.

5. Кимчи

кимчи

Кимчи е ферментирала, пикантна корейска пробиотична гарнитура. Обикновено основната съставка е зеле, но може да се приготви и от други зеленчуци. То се овкусява със смес от подправки, като люспи от червени люти чушки, чесън, джинджифил, лук и сол.

То съдържа млечнокиселата бактерия Lactobacillus kimchii, както и други млечнокисели бактерии, които могат да бъдат полезни за здравето на храносмилателната система.
Освен това кимчито, приготвено от зеле, е с високо съдържание на някои витамини и минерали, включително витамин К, рибофлавин (витамин В2) и желязо.

6. Мисо е пополярна естесвена пробиотична добавка в Япония.

мисо

Мисо е японска подправка. Традиционно се произвежда чрез ферментация на соя със сол и вид гъбички, наречени коджи.

Мисо е добър източник на протеини и фибри. То е богато и на различни витамини, минерали и растителни съединения, включително витамин К, манган и мед.

Проучване показва, че честата консумация на супа мисо се свързва с по-нисък риск от рак на гърдата при японски жени на средна възраст. А, друго проучване установява, че жените, които ядат много супа мисо, имат намален риск от инсулт.

7.Комбуча

Комбуча

Комбуча е ферментирала напитка от черен или зелен чай.Този популярен чай се ферментира от приятелска колония от бактерии и дрожди. Той се консумира в много части на света, особено в Азия.

Тъй като комбуча е ферментирала с бактерии и дрожди, тя има ползи за здравето, свързани с пробиотичните ѝ свойства.

8. Кисели краставички

Кисели краставички

Киселите краставички са консервирани в разтвор от сол и вода краставици. Те се оставят да ферментират за известно време, като се използват естествено наличните в тях млечнокисели бактерии. Този процес ги прави кисели.

Маринованите краставици са чудесен източник на здравословни пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилателната система. Освен това те са нискокалорични и са добър източник на витамин К – основно хранително вещество за съсирването на кръвта.

Важно е да се отбележи, че киселите краставички, приготвени с оцет, не съдържат живи пробиотици.

9. Традиционна мътеница

Пробиотични храни: мътеница

Съществуват два основни вида мътеница: традиционна и култивирана.

Традиционната мътеница е остатъчната течност от производството на масло. Само тази версия съдържа пробиотици и понякога се нарича бабин пробиотик.

Култивираната мътеница обикновено няма никакви пробиотични ползи.

Мътеницата е с ниско съдържание на мазнини и калории, но съдържа няколко важни витамини и минерали, като витамин В12, рибофлавин, калций и фосфор.

10. Натто е рядко използван продукт, но е от изключително полезните пробиотични храни

натто

Натто е друг ферментирал соев продукт, подобно на темпето и мисото. Той съдържа бактериален щам, наречен Bacillus subtilis.

Натто е богато на протеини и витамин К2, който е важен за здравето на костите и сърдечносъдовата система.

Проучване при по-възрастни японски мъже установява, че редовната консумация на натто е свързана с по-висока костна минерална плътност. Това се дължи на високото му съдържание на витамин К2. А, други проучвания показват, че натто може да помогне за предотвратяване на остеопорозата при жените.

11. Някои видове сирене

пробиотични храни: сирене

Въпреки че повечето видове сирене са ферментирали, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Ето защо е важно да търсите думите “живи култури” или “активни култури” на етикетите на храните.

Добрите бактерии оцеляват в процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара.

Сиренето е изключително хранително и е много добър източник на протеини. То е богато и на важни витамини и минерали, включително калций, витамин В12, фосфор и селен.

Умерената консумация на млечни продукти като сирене може дори да намали риска от сърдечни заболявания и остеопороза.

Заключение

Пробиотичните храни са изключително здравословни.

Ако не можете или не искате да ядете някоя от тези храни, можете да приемате и пробиотични добавки като Bacterra Biotic G, която съдържа 5 пробиотични щама.

Пробиотиците са изключително важни, както от храните, така и от добавките, тъй като могат да имат мощно въздействие върху вашето здраве.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни