Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Не бъдете без настроение, ако се опитвате да започнете здравословно хранене през празничния период, напротив. Има няколко начина да се насладите на храната по време на празничните тържества, без да преяждате. Много хора приемат, че е неизбежно да напълнеят по време на празниците. Напълняването по време на този период не е задължително да бъде такова с малко съзнание и планиране. Ето няколко съвета за това как да подходите към яденето по време на празниците, особено ако възнамерявате да се храните здравословно през сезона, а и през цялата година.

Яжте преди да тръгнете

sedem-nachina-za-zdravoslovno-hranene-prez-praznichnia-period-zdravital

Никога не отивайте на парти гладни. Добре е да хапвате малко храна, включваща протеини, преди да напуснете дома си. Протеините помагат за балансиране на кръвната захар, така че без тях в организма Ви ще се окаже, че се насочвате първо към масата с десертите.

Останете хидратирани

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Поддържането на хидратация е жизненоважно, за да се избегне преяждането, тъй като хората често бъркат глада с жаждата. Изпийте една пълна чаша вода с малкото хранене и ще се подготвите за успех.

Помислете какво ядете

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Когато имат богат избор какво да ядете, не забравяйте да се съобразявате. Ако решите да хапнете нещо, направете го бавно и съзнателно, като опитвате и дъвчете всяка хапкa. Признак, че се храните „несъзнателно“, е когато почти не си спомняте, че сте яли дадения продукт. Ако ядете безразсъдно, няма да можете да се насладите на храната, а и ще Ви останат само допълнителните вредни калории.

Позволете си да ядете – след това направете почивка

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Ако се опитвате да започнете диета преди празниците, ограничавайки калориите и храненията, за да можете накрая да се наядете, това вероятно няма да проработи. Необходими са около 20 минути, за да може мозъкът ни да каже на стомаха, че е пълен, така че отделянето на няколко минути между порциите може да помогне за предотвратяване на преяждането.

Опитайте, каквото поискате – в малки дози

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Може да се чувстваме сити и щастливи, колкото повече поглъщаме, но вкусът е този, който ни задоволява. Имайки предвид това, не бързайте с храните, които избирате да консумирате. Не бързайте да изяждате по малко от всяка избрана храна и да й се наслаждавате, вместо да преглъщате и да пропускате по-голямата част от удоволствието. По-малкото количество може да бъде много по-приятно от голямото и оставя място за дегустация на още вкусотии без болки в стомаха.

Стремете се към поддържане на теглото

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Някои хора се опитват да избегнат преяждането, докато други използват това време от годината, за да отслабнат. Но вместо да се опитвате да свалите килограми сред всички изкушения, може би е по-добре да работите за поддържане на телесната маса.

Мадисън Джонсън е магистър по медицина, координатор по комуникациите на програмата от Държавния университет на Северна Каролина. Тя казва: „Яжте умно, движете се повече, теглете по-малко“. Заради успехите на специалистът, считаме за редно да Ви запознаем с ценен съвет, който да е от помощ на всички: „Опитите за отслабване по това време могат да бъдат много трудни и обезкуражаващи, затова препоръчваме на участниците да поддържат теглото си до януари, когато е по-практично да се съсредоточат върху усилията за отслабване“.

Преосмислете неуспехите си

Седем начина за здравословно хранене през празничния период

Ако прекалите с храната, забравете за това и продължете напред. Един от най-големите начини хората да затънат в рутината по време на празниците е да се самобичуват след едно или две не толкова здравословни похапвани. Вместо да се атакувате с негативни мисли, опитайте се да ги пренастроите, за да помислите какво сте научили и как може да промените това в бъдеще. Чувството за вина заради храната никога не е решение.

Заключение

От всичко споменато в тази публикация, можем да заключим, че невинаги е задължително човек да натрупва килограми и да се храни нездравословно по време на празниците. В крайна сметка, здравословно хранене през празничния период би ни позволило да се насладим повече на празниците и да си спестим излишни негативни мисли. Разбира се, както при всичко друго в живота, тук говорим за личен избор и преценка.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни