7 научно обосновани ползи от белия трън

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Ползи на Бели яТрън- Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Белият трън е билково лекарство, получено от растението бял трън, известно още като Silybum marianum. Това бодливо растение има характерни лилави цветове и бели жилки, които според традиционни предания са причинени от капка от млякото на Дева Мария, попаднала върху листата му.

Билковото му средство е известно като екстракт от магарешки бодил. Екстрактът от магарешки бодил съдържа голямо количество силимарин (между 65-80%), който е концентриран от растението магарешки бодил. Известно е, че силимаринът, извлечен от белия трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Всъщност той традиционно се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, за насърчаване на производството на кърма, за предотвратяване и лечение на рак и дори за защита на черния дроб от ухапване от змии, алкохол и други отрови от околната среда.

Ето 7 научно обосновани ползи от белия трън.

1.Белия трън предпазва черния дроб

Бял трън

Белият трън, още наричан “магарешки бодил”, често се популяризира заради защитните си ефекти върху черния дроб.

Той редовно се използва като допълваща терапия от хора, които имат увреждане на черния дроб вследствие на състояния като алкохолна чернодробна болест, неалкохолна мастна чернодробна болест, хепатит и дори рак на черния дроб.

Използва се и за предпазване на черния дроб от токсини като аматоксин, който се произвежда от гъбата зелена мухоморка и е смъртоносен при поглъщане.

Проучванията показват подобрение на чернодробната функция при хора с чернодробни заболявания, които са приемали хранителна добавка с бял трън. Това предполага, че тя може да помогне за намаляване на възпалението и увреждането на черния дроб.

Въпреки че са необходими повече изследвания за това как действа, се смята, че белият трън намалява увреждането на черния дроб, причинено от свободните радикали, които се образуват, когато черният дроб метаболизира токсични вещества.

Едно проучване установява, че той може леко да удължи продължителността на живота на хора с цироза на черния дроб, дължаща се на алкохолна чернодробна болест. Резултатите от проучванията обаче са разнопосочни. Не всички са установили, че екстрактът от бял трън има благоприятен ефект върху чернодробните заболявания.

Ето защо са необходими повече проучвания, за да се определи каква доза и продължителност на лечението са необходими при конкретни чернодробни заболявания.

Екстрактът от бял трън често се използва като допълнителна терапия за хора с чернодробни заболявания. Понастоящем няма доказателства, че той може да ви предпази от тези състояния, особено ако имате нездравословен начин на живот.

2.Предотвратяване на свързаното с възрастта влошаване на мозъчната функция

Белият трън се използва като традиционно средство за лечение на неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон в продължение на повече от две хиляди години.

Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства означават, че той вероятно е невропротективен. Белият трън може да помогне за предотвратяване на влошаването на мозъчните функции, което се наблюдава с напредването на възрастта.

При проучвания в епруветки и върху животни е доказано, че силимаринът предотвратява оксидативното увреждане на мозъчните клетки. Това може да помогне за предотвратяване на умствения упадък.

При тези проучвания се вижда също, че белият трън може да е в състояние да намали броя на амилоидните плаки в мозъка на животни с болестта на Алцхаймер. Амилоидните плаки са лепкави струпвания на амилоидни протеини, които могат да се натрупват между нервните клетки с напредването на възрастта. Те се наблюдават в много голям брой в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер. Това означава, че белият трън може да се използва за подпомагане на лечението на това трудно състояние.

Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, които да изследват въздействието на белия трън при хора с болестта на Алцхаймер или други неврологични заболявания като деменция и Паркинсон. Освен това не е ясно дали белият трън се абсорбира достатъчно добре при хората, за да може съответните количества да преминат през кръвно-мозъчната бариера. Не е известно и какви дози трябва да се предписват, за да има благоприятен ефект.

3.Белият трън може да защити костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна загуба на костна маса. Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години. Тя причинява слаби и крехки кости, които се чупят лесно дори след леки падания.

При експериментални изследвания в епруветки и върху животни е доказано, че белият трън стимулира костната минерализация и потенциално предпазва от загуба на костна маса.

В резултат на това, изследователите предполагат, че белият трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на костната загуба при жени в постменопауза. Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, така че ефективността му остава неясна.

4.Помага при лечение на рак

Предполага се, че антиоксидантното действие на силимарина може да има някои противоракови ефекти. Това би могло да бъде полезно за хора, подложени на лечение на рак.

Някои проучвания върху животни показват, че белият трън може да бъде полезен за намаляване на страничните ефекти от лечението на рак. Той може също така да направи химиотерапията по-ефективна срещу някои видове рак. При някои обстоятелства може дори да унищожи раковите клетки.

Проучванията при хора обаче са много ограничени и все още не са показали значим клиничен ефект при хората. Възможно е това да се дължи на факта, че хората не са в състояние да усвоят достатъчно количество, за да получат лечебен ефект. Необходими са още проучвания, преди да се определи как силимаринът може да се използва в подкрепа на хората, подложени на лечение на рак.

5.Белият трън може да увеличи производството на кърма

Един от докладваните ефекти на белият трън е че той може да увеличи производството на кърма при кърмещи майки. Смята се, че той действа чрез производството на повече от хормона пролактин, който произвежда мляко.

Данните са много ограничени. В едно рандомизирано контролирано проучване обаче е установено, че майките, приемали 420 mg силимарин в продължение на 63 дни, са произвели 64% повече мляко в сравнение с тези, приемали плацебо.

Това обаче е единственото налично клинично проучване. Необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези резултати и безопасността на белия трън за кърмещите майки.

6.Може да помогне при лечението на акне

Акнето е хронично възпалително състояние на кожата. Въпреки че не е опасно, то може да причини белези. Хората могат също така да го намират за болезнено и да се притесняват за въздействието му върху външния си вид.

Предполага се, че оксидативният стрес в организма може да играе роля в развитието на акне.

Благодарение на антиоксидантното и противовъзпалителното си действие белият трън може да бъде полезна добавка за хора с акне.

Интересно е, че едно проучване установява, че при хора с акне, които са приемали 210 милиграма силимарин дневно в продължение на 8 седмици, се наблюдава 53% намаление на лезиите от акне. Тъй като обаче това е единственото проучване, са необходими още висококачествени изследвания.

7.Белият трън може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет

Белият трън може да бъде полезна допълваща терапия за подпомагане на лечението на Диабет ТИП 2.

Открито е, че едно от съединенията в белия трън може да действа подобно на някои лекарства за диабет. То помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на кръвната захар.

Скорошен преглед и анализ установи, че при хората, които рутинно приемат силимарин, се наблюдава значително намаляване на нивата на кръвната захар на гладно и на HbA1c – мярка за контрол на кръвната захар.

Освен това антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън могат да бъдат полезни и за намаляване на риска от развитие на диабетни усложнения като бъбречни заболявания.

В този преглед обаче се отбелязва също, че качеството на проучванията не е много високо, така че са необходими повече изследвания, преди да е възможно да се направят категорични препоръки

Резултати

  • Белият трън е безопасна добавка, която показва потенциал като допълнителна терапия при различни състояния, включително чернодробни заболявания, рак и диабет.
  • Въпреки това много от проучванията са малки и имат методологични недостатъци, което затруднява даването на категорични насоки за тази добавка или потвърждаването на нейния ефект.
  • Като цяло са необходими повече висококачествени изследвания, за да се определят дозите и клиничните ефекти на тази очарователна билка.

Наши продукти

  • Трибор Делта – 50% извлек от Бабини Зъби, 30% екстракт от Бял трън и 20% воден екстракт от Корен глухарче! Научете повече за продукта
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни