Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
9-vpechatlyavashti-polzi-ot-priema-na-hlorela-10

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хлорела -това богато на хранителни вещества водорасло получава много шум заради ползите си за здравето. Освен това, като добавка подобрява нивата на холестерола и освобождава тялото от токсини.

В статията ще покрием всичо, което трябва да знаете за хлорела, включително какво представлява тя, изследванията зад нейните здравни претенции и как да я приемате като добавка.

Какво е хлорела?

9-vpechatlyavashti-polzi-ot-priema-na-hlorela

Хорела е едноклетъчно зелено сладководно водорасло. Има над 30 различни вида, но два вида – Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa – се използват най-често в изследванията.

Тъй като хлорела има твърда клетъчна стена, която хората не могат да усвоят, трябва да я приемате като добавка, за да извлечете ползите от нея. Предлага се под формата на капсули, таблетки, прах и екстракт. Освен че се използва като хранителна добавка, хлорела се използва и като биодизелово гориво.

Интересното е, че проучванията показват, че може да има много ползи за здравето. Ето 9 от тях:

1.Хлорелата е много питателна

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 1

Впечатляващият хранителен профил на хлорела кара някои да я наричат ​​„суперхрана“. Въпреки че точното съдържание на хранителни вещества зависи от условията на отглеждане, използваните видове и начина на обработка на добавките. Ясно е, че съдържа няколко полезни хранителни вещества, от които:

  • Протеин – хлорелата е 50-60% протеин. Нещо повече, това е пълен източник на протеини, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини;
  • Витамин B12 – някои разновидности на хлорела може също да съдържат витамин B12, но са необходими повече изследвания;
  • Желязо и витамин С – хлорелата може да бъде добър източник на желязо. В зависимост от добавката, тя може да осигури между 6–40% от дневните Ви нужди. Освен това е отличен източник на витамин С, който Ви помага да абсорбирате желязото;
  • Други антиоксиданти – тези малки зелени клетки осигуряват широк спектър от антиоксиданти;
  • Други витамини и минерали – хлорела осигурява малки количества магнезий, цинк, мед, калий, калций, фолиева киселина и други витамини от група В;
  • Омега-3 – както при другите водорасли, хлорела съдържа малко омега-3. Само 3 грама хлорела доставят 100 mg омега-3;
  • Фибри – В големи количества хлорела може да бъде добър източник на фибри. Повечето добавки обаче не осигуряват дори 1 грам фибри на доза

Хлорелата съдържа много хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и омега-3 мазнини. Точните количества може да се различават при различните марки.

2.Свързва се с тежките метали, подпомагайки детоксикацията

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 2

Тежките метали включват някои елементи, които са основни в малки количества, като желязо и мед, но тези и други тежки метали като кадмий и олово могат да бъдат токсични в по-големи количества.

Въпреки че е рядко хората да имат опасни нива на тежки метали в системата си, хората могат да бъдат изложени на тежки метали чрез замърсяване или определени работни места като минно дело. При животни е установено, че водораслите, включително хлорела, отслабват токсичността на тежките метали в черния дроб, мозъка и бъбреците.

Освен това е доказано, че хлорела помага за намаляване на количеството други вредни химикали, които понякога се срещат в храната. Един от тях е диоксинът, хормонален разрушител, който може да замърси животните в храната.

Въз основа на тези доказателства изглежда, че хлорела може да помогне за подобряване на естествената способност на тялото Ви да изчиства токсините. Хлорелата може да помогне за детоксикацията на тялото чрез свързване с тежки метали и други токсини.

3.Хлорела помага за подобряване на имунната Ви система

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 3

Вашата имунна система Ви помага да сте здрави, като се бори с инфекциите. Това е сложна система, съставена от множество механизми и клетки, които се задействат, когато нашественик влезе в тялото Ви. Установено е, че хлорела повишава имунния отговор както при проучвания върху животни, така и при хора, въпреки че доказателствата досега са ограничени.

В едно малко проучване мъжете произвеждат повече антитела, когато приемат хлорела, отколкото когато приемат плацебо. Антителата помагат в борбата с чужди нашественици в тялото Ви, което означава, че това откритие е доста обещаващо.

В друго малко, осемседмично проучване, здрави възрастни, които са приемали хлорела, показват маркери за повишена имунна активност.

Въпреки това констатациите са смесени, като някои проучвания показват малък или никакъв ефект.

Например, едно проучване установява, че добавките с хлорела подобряват имунната функция при участници на възраст 50-55 години, но не и при тези над 55 години. Така че е възможно хлорела да има имуностимулиращ ефект при някои популации и възрастови групи, но не във всички. Необходими са повече и по-мащабни проучвания.

Хлорела може да подсили имунната функция чрез повишаване на активността на различни части на имунната система.

4.Може да помогне за подобряване на холестерола

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 4

Няколко проучвания предполагат, че добавките с хлорела могат да помогнат за понижаване на холестерола. По-конкретно, няколко проучвания показват, че приемането на 5-10 грама хлорела дневно понижава общия и LDL холестерол и триглицериди при хора с високо кръвно налягане и/или леко повишен холестерол.

Съдържанието на хлорела може да помогне за подобряване на нивата на липидите в кръвта благодарение на:

  • Ниацин – витамин B, за който е известно, че понижава холестерола;
  • Фибри – средство за понижаване на холестерола;
  • Каротеноиди – доказано е, че естествено понижават холестерола;
  • Антиоксиданти – помагат за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола, за който е известно, че допринася за сърдечни заболявания

Хранителните вещества, открити в хлорела, включително ниацин, фибри, каротеноиди и антиоксиданти, могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола.

5.Действа като антиоксидант

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 5

Хлорела съдържа няколко съединения, които се считат за антиоксиданти, включително хлорофил, витамин С, бета-каротин, ликопен и лутеин. Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата с много хронични заболявания.

Някои от тези антиоксиданти изглежда намаляват производството на крайни продукти на напреднало гликиране (AGE), които водят до много от усложненията на диабета. При животни и лабораторни изследвания хлорела е повлияла на стареенето на гените.

Също така, изследване при хора показа, че добавките с тази суперхрана повишават нивата на антиоксиданти при хронични пушачи на цигари, популация с по-висок риск от оксидативно увреждане. Въпреки че голяма част от тези изследвания са обещаващи, те все още са предварителни.

Антиоксидантното съдържание на хлорела може да осигури известна защита срещу хронични заболявания, но са необходими повече изследвания върху хора, за да се потвърди това.

6.Помага за поддържане на кръвното налягане под норма

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 6

Добавките с хлорела могат да помогнат за насърчаване на здравето на сърцето и бъбреците, което е от съществено значение за нормалното кръвно налягане.

В едно проучване хора с леко високо кръвно налягане са приемали четири грама хлорела дневно в продължение на 12 седмици. В крайна сметка тези хора са имали по-ниски показания за кръвно налягане от участниците, които са приемали плацебо.

Друго малко проучване при здрави мъже показа, че приемането на добавки с хлорела е свързано с по-малко скованост на артериите, фактор, който влияе върху кръвното налягане. Една теория, обясняваща това, е, че някои от хранителните вещества на с тази суперхрана, включително аргинин, калий, калций и омега-3, помагат за предпазване на артериите от втвърдяване.

Някои изследвания върху хлорела сочат ефект на понижаване на кръвното налягане. Доказано е, че много от неговите хранителни вещества предотвратяват втвърдяването на артериите.

7.Може да подобри нивата на кръвната захар

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 7

Някои изследвания показват, че хлорела може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Едно проучване установява, че приемането на хлорела в продължение на 12 седмици понижава нивата на кръвната захар на гладно както при здрави индивиди, така и при тези с висок риск от заболявания, свързани с начина на живот.

Други проучвания показват, че добавките с хлорела подобряват контрола на кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност при пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Все още няма достатъчно изследвания, за да се каже, че трябва да приемате тази суперхрана за управление на кръвната захар. Може обаче да помогне, когато се комбинира с други терапии. Приемането на добавки с хлорела може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и повишаване на инсулиновата чувствителност.

8.Може да помогне при справяне с респираторни заболявания

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 8

Управлението на респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) често изисква контролиране на възпалението. Хлорела има някои компоненти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, включително множеството си антиоксиданти.

Проучване установява, че добавките с хлорела подобряват антиоксидантния статус при пациенти с ХОББ, но това не води до никакви подобрения в способността за дишане. Необходими са повече изследвания, за да се определи истинският ѝ ефект върху респираторните заболявания, но тази суперхрана може да помогне при възпаление.

Антиоксидантите в хлорела могат да имат противовъзпалителни ефекти, които евентуално могат да подобрят астма и други респираторни заболявания.

9.Хлорела подобрява аеробната издръжливост

9 впечатляващи ползи от приема на хлорела 9

Само едно проучване разглежда ефекта на хлорела върху аеробната издръжливост, но то показва положителен ефект.

Изследователите давали на група млади възрастни шест грама хлорела или плацебо дневно в продължение на четири седмици. В края на проучването групата тази суперхрана е показала значително подобрена способност да насища белите си дробове с кислород, което е мярка за издръжливост. Групата на плацебо не е имала никакви промени в издръжливостта.

Този ефект може да се дължи на съдържанието на аминокиселина с разклонена верига на хлорела. Аминокиселините с разклонена верига са колекция от три аминокиселини, за които е установено, че подобряват аеробното представяне в различни проучвания.

Хлорела може да подобри Вашите аеробни постижения, въпреки че научната подкрепа за тази полза е ограничена.

Заключение

Както разгледахме в статията хлорелата наистина е богата на хранителни вещества. Тя е добър източник на няколко витамини, минерали и антиоксиданти. Тя може да Ви помогне с редица проблеми, от които – извеждането на токсините от тялото Ви и да подобри нивата на холестерола и кръвната захар, наред с други ползи за здравето.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11482,11061,9592,9796,7410,7222,7094″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2185,2356,2416,8788,2191,2187,2200,3736″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни