Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знаете ли колко важен е черният дроб за цялостното ви здраве? Може би не мислите много за черния си дроб, но той е органът, който отговаря за филтрирането на токсините и други вредни химикали от тялото ви. Затова е важно да се уверите, че приемате правилните храни, за да поддържате черния си дроб здрав. В тази статия ще обсъдим 14 от най-добрите и най-лошите храни за черния дроб. Ще разгледаме ползите и недостатъците, свързани с всяка храна, и защо те могат да помогнат или да навредят на черния ви дроб. Продължавайте да четете, за да научите повече!

Овесена каша е една от страхотните храни за черния дроб

 храни за черния дроб: овесена каша

Храната с много фибри може да помогне на черния дроб да работи по най-добрия начин. Искате ли такъв, който е чудесен начин да започнете деня си? Опитайте овесени ядки, те са страхотна храна за черния дроб. Изследванията показват, че може да ви помогне да се отървете от излишни килограми и мазнини по корема, което е добър начин да се предпазите от чернодробно заболяване. 

Стойте далеч от мазни храни

 храни за черния дроб

Пържените картофи и хамбургерите са лош храни за черния дроб и цялостното здрав. Яденето на твърде много храни с високо съдържание на наситени мазнини и това може да затрудни черния дроб да върши работата си. С течение на времето това може да доведе до възпаление, което на свой ред може да причини белези на черния дроб, известни като цироза . Така че следващия път, когато сте на опашката за шофиране, помислете дали да не поръчате по-здравословен вариант.

Броколи една от многото супер храни за черния дроб

 храни за черния дроб

Добавете много зеленчуци към диетата си, ако искате да поддържате черния дроб здрав. Броколите могат да бъдат част от това. Някои проучвания показват, че тази хрупкава храна може да ви помогне да се предпазите от неалкохолна мастна чернодробна болест. Ако задушените броколи ви се струват твърде неприятни, настържете ги на салата и ги овкусете с филирани бадеми, сушени боровинки и пикантен винегрет. Също така е вкусно печено с чесън и капка балсамов оцет.

Кафе – полезна напитка за черен дроб?

кафе

Ако не можете да изкарате деня без него, ще се радвате да чуете, че може да има някои ползи за черния дроб. Проучванията показват, че пиенето на две до три чаши на ден може да предпази черния дроб от увреждане, причинено от твърде много алкохол или нездравословна диета. Някои изследвания показват, че може да намали риска от рак на черния дроб.

Намалете захарта

захар

Твърде много от сладките неща може да се отрази на черния ви дроб. Това е така, защото част от работата му е да превръща захарта в мазнини. Ако прекалявате, черният ви дроб прави твърде много мазнини, които в крайна сметка остават там, където не им е мястото. В дългосрочен план можете да получите състояние като мастна чернодробна болест. Така че направете услуга на черния си дроб и стойте далече от тези лоши храни за черния дроб.

Зелен чай

 храни за черния дроб: зелен чай

Той е пълен с вид антиоксидант, наречен катехини. Изследванията показват, че може да предпазва от някои форми на рак, включително на черния дроб. Страхотен вариант е Зеления чай от Здравитал.

Вода

вода

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за черния си дроб, е да поддържате здравословно тегло. Създайте си навик да пиете вода вместо подсладени напитки като газирани напитки или спортни напитки. Ще се изненадате колко калории ще ви спести всеки ден.

Бадеми

 храни за черния дроб: бадеми

Ядките са добри източници на витамин Е, хранително вещество, което според изследванията може да помогне за предпазване от мастно чернодробно заболяване. Бадемите са полезни и за сърцето ви, така че вземете една шепа следващия път, когато ви се хапва. Или ги опитайте в салати, където придават приятна хрупкавост. Каквото и да изберете те са едни от вълшебните храни за черния дроб.

Спанак е една от невероятните храни за черния дроб

 храни за черния дроб

Листните зеленчуци имат мощен антиоксидант, наречен глутатион, който може да ви помогне да поддържате правилната работа на черния дроб. А спанакът не може да бъде по-лесен за приготвяне. Той е чудесна основа за салата за вечеря, а също така е вкусен, сотиран с чесън и зехтин. Когато повяхне, поръсете го с пресен пармезан.

Боровинки

 храни за черния дроб

Те съдържат хранителни вещества, наречени полифеноли , които могат да ви помогнат да се предпазите от неалкохолна мастна чернодробна болест, която често върви ръка за ръка със затлъстяването и високия холестерол. Ако боровинките не ви харесват, други храни, богати на полифеноли, включват черен шоколад, маслини и сливи.

Бъдете умерени с алкохола

алкохол

Пиенето на твърде много може да причини хаос на черния дроб. С течение на времето може да доведе до цироза. Дори случайното препиване – четири питиета наведнъж за жените и пет за мъжете – също може да бъде вредно. Опитайте се да се ограничите до едно питие на ден, ако сте жена, или две на ден, ако сте мъж.

Билки и подправки са чудотворни храни за черния дроб

подправки

Искате ли да защитите черния дроб и сърцето си едновременно? Поръсете малко риган, градински чай или розмарин. Те са добър източник на здравословни полифеноли. Допълнително предимство: те ви помагат да намалите солта в много рецепти. Канела, къри на прах и кимион също са добри за опита.

Ограничете пакетираните закуски

чипс

Следващия път, когато усетите призив за нещо вредно и пакетирано, посегнете към здравословна закуска. Проблемът с чипса и печените продукти е, че те обикновено са пълни със захар, сол и мазнини. Намаляването е сравнително лесна промяна на диетата с малко планиране. Една добра стратегия: Носете здравословни закуски със себе си на работа. Опитайте ябълка с еднократно пакетче фъстъчено масло или грах с мини-чаша хумус.

Заключение

Правилната диета е от съществено значение за здрав черен дроб. Както видяхме, има някои храни, които трябва да се избягват, за да се запази черният дроб здрав, но има и такива, които могат да бъдат полезни. Освен това, ако имате проблеми с черния дроб, добавката Трибор Делта, която е комбинация от бабини зъби, бял трън и корен от глухарче, може да помогне на черния ви дроб. Не Не забравяйте, че грижата за черния дроб е от съществено значение за поддържането на здраво тяло и ум.


Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни