Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Години назад сезонното хранене е било нещо нормално. В днешно време наблюдаваме друга тенденция заради модерните технологии и транспорт, които превърнаха хранителната ни система в глобална. Това означава, че можем да ядем всички видове храни през цялата година. Макар множеството ползи от това развитие, имаше и негативи последствия. Човечеството за момент тръгна в посока, в която напълно да загуби връзката си с ритъма на природата.

Това, което наблюдаваме като тенденция обаче е, че все повече хора се завръщат към сезонния избор на продукти. Все по-често съвременните хора осъзнават ползите за околната среда и за собственото си здраве.

В следващите редове ще представим ползите от сезонното хранене, начините да откриете и да си набавите необходимите хранителни продукти според сезона.

Кои сезонни храни трябва да се консумират?

polzi-ot-sezonnoto-hranene-zdravital

Сезонното хранене означава да следваме сезонния цикъл на отглеждане – избор на съставки и продукти, които са предимно узрели и готови за прибиране на реколтата. Трябва да базираме това на храна, която расте на местно ниво – от нашата собствена страна или от близки по местонахождение държави.

Тъй като всеки сезон има различни климатични времена, някои храни растат по-добре през съответните периоди от годината. Пример:

  • зимно време кореноплодните зеленчуци като: броколи, цвекло, моркови, картофи, спанак, зеле, магданоз, ряпа, са най-подходящи за консумация;
  • пролетно време зеленолистни зеленчуци като – зелени салати, спанак, лапад, коприва, пресен лук, репички, рукола, пресен лук и пресен чесън, започват да напълват трапезата.
  • лятно време природата се е погрижила и ни е снабдила с храни, които са охлаждащи и богати на течности. Това са – тиквички, краставици, домашни, чушки, патладжан, зелен/жълт боб, бамя. От плодовете тук можем да включим горските плодове;
  • есенно време разнообразието намалява, но човек, все още може да се наслади на засищащи плодове и зеленчуци. От плодовете можем консумираме – ябълки, круши и тикви, а от зеленчуците – камби, карфиол, броколи, зеле и много други.

Разбира се, не всички храни са сезонни – млечните продукти се предлагат за консумация през цялата година, но плодовете и зеленчуците, рибата и месото имат по-подходящи моменти за ядене.

Природата се е погрижила за това да ни набави нужните храни според сезона, ние само трябва да се адаптираме към това сезонно хранене. По този начин ние слушаме природата, но и набавяме на организма си това, от което се нуждае в определените периоди през годината, които носят в себе си нужните хранителни вещества.

Какви са ползите от сезонното хранене?

Ползи от сезонното хранене 1

Веднага бихме асоциирали ползите на сезонното хранене с нашия организъм. Интересен факт е обаче, че сезонното хранене оказва благоприятен ефект върху планетата. То намалява въздушните мили от транспортирането на храна по света – местните фермери и хранителна индустрия.

Проучване показва, че 10% от всички емисии на парникови газове се дължат на хранителните отпадъци. Голяма част от храната при транспортиране, съхранение, производство и обработка бива изгубена излишно. Затова планове и внимание е хубаво да се насочи повече към търговията на дребно.

Съответните продукти са полезни и за човешките тела, тъй като идват от по-къси разстояния на транспортиране, така че не се развалят по пътя и можем да ги ядем, когато са най-вкусни от хранителна гледна точка. В тази връзка плодовете и зеленчуците извън сезона могат да прекарат дълго време, за да стигнат до нас, което означава, че вкусът и свежестта са нарушени.

От друга страна сезонната диета означава повече разнообразно хранене, а това е от съществено значение за доброто здраве. Можем да говорим и за чисто финансово предимство на подобен тип хранене, тъй като съответните съставки са по-лесно достъпни, а това предполага, че са и по-евтини.

Как можете да откриете и закупите сезонни храни?

Ползи от сезонното хранене 2
  • Най-естественият начин да си набавите сезонни храни е да отглеждате свои собствени;
  • Фермерските пазари са друго добро място за разглеждане и подбор на качествени сезонни храни;
  •  Ако пазарувате в супермаркети, не забравяйте да проверявате етикетите и да избирате основно храни, които се отглеждат в нашата страна;
  • За да разберете кое месо и риба е хубаво да се консумира според сезона, може да отидете до местния месар или търговец на риба, където със сигурност ще получите ценни съвети и информация;
  • Някои видове месо, като пилешкото например, могат да се консумират през цялата година, докато други продукти е подходящо да бъдат консумирани само през есента и зимата;
  • При морските продукти нещата са малко по-различни. Те се припокриват с момента, в който рибата е от най-добра реколта, тогава има голямо изобилие.

Заключение

В забързания свят сме спрели да обръщаме внимание на това, какъв тип храна взимаме от магазина. Факт е, че сме се нагодили на този ритъм и съвсем машинално купуваме храната. Хубаво е обаче и най-полезно за нашия организъм да вземем в предвид, че сезонното хранене оказва най-благоприятно влияние върху нашия организъм. То има много ползи – наслаждаваме се на свежа храна, осигуряваме си нужните хранителни вещества според сезона, които природата ни е дала на готово, спестяваме пари и се чувстваме по-свежи и пълноценни.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11398,10236,9930,8826,8972″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,8788,624,2185,2200,2187,568″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни