Какво представлява кашлицата при пушачи?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Какво представлява кашлицата на пушача

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кашлицата при пушачи е упорита кашлица, която е резултат от увреждане на дихателните пътища, причинено от токсини в цигарения дим. Ако пушите и имате кашлица, която продължава повече от 3 седмици, може да имате кашлица на пушач. С течение на времето кашлицата на пушачa може да доведе до дрезгав глас и болка в гърдите. Може също да бъде сред признаците и симптомите на рак на белия дроб.

kakvo-predstavlyava-kashlitsata-pri-pushachi-zdravital

Симптоми на кашлица на пушач

Както при всеки друг вид кашлица, кашлицата на пушач е по същество, силно изтласкване на въздух, за да се изчисти дразнител от дихателните пътища (бронхите и бронхиолите). Има обаче някои характеристики, които могат да направят кашлицата на пушача да се различава от останалите.

Кашлицата на пушач може:

  • Да ви накара да сте инатливи и заядливи в продължение на повече от две-три седмици;
  • Причинява хриптене;
  • Причинява наличието на повече храчки. Но имайте предвид, че кашлицата може да е суха в ранните стадии на кашлицата на пушача или при хора, които не пушат дълго време;
  • Да е по интензивна след събуждане и да отслабване в течение на деня.

Усложнения

Има малко усложнения, свързани със самата кашлица на пушача. Въпреки това повтарящата се тежка кашлица може да натовари гръдните мускули и дори да доведе до счупени ребра. Жените с упорита кашлица на пушач могат да изпускат урина поради натиск върху пикочния мехур от кашлица.

Причини за кашлица при пушачи

Ресничките са малки клетки, подобни на косми, които покриват дихателните пътища. Те улавят токсините във вдишания въздух и ги придвижват към устата, за да им попречат да достигнат белите дробове.

Някои химикали в тютюневия дим, като формалдехид, парализират тези деликатни структури и ги правят неспособни да улавят токсините. В резултат на това токсините могат да навлязат в белите дробове, където се установяват и предизвикват възпаление.

Тъй като не са изложени на дим, докато спите, ресничките могат да започнат да се възстановяват (макар за кратко и то в ограничена степен). Работата, която вършат, за да уловят и премахнат натрупаните токсини през нощта, означава засилена кашлица, за да изчистите всичко, след като се събудите.

Влиянието на тютюнопушенето върху дихателните пътища означава, че токсините и химикалите в цигарите остават в тялото. Това им дава време да причинят увреждане на чувствителната белодробна тъкан, включително увреждане на ДНК, което може да доведе до рак на белия дроб.

Диагноза на кашлица при пушачи

Кашлицата на пушач може да бъде разпозната въз основа на симптоми. Въпреки това е практически невъзможно да се разграничи кашлицата на пушач от кашлицата при рак на белия дроб само с тази информация.

Проблеми с белите дробове – Академия Здравитал>>

Какво представлява кашлицата при пушачи? 3

Някои признаци и симптоми може да накарат Вашия лекар да обмисли възможността за рак на белия дроб и да Ви пусне тестове, които могат да помогнат за поставянето или изключването на тази диагноза. Въпреки това понякога кашлицата е единственият симптом на заболяването.

Хемотипсисът (кашляне на кръв) е най-силният предиктор за рак на белия дроб, въпреки че само една пета от хората с това заболяване имат този симптом.

Дори малко кръв е причина за незабавна лекарска намеса. Изкашлянето на чаена лъжичка или две кръв се счита за спешен медицински случай, тъй като тя може да бъде вдишана в белите Ви дробове.

Други симптоми, които могат да показват рак на белия дроб, включват:

  • Дрезгав глас, който продължава повече от няколко дни или не е придружен от други типични симптоми на настинка;
  • Хрипове;
  • Недостиг на въздух, който често се проявява като проблеми с поемането на дъх при активност;
  • Необяснима загуба на тегло;
  • Болка при дишане, която може да е признак за увреждане на лигавицата на белите дробове;
  • Болка в горната част на тялото, по-специално в белите дробове, раменете, между лопатките или гърба.

Ако пушите, пушили сте и имате хронична кашлица, важно е да посетите Вашия лекар, за да Ви прегледа. След това анализирайте всички промени в кашлицата си, например тя става по-честа, неприятна е или започва да звучи различно.

При наличие на кашлица при пушачи, откажете цигарите!

Какво представлява кашлицата при пушачи? 4

Има много начини да се откажете от пушенето. Ако Ви е трудно да се откажете, говорете с Вашия лекар за подкрепа, като например помощни средства за отказване от тютюнопушенето. Те включват никотинова заместителна терапия и различни лекарства по предписание от медицинското лице.

Някои, които се откажат от цигарите, са разтревожени, че кашлицата на пушача им се засилва веднага след това. Известна като кашлица при отказване от тютюнопушене, това всъщност е нормално.

След като се откажат, ресничките получават повече възможности, отколкото са имали, докато сте пушили, да се възстановят сами. Тяхната нарастваща способност да отстраняват чужд материал от гърлото, трахеята и дихателните пътища означава повече кашлица за отстраняването му. Това влошаване на кашлицата на пушача след отказване е временно. Повечето могат да очакват тя да започне да намалява в рамките на три месеца след отказване от навика.

Облекчаване на кашлицата при пушачи

Какво представлява кашлицата при пушачи? 5

Следните методи могат да Ви помогнат да успокоите кашлицата си и да улесните справянето с нея:

  • Останете добре хидратирани – пиенето на осем чаши вода на ден ще Ви помогне за разреждането на секретите в дихателните пътища;
  • Гаргара – топла солена вода е най-добрия вариант;
  • Смучете лукчета, и бонбони, за да успокоите гърлото си;
  • Мед– в едно проучване е установено, че само половин чаена лъжичка мед е по-ефективна за намаляване на симптомите на кашлица, отколкото много препарати за кашлица без рецепта;
  • Вдишвайте мента или евкалипт – един от начините да направите това е да поставите пресни листа от всяка билка в купа и да ги залеете с вряла вода. Покрийте главата си с кърпа, за да задържите изпаренията, и се наведете над купата достатъчно близо, за да ги вдишате.

Или опитайте със:

  • Повдигнете главата си по време на сън – това ще предотврати натрупването на слуз в гърлото Ви;
  • Тренирайте – физическата активност може да Ви позволи да дишате по-дълбоко и по-бързо, което помага за разхлабването на храчките;
  • Изградете здравословна диета – макар и недоказано, някои изследователи смятат, че включването на много плодове и кръстоцветни зеленчуци – като броколи и карфиол – може да помогне на тялото да детоксикира някои от химикалите във вдишвания тютюнев дим, което може да помогне за подобряване на хроничните респираторни симптоми и намаляване на риска от рак на белите дробове .

Говорете с Вашия лекар, преди да използвате каквито и да е средства за потискане на кашлицата. Тези лекарства обикновено са запазени за краткотрайна употреба, ако кашлицата Ви причинява значителен дискомфорт или засяга съня Ви.

Кашлицата при пушачи има функция отвъд изчистването на всичко, което цигарите или пурите са въвели в дихателните Ви пътища. Тя също така премахва други материали в околната среда, които могат да бъдат вдишани, като битова плесен, изгорели газове от печка на дърва,камина или излагане на химикали на работното място. Поради тази причина се препоръчва облекчаване, вместо пълно потискане на кашличния рефлекс.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Често задавани въпроси

Могат ли белите дробове да бъдат възстановени след отказване от пушенето?

Да. Белите дробове се самовъзстановяват и спирането на тютюнопушенето веднага започва този процес. В допълнение към намалената кашлица на пушача, белодробната функция може драматично да се подобри само за няколко месеца. След една година рискът от инфаркт и инсулт намалява наполовина и този риск продължава да намалява всяка година след това.

Важно е обаче да се знае, че дори ако пушенето бъде спряно, рискът от рак на белия дроб може да продължи и да остане по-висок от този при непушач за цял живот. Това важи особено за бившите заклети пушачи.

Ако това, което изглежда като кашлица при пушачи, се окаже рак на белия дроб, какви са нивата на оцеляване?

Петгодишната относителна преживяемост при рак на белия дроб зависи от това колко далеч се разпространява. Локализираният рак на белия дроб, който не се е разпространил извън белите дробове, има 63% петгодишна преживяемост.

Ракът на белия дроб с регионално разпространение означава, че се е разпространил в близките лимфни възли или структури и има 35% петгодишна преживяемост.

Ракът на белия дроб с отдалечени метастази или рак, който се разпространява в отдалечени части на тялото като мозъка или черния дроб, има 7% петгодишна преживяемост.

Заключение

Ако сте пушач и имате кашлица, която продължава – дори и да смятате, че това е просто неприятна кашлица на пушач – говорете с Вашия лекар. Упоритата кашлица е един от най-честите симптоми на рак на белия дроб.

Въпреки това някои хора, които пушат, се съветват всяка година да си правят нискодозова компютърна томография на белите дробове, независимо дали имат или не хронична кашлица. Това е най-добрият начин за откриване на рак на белия дроб във възможно най-ранен стадий, когато е най-лечим.

За да се защитите максимално, Здравитал предлага продукт на билкова основа, които помага за отхрачването на токсините и спомага при пушаческа кашлица – Мурсалски чай. Повече за ползите му може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни