10 храни, които забързват метаболизма ни

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кой е вечният въпрос, който мъчи почти всяка дама? Този, който никой не харесва, но си задава постоянно. Ами разбира се, че е :”Как да се отървем от излишните килограми?”. На него, за съжаление, има десетки и стотици отговори, но колко от тях наитина са верни?

В днешната статия няма да ви говорим за диети и тренировки, а за нещо, което оказва също толкова голямо влияние върху теглото ни. Това е метаболизмът ни и по-точно – днес ще ви споделим за 10 храни, които ще го забързат немислимо много.

Какво представлява метаболизмът?

Всъщност метаболизмът представлява съвкупност от всички процеси, които протичат в нашите организми. Те се осъществяват във всяка една клетка като по този начин й дават възможността да се уголемява, възпроизвежда, да се регенерира или пък да се адаптира към промените на средата. Метаболитните процеси се делят на две големи групи – катаболитни и анаболитни.

Но от какво зависи скоростта на тези процеси?

  1. Процентно съдържание мускулна маса.
  2. Възраст.
  3. Тегло.
  4. Начин на хранене.
  5. Пол.
  6. Хормонален дисбаланс

И тн.

Кои са топ 10 храните, които забързват метаболизма?

Яйца

Яйцата са изключително богати на белтъчини, които от своя страна са “по-трудни” за храносмилане на тялото и и то изразходва повече енергия, за да ги обработи.

Чили

Капсацинът, който се съдържа в лютите чушки, потиска апетита и същото време ускорява метаболизма. Също така подобрява и храносмилането.

Кафе

Кофеинът кара организма да изпозлва мазнините като енергоизтозник, а не въглехидратите, които тялото намира като най-достъпни.

Цитруси

Цитрусите – портокал, грейпфрут и лимон – са част от всяка една диета за отслабване. Те ускоряват метаболизма, а високото им съдържание на витамин С регулира нивото на инсулин в тялото.

Броколи

Може да не са един от най-любимите зеленчуци, особено за децата, но броколите са отлични за отслабване. Те са чудесен източник на калций, който ускорява метаболизма. Освен калций, броколите съдържат и много други витамини. Те са чудесен продукт за детоксикация на организма.

Зелен чай

Зеленият чай притежава много антиоксиданти и способността да ускорява метаболизма на мазнините. Той е отличната напитка за хора, които искат да отслабнат и да намалят мазнините в областта на талията си.

Какао

Какаото и чистите какаови продукти, освен с изключителен вкус, се славят и е огромна полезност. Какаото е супер стимулатор на бързия метаболизъм. Освен това, какаото е пълно с полифеноли и минерали, които тонизират организма ни и влият отлично на мозъка. Най-добрият начин да си набавим какао е под формата на какаови зърна или пък черен шоколад.

Овесени ядки

Овесените ядки подобряват метаболитните процеси и също така набавят на организма много полезни витамини и минерли, които се отразяват отлично на стомаха ни. Богатият състав на хранителните вещества в овесената каша в крайна сметка води и до загубата на тегло.

Бадеми

Бадемите съдържат протеини, фибри, витамин Е (антиоксидант) и мононенаситени мазнини, които оказват благоприятен ефект на сърцето ни. Мастните киселини в тях повишават по естествен път метаболизма и дават чувството за ситост, което пък от своя страна помага за редуциране на теглото. Доказано е, че бадемите помагат и за намаляване нивата на холестерол в кръвта.

И… ВОДА

Почти 70% от телесното ни тегло е вода. Кръвта съдържа 83% вода. Мускулите – 75% вода, мозъкът – 74% вода, а костите 22% вода. От тук сами се досещате, че водата е изключително важна за правилното протичане на метаболитните процеси

Приемът на оптимално количество вода е от огромно значение за загубата на тегло.

В заключение

Метбалоизмът ни е една машина, която изпозлва храната за гориво. Точно поради тази причина, рязката редукция на приетата храна и диетите, които ограничават важни хранителни групи, водят до забавяне на метаболизма и последвал проблем със загубата на тегло.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни