11-те най-наситени с хранителни вещества храни на планетата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
11 най-наситени на хранителни вещества храни

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рамките на един ден можете да изядете ограничено количество храна. Ако искате да увеличите максимално приема на хранителни вещества, които приемате, то това как менажирате бюджета си е от значение. Инвестицията в храни, които съдържат най-голямо количество и разнообразие от хранителни вещества е от изключително значение.

Ето 11-те храни на планетата, които съдържат най-много хранителни вещества.

1.Сьомга

Не всички риби са създадени с еднакви полезни вещества в тях. Сьомгата и другите мазни видове риба съдържат най-много омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за оптималното функциониране на организма Ви. Те са свързани с подобряване на благосъстоянието на организма и спомагат за по-нисък риск от сериозни заболявания 

Въпреки че сьомгата е ценена главно заради полезния си състав от мастни киселини, тя съдържа и огромно количество други хранителни вещества. Една 100-грамова порция дива атлантическа сьомга съдържа около 2,2 грама омега-3, както и много висококачествени животински протеини и достатъчно витамини и минерали, включително големи количества магнезий, калий, селен и витамини от група В.

Добре е да консумирате мазна риба поне веднъж или два пъти седмично, за да си набавите всички омега-3, от които се нуждае организмът Ви. Проучванията показват, че хората, които редовно консумират мазна риба, са с по-нисък риск от сърдечни заболявания, деменция, депресия и много други общи здравословни състояния.

Сьомгата има добър вкус и се приготвя сравнително лесно. Освен това при прием Вие се чувствате сити. Ако можете, избирайте дива сьомга вместо отглеждана в развъдници. Тя е по-хранителна, има по-добро съотношение между омега-6 и омега-3 и е по-малко вероятно да съдържа замърсители

2. Кейл

От всички зеленолистни зеленчуци кейлът е един от най-полезните. Той е богат на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и различни биоактивни съединения.

Кейлът е с особено високо съдържание на витамин С, витамин А, витамин К1. Съдържа и големи количества витамин В6, калий, калций, магнезий, мед и манган. Порция от една чаша съдържа само 9 калории.

Кейлът може би е по-здравословен дори от спанака. Той е с по-ниско съдържание на оксалати – вещества, които могат да свържат минерали като калция в червата, като попречат на усвояването им. Кейлът и другите зелени зеленчуци са богати и на различни биоактивни съединения, включително изотиоцианати и индол-3-карбинол, за които е доказано, че се борят с рака.

3. Морски водорасли

В морето има не само риба. То съдържа и огромни количества растителност. В океана има хиляди различни растителни видове, някои от които са много хранителни. Обикновено те най-общо се наричат морски водорасли

Морските водорасли са популярни в ястия като суши. Много от суши ястията включват вид водорасли, известни като нори, които се използват като ядлива обвивка. В много случаи водораслите са дори по-хранителни от сухоземните зеленчуци. То е особено богато на минерали като калций, желязо, магнезий и манган. Освен това е пълно с различни биоактивни съединения, включително фикоцианини и каротеноиди. Някои от тези вещества са антиоксиданти с мощен противовъзпалителен капацитет.

Това, което кара водораслите наистина да блестят пред останалите храни е високото съдържание на йод – минерал, който тялото Ви използва за производството на хормони на щитовидната жлеза. Само с консумация на водорасли, с високо съдържание на йод, като ламинария няколко пъти месечно, може да осигурите на организма си цялото количество йод, от което се нуждае.

Ако не харесвате вкуса на водораслите, можете да ги приемате и под формата на добавка. Таблетките със сушени водорасли са много евтини и богати на йод.

4. Чесън

Чесънът наистина е невероятна съставка. Той може да превърне всички видове безвкусни ястия във вкусни и е много хранителен.

Той е богат на витамини С, В1 и В6, както и на калций, калий, мед, манган и селен. Чесънът също така е с високо съдържание и на полезни серни съединения като алицин. Много изследвания показват, че алицинът и чесънът могат да понижат кръвното налягане, както и общия и LDL (лошия) холестерол. Той също така спомага за повишаване на HDL (добрия) холестерол, което потенциално намалява риска от сърдечни заболявания в бъдеще.

Чесънът има и различни свойства за борба с рака. Някои по-стари проучвания сочат, че хората, които ядат много чесън, имат много по-нисък риск от няколко често срещани вида рак, особено рак на дебелото черво и стомаха. Суровият чесън има и значителни антибактериални и противогъбични свойства.

Чесънът е едновременно вкусен и полезен. Той е изключително хранителен и съдържа биоактивни съединения, които имат потвърдени свойства за борба с болестите.

5. Черупчести

Много морски животни са богати на хранителни вещества, но черупчестите мекотели може би са сред най-хранителните от всички. Мидите, стридите, рапаните и мидите са често консумирани видове ракообразни.

Мидите са сред най-добрите източници на витамин В12, като 100 грама миди осигуряват повече от 16 пъти количеството от препоръчителния дневен прием. Те са богати и на витамин С, различни витамини от група В, калий, селен и желязо.

Стридите също са много питателни. Само 100 грама от тях доставят 600% от препоръчителния дневен прием на цинк, 200% на мед, както и големи количества витамин В12, витамин D и няколко други хранителни вещества.

Въпреки че ракообразните са сред най-хранителните храни в света, повечето хора рядко ги консумират.

6. Картофи

Картофите са с високо съдържание на калий, магнезий, желязо, мед и манган. Те също така съдържат витамин С и повечето витамини от група В. Те съдържат умерено количество от почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Съществуват свидетелства на хора, които дълго време са живели само с картофи.

Картофите са и една от най-засищащите храни. Когато изследователи сравняват стойностите на ситост на различни храни, варените картофи получават по-висока оценка от всяка друга измерена храна. Ако оставите картофите да се охладят след готвене, те образуват и устойчиво нишесте – влакноподобно вещество с много мощни ползи за здравето.

7. Черен дроб

Хората и нашите далечни предци са се хранили с животни в продължение на милиони години. Съвременната западна диета обаче дава приоритет на мускулното месо пред месото с органи. В сравнение с органите, мускулното месо е бедно на хранителни вещества.

От всички органи черният дроб е един от най-хранителните. Черният дроб е забележителен орган със стотици функции, свързани с обмяната на веществата. Една от функциите му е да съхранява важни хранителни вещества за останалата част от тялото.

Порция от 100 грама говежди черен дроб съдържа:

  • Витамин В12: 1,176% от ДВ
  • Витамин В5, витамин В6, ниацин и фолиева киселина: повече от 50% от ДВ
  • Витамин В2: 201% от ДВ
  • Витамин А: 634% от ДВ
  • Мед: 714% от ДВ
  • Желязо, фосфор, цинк и селен: повече от 30% от ДВ
  • Висококачествен животински протеин: 29 грама

Яденето на черен дроб веднъж седмично е добър начин да си осигурите оптимално количество от тези жизненоважни хранителни вещества.

8. Сардини

Сардините са малки, мазни риби, които могат да се консумират цели. Като се има предвид, че органите обикновено са най-хранителните части на едно животно, не е изненадващо, че целите сардини са много питателни. Те съдържат по малко от почти всяко хранително вещество, от което се нуждае тялото Ви.

Подобно на други мазни риби, те също са с много високо съдържание на полезните за сърцето омега-3 мастни киселини.

9. Боровинки

Когато става въпрос за хранителната стойност на плодовете, боровинките са от първенците.

Въпреки че не са толкова богати на витамини и минерали, колкото зеленчуците, те са пълни с антиоксиданти, включително антоцианини и различни други растителни съединения, някои от които могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да окажат защитно въздействие върху мозъка Ви.

Няколко проучвания са изследвали здравните ефекти на боровинките при хора.

  • Едно от проучванията установява, че боровинките подобряват паметта при възрастни хора.
  • Друго проучване установява, че при затлъстели мъже и жени с метаболитен синдром се понижава кръвното налягане и намаляват маркерите на окисления LDL (лош) холестерол след добавяне на боровинки към диетата им. Това откритие е в съответствие с проучвания, които показват, че боровинките повишават антиоксидантната стойност на кръвта.
  • Многобройни изследвания в епруветки и върху животни също показват, че боровинките могат да помогнат в борбата с рака.

10. Яйчни жълтъци

Яйчните жълтъци са несправедливо отхвърлени заради съдържанието на холестерол в тях. Проучванията обаче показват, че холестеролът в храната не е нещо, за което по принцип трябва да се притеснявате. Консумацията на умерени количества холестерол не повишава LDL (лошия) холестерол в кръвта.

Следователно яйчните жълтъци са една от най-хранителния тип храна на планетата. Целите яйца са толкова хранителни, че понякога ги наричат “мултивитамин на природата”.

Яйчните жълтъци са пълни с витамини, минерали и различни мощни хранителни вещества, включително холин. Те са богати на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които могат да предпазят очите Ви и да намалят риска от очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация.

Яйцата също така съдържат висококачествени протеини и здравословни мазнини. Няколко проучвания показват, че те могат да помогнат за намаляване на теглото. Освен това те са евтини, вкусни и лесни за приготвяне.

Ако можете, купувайте яйца, които идват от кокошки, отглеждани на пасища, и/или яйца, обогатени с омега-3. Тези видове са по-хранителни от повечето конвенционални яйца от супермаркетите.

11. Черен шоколад (какао)

Черният шоколад с високо съдържание на какао е една от най-хранителните храни, които можете да консумирате. Той е зареден с фибри, желязо, магнезий, мед и манган. Но най-голямото му предимство е невероятната гама от антиоксиданти.

Всъщност едно проучване показва, че какаото и черният шоколад са с по-високо съдържание на антиоксиданти от всяка друга тествана храна, включително боровинките и плодовете акай.

Многобройни проучвания при хора показват, че черният шоколад има мощни ползи за здравето, включително подобрен кръвоток, по-ниско кръвно налягане, намален окислен LDL холестерол и подобрена мозъчна функция.

Едно проучване установява, че при хората, които консумират шоколад повече от 5 пъти седмично, рискът от сърдечни заболявания е с 57% по-нисък. Като се има предвид, че сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб, това откритие може да има значение за милиони хора.

Уверете се, че получавате черен шоколад с поне 70% съдържание на какао. Най-добрите шоколади съдържат 85% или повече какао. Ежедневното изяждане на малко квадратче качествен черен шоколад може да е един от най-добрите начини да допълните диетата си с допълнителни антиоксиданти.

Заключение

Запълването на храненията си с богати на хранителни вещества храни е начин, по който може да набавите всички необходими за нормалното функциониране на тялото Ви съставки. Пример за подобни полезни храни са зеленчуците, плодовете, какаото, морските дарове, яйцата и черният дроб. За съжаление живеем в забързан свят, в който не винаги успяваме да обърнем внимание на диетата си и резултатите от лошите ни навици могат да нанесат трайни вреди върху организма ни.

Алтернативен начин, по който можем да набавим полезни вещества за тялото си, е приема на хранителни добавки. Ние от Здравитал сме подготвили за Вас широка гама от полезни продукти, които покриват почти всички системи в тялото. Отделете няколко минути и разгледайте нашите продукти, сигурни сме, че ще Ви бъдем полезни!

Тук е важно да отбележим, че добавките трудно могат да заменят здравословното хранене, но независимо от това могат да Ви предпазят от голям брой проблеми.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9807,6117,9753,9511,8713,5844,5294,4990″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2185,8788,624,3930,2191,8873″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни