Рак на шийката на матката – диагностика и терапия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Скъпи почитатели на „Академия Здравитал“, навярно всички, които следите предаването, помните едно от изданията отпреди 2 месеца. В края на месец Януари гост на проф. Христо Деянов бе д-р Анатолий Дуковски. Тогава основната тема в събеседването бе посветена на акушер-гинекологията. Този път акцентът падна върху ракът на шийката на матката – едно от най-честите онкологични заболявания при жените. Разгледаха се причините, ранната диагностика, профилактиката и последващите лечения.

„Ракът на шийката на матката, вторият рак по разпространение при дамите, може да бъде лекуван и предотвратим, ако се правят редовни гинекологични прегледи с цитонамазка“

рак на шийката на матката

„В световен мащаб за една година се регистрират около 500 хиляди нови заболявания от рак на маточната шийка“.

Този вид раково заболяване е много опасен, макар и не с такава голяма честота на заболеваемост у нас, защото в началото има нетипични симптоми. Често се открива прекалено късно, в краен стадий на развитието си. Един от характерните начални сигнали за подобен тип заболяване е силното вагинално течение. Това е възпалителен процес, който трябва да се диагностицира много точно. Повече от половината заболели жени преди това са с положителен резултат за папилома-вирусна инфекция. Може да съществуват и други причини – например при раждане може да се разкъса самата шийка, при наличие на т.нар. „лацерация“, хронични възпалителни изменения и др.

Какво представлява цитонамазката?

рак на шийката на матката: цитонамазката

В България има общоприет и достъпен метод на изследване – това е цитонамазката. Другото наименование на този метод е тест на Папаниколау – кръстен е на патолога Джордж Папаникулау. Прави се проверка на клетки от маточната шийка за абнормни промени – виждат се процеси, които могат да доведат до цервикален рак. С малка пластмасова шпатула или четка се взема материал от цервикалния канал или вагиналната част на маточната шийка. После се извършва натривка върху предметно стъкло и следва инспектиране от хистопатолог. Този тест има 5 степени и всяка жена, особено в репродуктивна възраст, би трябвало да си го прави веднъж или два пъти в годината.

В последната част (степен) вече може да се види евентуално наличие на множество ракови клетки – наличието на инвазивен карцином. Взимането на цитонамазката е неболезнена, не толкова скъпа процедура, желателно е през последните денонощия преди прегледа да не е извършвано полово сношение и да не са употребявани вагинално средства за интимна хигиена. Чрез  извършване на процедурата могат да се открият и наличие на възпалителни промени, инфекциозни микроорганизми, хормонален статус.

Симптоми при рак на шийката на матката

Един от клиничните симптоми за рак на шийката на матката е контактното кървене – когато в определени условия има допир между повърхността на маточната шийка и някакъв предмет може да се получи самото кървене – това е важен клиничен фактор за евентуален карцином. Този вид карцином е характерен повече за младите жени – около 35-45г. Докато ракът на лигавицата на матката се среща повече при възрастните дами (над 65-годишна възраст).

„Жените с черен цвят на кожата и тези, които живеят на по-висока годишна температура, са по-предразположени към развитие на този вид рак“

Дори при доброкачествени състояния като миома на матката също се счита, че може да има генна мутация. Заради нея миометралните клетки губят своята способност за регулиран растеж – става неконтролируем, така се образуват туморите. Тук може да има свързаност и с хормоналната активност при жената. Според доктор Дуковски може да се сметне, че има връзка между миоматозата и рак на шийката на матката, защото това са естрогензависими състояния. Иначе казано, хормонът, произвеждащ естроген, е в повече спрямо този, отговарящ за прогестерона (прогестеронът пази гърдата от рак). В гърдата има рецептори за естроген и когато те са в повече или силно възприемат молекулата, става неконтролируемо разрастване.

„За съжаление в клиничната практика често се пропуска въпросът за  хормоналния дисбаланс, а първичната диагностика е много важна. Естрогенът дава цялата женственост на една жена – лицето, кожата, гърдите, усмивката, походката“.

Рискове от рак на белия дроб: митове и факти

Менструацията и менопаузата

рак на шийката на матката: менструация и менопауза

Първата менструация при момичетата обикновено настъпва на 12,5г. Във връзка с това кога настъпва менструалният цикъл зависят различни фактори. Средно за България статистиката сочи, че менопаузата се появява при над 50-годишни жени. В процеса на разговор д-р Дуковски представи и книгата си: „Ултразвукова диагностика в гинекологията“. В нея се обяснява как туморът на матката възниква от чисто теоретична гледна точка.

Освен тестът на Папаникулау има още три метода за изследване относно рак на шийката на матката. Чрез първия се извършва преглед върху маточната шийка със система от увеличителни стъкла – микроскоп, виждат се повърхностните епителни клетки силно увеличени.

След това идва ред на биопсията. При нея чрез щипка се взема част от маточната шийка и тя се подлага на хистологично изследване. Ако има неточна диагноза преди това, накрая се стига до отнемане на част от шийката и материалът се подлага на много срезове. За съжаление този вид карцином често метастазира твърде рано. Обикновено това се случва в регионалните и параорталните лимфни възли, нарушава се дренажната система на бъбрека, има уринарни смущения и др. В зависимост от стадия на заболяване се преценява дали лъчетерапията да предхожда оперативната интервенция или обратното.

Водещият на предаването Професор Христо Деянов завърши днешното издание на „Академия Здравитал“ със следните думи:

„Добрият хирург е този, който ще направи всичко възможно да не се стига до операция“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни