Телесно тегло – как пробиотици помагат при отслабване и изгаряне на излишни мазнини?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за здравето, когато се консумират. Те се съдържат както в хранителни добавки, така и във ферментирали храни. Тези микроорганизми могат да подобрят имунната ви функция и здравето на храносмилателната система и сърцето. Няколко проучвания също така показват, че използването на пробиотици при отслабване, могат да ви помогнат да свалите излишните килограми и да намалите коремните мазнини.

Екипът на Здравитал разкрива какви са причините, криещи се зад това твърдение.

Пробиотици при отслабване и чревни бактерии

телесно тегло: чревни бактерии

В храносмилателната система живеят стотици микроорганизми.
По-голямата част от тях са приятелски бактерии, които произвеждат няколко важни хранителни вещества – включително витамин К и някои витамини от група В.
Тези чревни бактерии помагат за разграждането на фибрите, които организмът ви не може да усвои, превръщайки ги в полезни късоверижни мастни киселини като бутират.

Има две основни семейства добри бактерии в червата: бактериоидети и фирмикути. Телесното тегло изглежда е свързано с баланса на тези две семейства бактерии. Проучвания са установили, че хората с умерено телесно тегло имат различни чревни бактерии, в сравнение тези с наднормено тегло или затлъстяване.

Проучвания върху хора и животни са установили, че хората с умерено тегло имат различни чревни бактерии от тези, които са с наднормено тегло
Хората със затлъстяване са склонни да имат по-малко разнообразни чревни бактерии в сравнение със слабите хора. Нещо повече, хората със затлъстяване, които имат по-малко разнообразни чревни бактерии, са склонни да качват повече килограми от хората със затлъстяване, които имат по-разнообразни чревни бактерии. Ето защо е важен приема на пробиотици при отслабване.

Как да постигнем бързо отслабване с помощта хранителни добавки?

Как пробиотиците влияят при отслабване?

телесно тегло

Методите, чрез които пробиотиците влияят върху телесното тегло и коремните мазнини, все още не са напълно проучени.
Смята се, че пробиотиците оказват влияние върху апетита и използването на енергия чрез производството на ацетат, пропионат и бутират, които са късоверижни мастни киселини.
Някои пробиотици могат да потискат усвояването на мазнините от храната, като увеличават количеството мазнини, отделяни с изпражненията.

С други думи, те карат тялото ви да “събира” по-малко калории от храните, които приемате. Установено е, че някои бактерии, като например тези от семейство Lactobacillus, функционират точно по този начин. Приемането на кисело мляко ежедневно е един добър пробиотик при отслабване.

Други начини за борба с затлъстяването, свързани с пробиотиците са:

  • Освобождаване на хормони, регулиращи апетита: Пробиотиците могат да спомогнат за освобождаването на хормоните, регулиращи апетита – глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY (PYY). Повишените нива на тези хормони могат да ви помогнат да изгаряте калории и мазнини.
  • Увеличаване на нивата на протеините, регулиращи мазнините: Пробиотиците могат да повишат нивата на белтъка ангиопоетин-подобен 4 (ANGPTL4). Това може да доведе до намаляване на складирането на мазнини.

Има сериозни доказателства, че затлъстяването е свързано с възпаления в целия организъм. Като подобряват здравето на лигавицата на червата, пробиотиците могат да намалят системното възпаление и да предпазят от затлъстяване и други заболявания.

Какви са потенциалните ползи за имунната система от отслабване?

Пробиотици при отслабване и да намаляне на мазнините в корема

телесно тегло:мазнини

Добре разработени проучвания доказали, че пробиотиците помагат при отслабване и намаляване на процента на телесните мазнини.

По-специално, проучванията са установили, че някои щамове от семейството на Lactobacillus са основните парични за това. При консумацията на кисело мляко с Lactobacillus fermentum или Lactobacillus amylovorus проучванията показват, че телесните мазнини намаляват с 3-4% за 6 седмици. А, друго проучване показва, че Lactobacillus rhamnosus влияе върйу загубата и поддържането на тегло.

Проведените проучвания са показали, че жените, приемащи пробиотици, са отслабнали с 50% повече за 3 месеца в сравнение с тези, които са приемали плацебо таблетки. Те са продължили да отслабват и по време на фазата на поддържане на теглото в рамките на проучването.

Пробиотик при отслабване – Lactobacillus gasseri

От всички проучени до момента пробиотични бактерии Lactobacillus gasseri показва едни от най-обещаващите ефекти върху загубата на тегло. Многобройни проучвания при гризачи са установили, че тя има антизатлъстяващ ефект
В проучване, в което са проследени 210 души със значително количество коремни мазнини, установява, че приемът на Lactobacillus gasseri в продължение на 12 седмици намалява телесното тегло, мазнините около органите, индекса на телесната маса (ИТМ), размера на талията и обиколката на ханша.

Други щамове

Други щамове пробиотици също могат да помогнат при отслабване и намаляне коремните мазнини.

В 8-седмично проучване жени с наднормено тегло или затлъстяване са приемали или пробиотик, включващ щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium, или плацебо, като са спазвали и хранителен режим. Тези, които са приемали пробиотика, са загубили значително повече коремни мазнини от тези, които са приемали плацебо

Друго проучване при 135 души със значително количество коремни мазнини установява, че тези, които са приемали Bifidobacterium animalis subsp. lactis ежедневно в продължение на 3 месеца, са загубили значително повече коремни мазнини и са намалили индекса на телесната маса и обиколката на талията в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Някои пробиотици могат да предотвратят наддаването на телесно тегло

кантар

Отслабването не е единственият начин за борба със затлъстяването. Предотвратяването на нежеланото наддаване на телесно тегло на първо място може да бъде още по-ценно за избягване на затлъстяването.

В едно 4-седмично проучване приемът на пробиотичен препарат намалил наддаването на телесно тегло и натрупването на мазнини. Тези хора са спазвали диета, която осигурявала 1000 допълнителни калории, отколкото са им необходими на ден.

Лицата от пробиотичната група са натрупали по-малко мазнини, въпреки че при тях не са настъпили значителни промени в инсулиновата чувствителност или метаболизма.

Това показва, че някои пробиотични щамове могат да предотвратят наддаването на тегло в контекста на висококалорична диета. Това обаче трябва да бъде проучено допълнително.

Някои пробиотични щамове могат да увеличат риска от увеличаване на телесно тегло и затлъстяване

надебеляване

Не всички проучвания са установили, че пробиотици помагат при отслабване.
Някои проучвания са установили, че някои пробиотични щамове могат да доведат до увеличаване на теглото.
Затова внимателно избирайте пробиотиците , които приемате. Страхотен вариант за полезен пробиотик, които не води до качване на килограми е Bacterra Biotic G.

Заключение

Установено е, че пробиотиците са ефективни за подпомагане на загубата на тегло при някои хора. Това се дължи на полезните бактерии в пробиотиците, които помагат за поддържането на здравословна чревна среда, която може да подпомогне загубата на тегло. Bacterra Biotic G е пробиотична добавка, която съдържа полезни пробиотични щамове, подпомагащи насърчаването и поддържането на здрави черва. Ето защо Bacterra Biotic G може да бъде чудесен избор за тези, които искат да подпомогнат пътя си към отслабване.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни