Връзката между инсулин, метаболизъм и затлъстяване – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Връзката между инсулин, метаболизъм и затлъстяване

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ендокринологията е специалност, имаща за цел да изучи жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм, съответно заболяванията и тяхното лечение. По този повод гост в първото предаване за месец октомври на „Академия Здравитал“ бе д-р Ваня Александрова. Доктор Александрова е ендокринолог, с над 10-годишен опит в областта на медицината, сега развива дейността си в град Пловдив. В статията ще разберем каква е връзката между инсулина и състоянията, които могат да възникнат, ако не сме в съзнание за него.

Инсулин и отслабване

„Заглавията като „Звезди отслабват с инсулинова диета“ ме втрещиха и изплашиха в момента, в който ги видях по жълтите вестници. Затова съм тук, за да дам малко обяснения. Всъщност хормонът с най-силен анаболен ефект в организма е точно инсулинът, така че никой не може да отслабва с инсулин.“

Това бяха началните думи на гостенката в студиото по повод нашумелите опити напоследък на много хора да правят опити за редукция на килограми, чрез този метод. Реално, ако един здрав човек, или такъв с начален стадий на диабет, започне да взема инсулин, може да получи хипогликемия (прекалено ниска кръвна захар) и усложнения, след които да почине.

„Реших да съм лекар, защото много исках да съм учител. За мен добрия лекар е най-добрия учител. На всяко човешко същество му е заложено да може да си помогне само. Лекарят просто в дадена област има малко повече знания и за мен е много голямо удоволствие, че днес ми давате този шанс да дам малко повече разяснения по този въпрос.“

Ендокриноложката със съжаление констатира, че затлъстяването е все по-сериозен проблем в съвременния свят, заради начина на живот. Има някой нови медикаменти, които действат в първите месеци за редукция на килограмите, тъй като влияят на процеса на храносмилане, а не върху централната нервна система. От гледната точка на по-голямата заболеваемост в последните години, двамата събеседници в студиото се обединиха върху тезата, че причина за тревожната статистика е увеличената средна продължителност на човешкия живот.

Метаболитен синдром

При хората с метаболитен синдром (МС) може да се счете наличие на повишен сърдечно-съдов риск. Винаги на първо място се гледа обиколката на талията, защото най-големият рисков фактор за развитието на този вид болест е наднорменото тегло. В нашите географски ширини за повишени стойности се смятат при жените над 80 см, а при мъжете – над 90см. Когато човек има завишена обиколка, е добре на първо място да се търси като евентуална причина високото кръвно налягане,  захарен диабет, високи триглицериди и висок лош холестерол.

Реално метаболитният синдром е съчетание от проблеми в регулацията на мазнини, захари, белтъчини и затлъстяване. На практика, за да може един човек да бъде диагностициран  с МС, той трябва да премине през изследвания на основните показатели на кръвта.

Проблемът е разпространен повече при хората над средна възраст. Обилното хранене и индивидите с по-заседнал начин на живот – това са допълнителни предпоставки за развитие на метаболитен синдром. Категоричен предразполагащ фактор за натрупване на килограми и прекомерната консумация на алкохол и марихуана (тя повишава глада и апетита).

Захарен диабет и ролята на инсулинът

„Децата, родени със секцио, имат повече склонност към затлъстяване, защото не са минали през естествените пътища на майката, за да се заселят лактобацилите. Недоносените бебета са с по-голям риск развитие на захарен диабет”

Оптимизираният хранителен режим на първо време включва намалена консумация на храна, на мазнини и въглехидрати. Доста често се получава така, че основният проблем за наднормено тегло не идва от вида на изядените неща, а от тяхното количество.

„Плочки на корема се правят в кухнята, а не във фитнес-залата.“ – интересна мисъл на гостенката в студиото.

Захарният диабет е хроничен проблем, свързан със завишени стойности на глюкоза (тя е важна за енергията на всяка клетка в тялото) в кръвта. Тук основна роля играе инсулинът. Това е хормон, който се произвежда в бета-клетките на панкреаса. Инсулинът има за задача да намали кръвната захар след прието количество храна. Диабетът бива два вида – тип едно и две.

В момента има медикаменти, които удължават живота на бета-клетките, намаляват програмираната клетъчна смърт. Обикновено в началото на диабет тип 2 има нормални нива на инсулин, но хората повишават килограмите и панкреаса произвежда хормона. Не се обслужва нормално нарасналото тяло обаче и така можем да говорим за „инсулинова резистентност.“

Инсулинова резистентност

При този проблем клетките в черния дроб, мазнините и мускулите не приемат добре инсулина, който носи глюкоза. Реално не могат да използват глюкозата за енергия. На лице е по-малка чувствителност. Възможно е хроничната инсулинова резистентност да повреди очите, крайниците и някой основни органи в човешкото тяло. Може да се развие до пред-диабетно състояние или до втори тип.

Водещият и гостенката обърнаха внимание на метформинът и неговото действие, заедно с възможните странични ефекти. Това е перорален препарат, който влияе пряко на чернодробната глюкозна продукция и подобрява инсулиновата чувствителност на клетките. Доктор Ваня Александрова информира аудиторията на „Академия Здравитал“, че в днешно време специалистите гледат да не бързат с допълнителното лечение чрез инсулин, защото съществуват качествени медикаменти, които да вкарват в норма кръвната захар.

Кога пациент трябва да премине към инсулинова терапия? Ето какво казва ендокриноложката.

„Идва момент, в който вече се усеща инсулиновото изчерпване. Буквално се разтапят мускулите на хората, липсва анаболния ефект, започват да отслабват, да не могат да спят.“

Хашимото

При хашимото имунната система атакува щитовидната жлеза. Говорим за възпалително състояние, това е автоимунно заболяване. Д-р Александрова опроверга някои схващания, че хашимото води до стерилитет. Според нея съвсем спокойно, жени, диагностицирани с болестта, могат да забременеят. При увеличение на щитовидната жлеза е възможно да се получи затискане на хранопровода и гълтача.

 Основни симптоми за проблеми с щитовидната жлеза:

  1. Косопад;
  2. Запек;
  3. Постоянно чувство на студ;
  4. Играещо кръвно при възрастни хора;
  5. Суха кожа;
  6. Умора и др.

В края на събеседването доктор Ваня Александрова си даде идея за бъдеща дисертация на тема „Защо влюбените хора отслабват.“ Освен това ендокриноложката заяви, че в способностите на всеки един индивид е да се лекува. В това няма нищо страшно, а лекарите са насреща за повече информация и подкрепа.

Продукти, които можем да препоръчаме от Здравитал за борба с високата кръвна захар и диабета са:

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3655,7547,6707,6334,5368,5945,5907″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”8873,624,565,2185,2191,2416″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни