Скритите ползи на кората на сладките картофи

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Скритите ползи на кората на сладките картофи

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сладките картофи са изключително хранителни и се съчетават добре с много ястия.
Въпреки това кората им рядко попада на масата за вечеря, макар че някои твърдят, че трябва да се консумира заради съдържанието на хранителни вещества и уникалния ѝ вкус.

Обелката на сладкия картоф става за консумация, но ако я изхвърлите, може да се лишите от някои ползи за здравето. В тази статия е обяснено всичко, което трябва да знаете за яденето на кората на сладки картофи.

Пълна с хранителни вещества

skritite-polzi-ot-korata-na-sladkite-kartofi-zdravital

Обелките на сладките картофи са много питателни. Един средно голям (146 грама) сладък картоф с обелката осигурява:

  • Калории: 130
  • Въглехидрати: 30 грама
  • Протеини: 3 грама
  • Влакна: 5 грама
  • Провитамин А: 154% от дневната стойност
  • Витамин С: 31% от дневната стойност
  • Калий: 15% от дневната стойност

Изследванията показват, че хранителните вещества в зеленчуците и плодовете обикновено са концентрирани около кората. Затова премахването на кората може да намали приема на хранителни вещества и антиоксиданти.

Високо съдържание на фибри

Скритите ползи на кората на сладките картофи 2

Сладките картофи са добър източник на фибри. Въпреки това съдържанието на фибри в тях намалява, когато се отстрани кората.

Влакнините помагат за увеличаване на чувството за ситост, поддържат здравословен чревен микробиом и регулират нивата на кръвната захар и холестерола.

Източник на антиоксиданти

Скритите ползи на кората на сладките картофи 3

Сладките картофи са богати на антиоксиданти, особено на бета-каротин, хлорогенна киселина и витамини С и Е. Освен това лилавите сладки картофи са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини.

Тези антиоксиданти спомагат за предотвратяване на клетъчното увреждане и се свързват с по-нисък риск от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Тъй като антиоксидантите обикновено са концентрирани в кората и непосредствено под нея, консумирането на сладки картофи с обелката може да увеличи приема на антиоксиданти.

Обобщение

Сладките картофени обелки са богати на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества като калий, манган и витамини А, С и Е, които могат да помогнат за подобряване на здравето Ви.

Има ли някакви рискове?

Скритите ползи на кората на сладките картофи 4

Сладките картофи са безопасни за консумация както сурови, така и сготвени.

Въпреки това, тъй като сладките картофи са грудки и растат в земята, е важно да измиете добре външната им обвивка, за да отстраните излишната мръсотия, пестициди или остатъци.

За да измиете сладкия картоф, поставете го под течаща вода и го почистете с четка за зеленчуци. Тъй като обелката им е твърда, не е необходимо да се притеснявате, че ще я повредите или ще повредите месестата част.

Обобщение

Можете да консумирате люспите на сладките картофи сурови или сготвени, въпреки че е важно да почистите добре външната им обвивка с четка за зеленчуци, за да отстраните мръсотията и другите остатъци.

Как да ядем сладки картофени обелки?

Скритите ползи на кората на сладките картофи 5

Сладките картофи могат да се консумират самостоятелно или заедно с месото. Ето няколко вкусни и лесни начина да им се насладите:

  • печени, варени или пържени
  • пълнени
  • пържени във фритюрник
  • пюре и гарнитура към основното ястие

За повечето рецепти със сладки картофи не е необходимо да се отстранява обелката. Въпреки това някои ястия, като например десертите, е най-добре да се приготвят без кората.

Обобщение

В повечето рецепти може да консумирате сладките картофи с обелките или да ги оставите, въпреки че при десертите обелките обикновено се изключват.

Заключение

Сладките картофени корички са безопасни за консумация и могат лесно да се добавят към повечето рецепти. Те са богати на фибри, други хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържането на здрави черва, да увеличат чувството за ситост и да предотвратят хронични заболявания. Ако искате да извлечете най-много хранителни вещества от сладкия картоф, запазете обелката.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4258,6117,11182,11269,9511,9807,9753,8034″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10335,10336,2185,559,2191,624,2200,2187″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

1 comments

  1. На този сайт пише, че никак не е безопасно сладките картофи да се ядат сурови:
    https://bg.nature-via.com/is-it-appropriate-to-eat-sweet-potato-or-raw-sweet-potato-beware-of-dioscorin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни