6 ползи за косата от копривата – мнение на дерматолозите

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Билките се използват в народната и традиционната медицина от векове. За някои красиви, ароматни или дори цъфтящи растения е лесно да се разбере защо хората биха били привлечени от тях. Въпреки това поговорката „не съдете книгата по корицата“ е първото нещо, което идва на ум и трудно бихме предположили за ползите на копривата, обикновен плевел, покрит с жилещи влакна.

6-polzi-za-kosata-ot-koprivata-mnenie-na-dermatolozite-zdravital

Копривата, наричана с научното си име urtica dioica, се използва за лечение на много заболявания и дори за консервиране на храни от векове. Често можете да намерите коприва като съставка в билкови чайове, особено в тези, предназначени за детоксикация на бъбреците. Освен това хората твърдят, че употребата на корен от коприва върши чудеса при косопад. Но има ли истина в тези твърдения?

В статията от Здравитал, ще ви помогнем да разберете за потенциалните ползи от копривата за косата потвърдени от сертифицирани дерматолози. Продължавайте да четете, за да чуете тяхното мнение относно използването на коприва за здравето на вашата коса.

Отговорите на дерматолозите на най-често питаните въпроси за ползите на копривата

6 ползи за косата от копривата - мнение на дерматолозите

Кои са основните предимства на копривата?

Предимствата на копривата са, че тя успокоява възпалението на скалпа, укрепва косата, както и помага за стимулиране на растежа ѝ и има антимикробни свойства.

За кого е и как може използваме копривата?

Растението може да се използва от всеки, който иска да успокои раздразнението на скалпа или който изпитва косопад. Когато използваме коприва за коса, трябва да имаме в предвид, че тя може да изсушава. Затова хората с увредена или суха коса не е препоръчително да я прилагат локално. Важно е да отбележим, че копривата трябва да се избягва по време на бременност, тъй като има потенциал да стимулира контракциите.

Колко често може да се използва ?

Копривата може да се използва като локално средство за лечение на скалпа и косата веднъж седмично. Тя също така може да се приема и под формата на хранителна добавка всеки ден.

Как да постигнем максимална ефикасност?

Може да извлечете максимума от предимствата на копривата като го комбинирате с овлажняващи съставки за възстановяване на хидратацията. Комбинацията е нужно средство, тъй като вече знаем, че използването на копривата изсушава косата.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Ползи на копривата, споделени от дерматолозите

6 ползи за косата от копривата - мнение на дерматолозите 3

Мощен борец с възпаление на скалпа –  една от ползите на копривата са полезните екстракти от листата на растението, които имат противовъзпалителни свойства. Възпалението е свързано с много заболявания на скалпа, особено екзема. Благодарение на своите антихистаминови и противовъзпалителни свойства, коприва за коса може да се използва като естествен компонент в хранителни добавки и лекарства за екзема. Копривата може дори да работи в комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства. Това позволява на пациентите да намалят употребата на тези средства.

Екзема – всичко, което трябва да знаете за нея>>

6 ползи за косата от копривата - мнение на дерматолозите 4

Укрепва косата – въпреки че не е толкова често срещана, в някои части на света много хора използват коприва за коса, знаейки силата на растението да я укрепва. Това се дължи на факта, че листата и стъблата на копривата са богат източник на витамини А, В и С, минерали (желязо, калий, калций, магнезий) и полифеноли, като фенолни киселини и флавоноиди.

6 ползи за косата от копривата - мнение на дерматолозите 5

Може да подобри пърхота – доказано е, че коприва за коса има антимикробни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за подобряване на състояния като пърхот. Изследванията показват, че големият брой активни съединения в това растение може да покаже по-силна антибактериална активност от синтетичните антимикробни средства. 

6 ползи за косата от копривата - мнение на дерматолозите 6

Може да предотврати косопад – копривата може да помогне в борбата с двете основни причини за косопад: дихидротестостерон (DHT) и възпаление. Дерматолозите обясняват, че предимствата на копривата са, че помага да се предотврати загубата на коса, като блокира DHT – предшественик на тестостерона, който е виновникът за андрогенната загуба на коса. Те обясняват, че много видове косопад се характеризират с хронично възпаление. Затова и противовъзпалителните свойства на корен от коприва при борба с косопад помагат за намаляването му.

Може да допринесе за растежа на косата – според изследвания употребата на коприва подобрява растеж на косата като насърчава растежа на клетките на дермалната папила. Папилата е частта от космения фоликул, която регулира растежа на косата. Активното съединение бета ситостерол стимулира растежните фактори за косата.

Рецепта за подхранващ серум

Дерматолозите препоръчват прилагането на изплакване с коприва за коса веднъж седмично. След това обаче е задължително косата трябва да се изплакне с шампоан и балсам, за да предотвратите изсушаването ѝ.

Необходими съставки:

  • Около две чаши вряла вода, за предпочитане дестилирана;
  • Три супени лъжици сушена коприва (или шест супени лъжици нарязана прясна коприва); 
  • Добавянето на етерично масло като мента е чудесно допълнение.

Инструкции:

  1. Оставете водата да заври и добавете листата от коприва.
  2. Свалете от котлона и оставете копривата да се запари за пет до десет минути.
  3. Прецедете и оставете да изстине.
  4. Добавете етерични масла (по избор).
  5. Масажирайте в скалп и коса. 
  6. Измийте косата с шампоан и балсам.

Заключение

Копривата е мощно и естествено средство за растеж и здраве на косата. Многобройните ползи от нея включват подобряване на кръвообращението в скалпа, стимулиране на космените фоликули и подобряване на здравината и блясъка. Когато се използва редовно, тя може да помогне за подобряване на цялостното състояние на косата и да я направи да изглежда красива и здрава.

Ако търсите лесен и ефективен начин да извлечете максимума от копривата, Зеофит К на Здравитал е идеалното решение. Тази изцяло натурална добавка съдържа екстракт от коприва и осигурява удобен и достъпен начин да се възползвате от предимствата на тази мощна билка.
Със Зеофит К можете да се насладите на ползите от копривата за коса, без да се налага да я събирате и приготвяте сами. Научете повече за ползите от копривата ТУК.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни