9 съвета за успешна загуба на излишното тегло

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до редица здравословни проблеми. Въпреки че са налични много различни диети, балансираният начин на живот и питателната диета са ключът към здравословен начин на живот и по-добър контрол на теглото.

Хората могат да отслабнат и да поддържат тази загуба на тегло, като предприемат няколко постижими стъпки. Те включват следното:

Яжте разнообразни, цветни, наситени с хранителни вещества храни

Здравословните ястия и закуски трябва да формират основата на човешката диета. Един прост начин да създадете план за хранене е да се уверите, че всяко хранене се състои от 50 процента плодове и зеленчуци, 25 процента пълнозърнести храни и 25 процента протеин. Общият прием на фибри трябва да бъде 25-30 гр. ежедневно.

Следните храни са здравословни и често богати на хранителни вещества:

  • пресни плодове и зеленчуци
  • риба
  • бобови растения
  • ядки
  • семена
  • пълнозърнести храни, като кафяв ориз и овесени ядки

Храните, които трябва да избягвате да ядете, включват:

  • храни с добавени масла, масло и захар
  • тлъсти червени или преработени меса
  • печени изделия
  • гевреци
  • бял хляб
  • преработени храни

Водете си дневник

Самонаблюдението е критичен фактор за успешното отслабване. Хората могат да използват хартиен дневник, мобилно приложение или специален уебсайт, за да записват всяка храна, която консумират всеки ден. Те също могат да измерват напредъка си, като записват теглото си на седмична база.

Тези, които могат да проследят успеха си на малки стъпки и да идентифицират физическите промени, е много по-вероятно да се придържат към режим за отслабване.

Редовно правете упражнения

Редовните упражнения са жизненоважни както за физическото, така и за психическото здраве . Увеличаването на честотата на физическата активност по дисциплиниран и целенасочен начин, често е от решаващо значение за успешното отслабване.

Един час умерено интензивна активност на ден, като например бързо ходене, е идеален вариант за движение.

Хората, които обикновено не са физически активни, трябва бавно да увеличават количеството упражнения, които правят, и постепенно да увеличават интензивността им. Този подход е най-устойчивият начин да се гарантира, че редовните упражнения стават част от техния начин на живот.

Премахнете течните калории

Възможно е да приемате стотици калории на ден, като пиете подсладена със захар газирана вода, чай, сок или алкохол. Те са известни като „празни калории“, защото осигуряват допълнително енергийно съдържание, без да предлагат никакви хранителни ползи.

Избягвайте да бъркате дехидратацията с глада. Човек често може да задоволи чувството на глад между планираните часове за хранене с напитка вода.

Контролирайте порциите си

Яденето на твърде много храна, дори нискокалорични зеленчуци, може да доведе до наддаване на тегло.

Следователно хората трябва да избягват да оценяват размера на порцията или да ядат храна директно от пакета. По-добре е да използвате мерителни чаши и ръководства за размера на сервирането. Отгатването води до надценяване и вероятност от изяждане на порция, по-голяма от необходимата.

Не се разсейвайте докато ядете

Хората, които обръщат внимание на начина, по който се хранят, също се опитват да ядат по-бавно и да се наслаждават на храната си, като се концентрират върху вкуса. Продължителност на храненето от 20 минути позволява на тялото да регистрира всички сигнали за ситост.

Важно е да се съсредоточите върху това да сте доволни след хранене и да имате предвид, че много „изцяло естествени“ или нискомаслени храни не са непременно здравословен избор.

Планирайте предварително

Зареждането на кухнята с подходящи за диета храни и създаването на структурирани планове за хранене, ще доведе до по-значителна загуба на тегло.

Хората, които искат да отслабнат здравословно, трябва да изчистят кухнята си от преработени или нездравословни храни и да се уверят, че имат под ръка съставки за приготвянето на прости, здравословни ястия. Това може да предотврати бързо, непланирано и небрежно хранене.

Потърсете социална подкрепа

Някои хора може да пожелаят да поканят приятели или членове на семейството да се присъединят към тях, докато други може да предпочетат да използват социалните медии, за да споделят своя напредък.

Други начини за подкрепа могат да включват:

  • положителна социална мрежа
  • групово или индивидуално консултиране
  • групови тренировки
  • програми за подпомагане на служителите по време на работа

Бъдете позитивни

Загубата на тегло е постепенен процес и човек може да се почувства обезсърчен, ако килограмите не падат със скоростта, която е очаквал.

Някои дни ще бъдат по-трудни от други. Успешната програма за отслабване изисква от индивида да упорства и да не се отказва, когато самопромяната изглежда твърде трудна.

Важното е да запазите положителна перспектива и да бъдете постоянни в работата за преодоляване на бариерите пред успешното отслабване.

В заключение

Отслабването включва ангажираност към здравословен начин на живот, от който няма „ваканция“.

Независимо от конкретните методи, които помагат на човек да отслабне, хората, които осъзнават как и какво ядат и участват в ежедневна физическа активност или редовни упражнения, ще бъдат успешни както в загубата, така и в задържането на наднорменото тегло.

Това беше четвъртата статия от поредицата ни “Здравословно отслабване”. Останалите публикации от поредицата, можете да откриете в нашата блог-секция!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6695,6688,6679,4296,4193,3655″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2185,6081,2175,2177,2779″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни