Кои са ранните признаци на деменция?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
деменция

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

  • Ранните признаци на деменция са много фини и неясни и може да не са веднага очевидни.
  • Въпреки че ранните признаци на деменция варират, има някои често срещани ранни симптома.
  • Ако засегнатото лице има няколко от десетте предупредителни признака на деменция, консултирайте се с лекар за пълна оценка.
  • Вашият лекар може да използва шест широки вида медицинска оценка, за да помогне за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.
  • Някои хора може да се съпротивляват да отидат при лекар за медицинска оценка, но има няколко стратегии, които могат да помогнат за улесняване на този процес.

Ранни симптоми на деменция

Въпреки че ранните признаци варират, често срещаните ранни симптоми на деменция включват:

  • проблеми с паметта, особено запомнянето на скорошни събития
  • нарастващо объркване
  • намалена концентрация
  • промени в личността или поведението
  • апатия или депресия
  • загуба на способност за извършване на ежедневни задачи.

Понякога хората не успяват да разпознаят, че тези симптоми показват, че нещо не е наред. Те могат погрешно да приемат, че подобно поведение е нормална част от процеса на стареене. Симптомите също могат да се развият постепенно и да останат незабелязани за дълго време. Освен това някои хора може да откажат да действат дори когато знаят, че нещо не е наред.

Десет предупредителни признака за деменция

Прегледайте следния списък с често срещаните симптоми на деменция. Ако засегнатото лице има няколко от тези признаци, консултирайте се с лекар за пълна оценка.

Деменция и загуба на памет

Нормално е понякога да забравяте срещите и да спомняте за тях по-късно, но човек с деменция може да забравя нещата по-често или изобщо да не ги помни.

Затруднения с ежедневните задачи

Хората могат да се разсеят и да забравят да сервират част от храната. Човек с деменция може да има проблеми с всички стъпки, свързани с приготвянето на храна.

Деменция и дезориентация

Човек с деменция може да има затруднения да намери пътя до познато място или да се чувства объркан относно това къде се намира или да мисли, че се е върнал в някое минало време от живота си.

Езикови проблеми

Всеки понякога има проблеми с намирането на правилната дума, но човек с деменция може да забрави прости думи или да замести с неподходящи думи, което прави изреченията трудни за разбиране. Те също могат да имат проблеми с разбирането на другите.

Промени в абстрактното мислене

Управлението на финансите може да бъде трудно за всеки, но човек с деменция може да има проблеми да не знае какво означават числата или какво да прави с тях.

Лоша преценка

Много дейности изискват добра преценка. Когато тази способност е засегната от деменция, лицето може да има затруднения при вземането на подходящи решения като например какво да носи в студено време.

Лоши пространствени умения

Човек с деменция може да има затруднения да прецени разстоянието или посоката, когато шофира кола.

Деменция и промени в настроението, личността или поведението

Всеки става тъжен или мрачен от време на време. Някой с деменция може да има бързи промени в настроението без видима причина. Те могат да станат объркани, подозрителни или необщителни.  

Загуба на инициатива

Нормално е да се уморявате от някои дейности. Деменцията може да накара човек да загуби интерес към дейностите, които са му харесвали преди или да изисква допълнителен стимул, който да го подтикне да се включи.

Състояния със симптоми, подобни на деменция

Не забравяйте, че много състояния имат симптоми, подобни на деменцията, така че е важно да не се предполага, че някой има деменция само защото са налице някои от горните симптоми. Инсулти, депресия, прекомерна продължителна консумация на алкохол, инфекции, хормонални нарушения, хранителни дефицити и мозъчни тумори могат да причинят симптоми, подобни на деменция. Много от тези състояния могат да бъдат лекувани.

Диагностика на деменция

Най-доброто място за започване на диагностичния процес е разговорът с личния лекар на лицето или с клиника за когнитивна деменция и памет. Поставянето на диагноза е от решаващо значение на ранен етап. Само лекар може да диагностицира деменция. Правилната диагноза на деменцията в ранен стадий е важна за ранно лечение, подкрепа и планиране за бъдещето.

Пълната медицинска оценка може да идентифицира лечимо състояние и да се увери, че се лекува правилно или може да потвърди наличието на деменция и дали това е болест на Алцхаймер или друг вид деменция. Шест вида оценка могат да помогнат за потвърждаване или изключване на диагноза деменция.

Медицинска история

Лекарят ще попита за минали и настоящи медицински проблеми, семейна медицинска история, всички приемани лекарства и проблемите с паметта, мисленето или поведението, които предизвикват безпокойство. Лекарят може също да пожелае да говори с близък член на семейството, който може да помогне да предостави цялата необходима информация.

Физическо изследване

За да се изключат други състояния, физическият преглед може да включва тестове на сетивата, движението и сърдечната и белодробната функция.

Лабораторни изследвания

Те ще включват различни изследвания на кръв и урина, за да се идентифицират всички възможни заболявания, които биха могли да бъдат отговорни за симптомите. В някои случаи може да се вземе малка проба от гръбначна течност за изследване.

Когнитивно тестване

Използват се различни тестове за оценка на мисловните способности, включително памет, език, внимание и решаване на проблеми. Това може да помогне за идентифициране на специфични проблемни области, което от своя страна помага да се идентифицира основната причина или вида на деменцията.

Изобразяване на мозъка

Има определени сканирания, които разглеждат структурата на мозъка и се използват за изключване на мозъчни тумори или кръвни съсиреци в мозъка като причина за симптоми.
Някои сканирания могат също да открият модели на загуба на мозъчна тъкан, които могат да разграничат различните видове деменция. Други видове сканиране разглеждат колко активни са определени части на мозъка и също могат да помогнат да се определи вида на деменцията.

Психиатрична оценка

Психиатричната оценка помага да се идентифицират лечими разстройства като депресия и да се управляват всякакви психиатрични симптоми като тревожност или заблуди, които могат да се появят заедно с деменция.

Разговор с лекар

След като разгледа симптомите на лицето и назначи скринингови тестове, лекарят може да предложи предварителна диагноза или да насочи лицето към клиника за когнитивна деменция и памет, невролог или психиатър.

Някои хора може да се противопоставят на идеята да посетят лекар. В някои случаи хората не осъзнават или отричат, че нещо не е наред с тях. Това може да се дължи на мозъчните промени при деменция, които пречат на способността да се разпознават или оценяват настъпилите промени. Други имат представа за промените, но може да се страхуват да не бъдат потвърдени страховете им.

Един от най-ефективните начини за преодоляване на този проблем е да намерите друга причина за посещение при лекар. Това може да бъде например преглед за симптом, който лицето е готово да признае като кръвно налягане.

Друг начин е да намекнете, че е време и двамата да си направите физически преглед. Всяко изразено безпокойство от лицето е отлична възможност да предложи посещение при лекар. Не забравяйте да осигурите много увереност. Спокойното, грижовно отношение в този момент може да помогне за преодоляване на истинските притеснения и страхове на човека.

Неща за запомняне

  • Ранните признаци на деменция са много фини и неясни и може да не са веднага очевидни.
  • Въпреки че ранните признаци варират, има някои често срещани ранни симптоми.
  • Ако засегнатото лице има няколко от десетте предупредителни признака на деменция, консултирайте се с лекар за пълна оценка.
  • Вашият лекар може да използва шест широки вида медицинска оценка, за да помогне за потвърждаване или отхвърляне на диагноза деменция.
  • Някои хора може да се съпротивляват да отидат при лекар за медицинска оценка, но има няколко стратегии, които могат да помогнат за улесняване на този процес.
[ux_product_categories style=”normal”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6763,3719,6757,2576″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни