Факти за LDL (“лошият вид”) холестеролa

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Холестеролът в кръвта  представлява восъчно, подобно на мазнини, вещество, което се произвежда от черния дроб. Холестеролът е от съществено значение за здравето на цялото тяло. Необходим е за синтеза на хормони и смилане на мазни храни.  

Докато телата ни произвеждат целия холестерол, от който се нуждаем, диетичният холестерол се намира в повечето животински храни: месо, домашни птици, яйца, морски дарове и млечни продукти.

Какво е LDL холестерол?

Холестеролът се пренася през кръвта чрез два вида протеини, наречени липопротеини . Тези липопротеини включват LDL (липопротеин с ниска плътност), който понякога се нарича “лош” холестерол и HDL (липопротеин с висока плътност), или това, което обикновено се нарича “добър” холестерол. 

LDL срещу HDL, добър срещу лош

Ако холестеролът е от съществено значение за цялостното здраве, защо един вид би бил лош?

Казано по-просто, ако има твърде много LDL холестерол, преминаващ през кръвоносните ви съдове, той може с течение на времето да започне да се натрупва по стените на тези кръвоносни съдове. Това натрупване обикновено се нарича “плака”.

Натрупването на плака в кръвоносните ви съдове може в крайна сметка да доведе до стесняване на тези съдове. Колкото по-тесни са кръвоносните ви съдове, толкова по-трудно е кръвта да стигне до сърцето и други органи.

Когато кръвният поток стане силно блокиран, това може да причини болка в гърдите ( стенокардия ) и дори сърдечен удар . 

HDL холестеролът, от друга страна, връща холестерола в черния дроб, така че да може да бъде изхвърлен от тялото.

Какво трябва да бъде вашето ниво на LDL?

Като цяло, повечето възрастни искат да запазят своите нива на LDL холестерол в определен диапазон . Тъй като много фактори играят роля в тези числа, важно е медицински специалист да провери нивата ви, за да ви помогне да създаде конкретни препоръки, които да следвате. 

Ниво на LDL холестеролКатегория
По-малко от 100 mg/dLНормално ниво
100-129 mg/dLМалко по-високо от нормалното ниво
130-159 mg/dLГранично високо
160-189 mg/dLВисоко
190 mg/dL и повечеМного високо

Опасностите от висок холестерол

Ако имате висок LDL (лош) холестерол, може дори да не знаете за това, защото обикновено няма симптоми, свързани с този проблем. Ето защо рутинната кръвна картина е толкова важна.  

Ако имате изключително високи нива на LDL, може да забележите малки подутини по кожата си, наречени ксантоми или сиво-бели пръстени около роговицата на окото ви, наречени роговичен аркус.  

Усложнения при високи нива на LDL-холестерола

Освен сърдечен удар, има и други сериозни усложнения от нелекуването на „лошия“ холестерол.

  • атеросклероза , което представлява натрупване на плака в цялото тяло
  • заболяване на каротидните артерии
  • коронарна болест на сърцето
  • заболяване на периферните артерии
  • удар
  • внезапно спиране на сърцето

Някои хора може да се нуждаят от лекарства или операция поради усложнения от дългосрочен висок холестерол.

Диагностициране на високия холестерол

Най-добрият начин да разберете дали имате твърде много LDL холестерол е да накарате Вашия лекар да Ви назначи кръвен тест, който проверява нивата му. Вашият лекар също ще поиска и прегледа семейната ви история, тъй като високият холестерол понякога може да бъде наследствен.

Тестът, който вашият лекар вероятно ще назначи, се нарича липиден панел. Този панел показва вашия LDL, HDL и други видове не-HDL холестерол, които могат да повишат риска от усложнения.

Ще бъдете диагностицирани с „висок холестерол“, ако нивото на HDL холестерол е по-високо от това, което Вашият лекар смята, че е идеално за Вас. Вашият лекар също ще прегледа вашите лабораторни тестове, за да види дали вашият HDL, здравият холестерол, е твърде нисък.

Може да има последващи тестове и посещения, ако Вашият лекар се притеснява, че може да се нуждаете от лекарства или допълнителна намеса.

Колко често се среща високият холестерол?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), между 2015 и 2016 г., повече от 12% от възрастните  на възраст 20 и повече години са имали общи нива на холестерол по-високи от 240 mg/dL, което е доста високо. Установено е, че около 7 процента от децата и юношите в САЩ на възраст от 6 до 19 години също имат висок холестерол.  

Макар да е известно, че хората, живеещи с висок холестерол, са изложени на повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сочи ново проучване , че хората, живеещи с умерено висок холестерол за дълго време, които също имат по-високо кръвно налягане, могат да имат една и съща риска от сърдечни заболяване като тези, които имат висок холестерол само за кратък период от време.    

Кой трябва да бъде изследван?

Всеки трябва да проверява холестерола си, като се започне от 20-годишна възраст и след това на всеки 4 до 6 години.

След 40-годишна възраст Вашият лекар може да поиска да проверява нивата Ви по-често. 

Рискови фактори за висок холестерол

Рискът от висок холестерол се увеличава с възрастта. Това е така, защото колкото повече остаряваме, толкова по-трудно става за телата ни да филтрират холестерола.

Семейната анамнеза за висок холестерол също може да увеличи риска.

Хората, живеещи със затлъстяване и диабет тип 2, са по-застрашени от повишаване на лошия холестерол и намаляване на добрия холестерол.  

Други поведения, които могат да ви изложат на по-висок риск, включват:

  • тютюнопушенето, което може да увреди кръвоносните съдове и може да понижи добрия холестерол
  • да консумирате храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини, която включва храни като мазни меса и десерти на млечни продукти 
  • не получава достатъчно физическо движение през седмицата
  • консумация на големи количества алкохол

Съставът на LDL холестерола – защо има значение?

Въпреки че традиционно се смяташе, че високият LDL холестерол като цяло е „лош“ и е предвестник за усложнения на сърдечните заболявания, ново изследване, включително проучване от 2019 г. от университета в Охайо, предполага, че истинският предиктор на усложненията може да бъде определен подклас на LDL. 

LDL се състои от три подкласа липопротеина с ниска плътност, A, B и I. Според изследователите е установено, че един подклас – подклас B – е най-вредният и много по-добър предиктор за потенциални сърдечни удари от общото измерване на LDL.

Въпреки че този тип изследвания са нови и се развиват, ако сте загрижени за вашите LDL числа и възможността от усложнения, говорете с Вашия лекар.

Как да понижим LDL холестерола

Ако сте били диагностицирани с висок LDL холестерол, добрата новина е, че има начини да го намалите до по-здравословен диапазон.

Ако Вашият лекар е загрижен за нивата Ви на LDL, той може да Ви предпише лекарства, като:

  • статини – статините са най-често предписваните лекарства за висок холестерол. Доказано е, че намаляват риска от инфаркт и инсулт при хора с висок LDL  
  • секвестранти на жлъчни киселини – тези лекарства се предписват, ако дадено лице не може да приема статини или ако нивата на холестерола му трябва да бъдат намалени повече, отколкото могат да направят само статините.
  • PCSK9 инхибитори – PCSK9 инхибиторите се инжектират в кожата на всеки няколко седмици и се предписват, когато някой е с необичайно висок риск от усложнения  

В заключение

Предприемането на проактивен подход за понижаване на холестерола също е положителна стъпка към повишаване на цялостното ви здраве – така че това е печеливша ситуация.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6334,6303,5775,3241,3001,6265″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2177,2416,2470,2779,6081″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни