Мозъчно-съдова патология

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Най-голямата смъртност в съвременния свят се дължи на заболявания на кръвообръщението – мозъчно-съдова патология. В България става въпрос за около 65 процента от случаите с фатален изход.

Заболеваемостта на подобен тип здравословни проблеми е пряко свързана със стандарта и условията на живот в дадена страна.

Съдържание

Ето, че дойде ред в ефира на едно от най-гледаните предавания по телевизия Евроком „Академия Здравитал“ да гостува проф. Пенко Шотеков

Той е специалист-невролог, началник на клиника по нервни болести към университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. Според специалистите в студиото, относно мозъчни и сърдечни проблеми, може да говорим за скрита патология. Тоест сериозните случаи са много повече, отколкото реално се знае.

Уважаеми зрители на „Академия Здравитал“, замисляли ли сте се какво знаете за мозъчния удар?

Този вид удар е причинен от прекъсване на кръвоснабдяването към мозъка. Тук говорим за органична увреда на мозъчното вещество (мозъчен инсулт). Симптоматиката зависи от това коя част е засегната. От една страна можем да говорим за проблеми с дишането, а от друга – проблеми с речта, слуха, преглъщането и други.

Инсултите биват два вида

Първите са исхемични – запушване и нарушаване на кръвопотока в дадена част на мозъка. До една  година умират около 10-15 процента от пациентите. Симптоматиката тук идва в рамките на няколко часа – главоболие, изкривяване на част от лицето, езика.

Вторите биват хеморагични мозъчни инсулти – тук случаите като честота са по-редки, но и по-фатални, защото имаме кръвоизливи. При хеморагичните инсулти в първите 3-4 години от заболяването около половината хора умират, тъй като имат някои последствия – нарушения в говора и походката. Тук проблемът се явява внезапно, изведнъж като силен удар в главата, идва парализа на половината тяло. Кръвта се излива в самата мозъчна тъкан.

При транзиторните исхемични атаки може да има временно нарушаване на кръвообръщението, но за пациентите не следва някаква оставаща симптоматика. Транзиторните проблеми могат да продължат от 1 до 20 минути. Може да има слабост в един от крайниците, временно изтръпване, замъгленост на око, съпроводени с високо кръвно и сърдечно-ритъмни промени. В този случай затрудненият говор може да е заради засягане мускулатурата на устата и езика.

Основният рисков фактор в България за мозъчен удар е хипертонията

По думите на проф. Шотеков високото кръвно трябва да се наблюдава както от кардиолозите, така и от невролозите и общопрактикуващите лекари. При хипертониците е препоръчително налягането да се мери по два пъти на ден – сутрин и в следобедните часове.

Друга често срещана причина за инсулт са сърдечните заболявания – абсолютна аритмия (тук неправилният ритъм на сърцето води до тромбо-образуване в самия орган). Обърна се внимание и на факта, че в страната ни вече има добро лечение на диабет, холестерол и триглицериди, защото навлизат и повече медикаменти, които контролират стойностите.

Именно хипертонията, дислипидемиите и диабетът са основните причини за евентуално развитие на атеросклероза

За да избегне подобен тип болести човек може да коригира някои навици и фактори в своя живот. Най-вече да се намалят стресовите ситуации в ежедневието. Разбира се, от огромно значение е храненето – не бива да се прекалява с вземането на чисти захарни изделия, съответно тук идва и наднорменото тегло. Както и преди сме отбелязвали няма как да избегнем прекомерната употреба на алкохол и цигари, генетичните фактори. Професор Пенко Шотеков каза следното:

„Изключително важно е инсултът да бъде хванат в неговото начало“.

Един от съвременните начини за първоначално овладяване на инсулт е тромболизата. Крайната ѝ цел е разтваряне на вече сформирания тромб. Чрез нея се поправя проходимостта към кръвоносните съдове, за да се подобри и кръвообръщението. Ако тази терапия при исхемичните инсулти се осъществява след шестия или седмия час, ефектът липсва. За съжаление не всички болнични центрове в страната имат възможност да извършват тромболиза.

Почти половината от хората, прекарали мозъчен инсулт, имат остатъчна симптоматика – парализа, инвалидизация на част от тялото

Последствията са трайни и се налага мигновена рехабилитация, дори съществуват специализирани санаториуми. До половин година от удара може да има адекватно лечение на последствията – след това невроните са умрели и процесът е необратим. Отново обръщаме внимание към аудиторията на Здравитал – периодичната профилактика е много важна за всеки един човек.

Множествената (мултиплена) склероза

Множествената (мултиплена) склероза (МС) е автоимунно възпалително заболяване, при което се увреждат обвивката на невроните, нарушават се функциите на централната нервна система. Настъпват възпалителни проблеми на бялото мозъчно вещество. Тук могат да бъдат засегнати и по-млади хора.

Има нехарактерни симптоми като: замайване, световъртеж, двойно виждане, залитане, честа смяна на настроенията, мускулна слабост, честа умора и др. Заболяването протича на пристъпи, моменти, като при няколко повтаряния може да се стигне до крайна инвалидизация. За поставяне на диагнозата задължително се прави ядрено-магнитен резонанс. Самото заболяване може да се започнало много по-рано, откогато е излязла симптоматиката.

„В България има около 3600-3700 пациенти с МС“.

От гледна точка на лечението в момента има около 14 медикамента за лечение. Тук също е важно лечението да е навременно, но и проследяването в течение на времето да е качествено, защото пристъпите могат да бъдат и постепенни. Целта е хората да запазят своята трудова способност. В съвременното лекуване влизат и биологичните препарати.

За финал

Като заключение на днешния разговор отново се обърна сериозно внимание на честата профилактика при сърдечни и мозъчни заболявания. При генетични фактори, при наличие на диабет, високо кръвно – превантивните грижи да бъдат на лице. Да се ограничи консумацията на алкохол и да се спре пушенето на цигари. Намаляването на стрес в ежедневието, доколкото това зависи от самите хора, също е много важно.

„При хората с мултиплена склероза съветвам да се слушат лекарите, защото в интернет има много неправилни начини за лечение“.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни