Наднормено тегло – видове заболявания – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Наднормено тегло - видове заболявания - Академия Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Както много то Вас знаят, 11-ти октомври е световният ден за борба със затлъстяването. Затова гост в най-новият епизод на „Академия Здравитал“ бе доктор Райна Стоянова. Тя работи в специализирана клиника за обменни нарушения в ИСУЛ, специалист е по метаболитни болести, ендокринни проблеми, обръща сериозно внимание на наднорменото тегло, трупането на килограми и захарния диабет.

Лекарство за отслабване и инсулин

nadnormeno-teglo-vidove-zabolyavania-akad
emia-zdravital

Във връзка с приемането на медикаменти, които в някой медии се представят и като инсулин, лекарката заяви следното:

„Това е актуален проблем, който касае както пациентите, имащи наистина захарен диабет, затлъстяване, така и тези, които нямат такъв проблем, тъй като го използват без да имат индикации за него. Въпросният продукт е един пептид, с много различни ефекти. Един от търсените такива е редукцията на телесна маса, тъй като се влияе на много центрове в мозъка и рецептори.“

Д-р Райна Стоянова

Доктор Стоянова, сподели, че не е запозната да се е стигало до смъртен случай след употребата на продукта и изпадане в хипогликемия (твърде ниски нива на милимоловете) като следствие. Реално се стига до там хората без да бъдат диабетици, да си купуват нещо, което сваля кръвната захар. Гадене и повръщане – това са възможните странични ефекти. Иначе има категорично позитивни и дълго-продължаващи във времето ефекти по отношение на редукцията на килограмите.

По повод на това, че някой известни личности понякога дават погрешни съвети на своите почитатели, ендокриноложката каза:

„Медицината е като чужд език. И Хората може да знаят 2-3 думи, но не могат да го говорят – трябва да знаеш лексиката, граматиката“.

Д-р Райна Стоянова

Наднормено тегло и затлъстяване

Наднормено тегло - видове заболявания - Академия Здравитал 2

Затлъстяването е едно неинфекциозно, хронично заболяване, обхващащо все повече хора, причината за тази „пандемия“ е културата, начинът на живот. Събеседниците в студиото се обединиха върху тезата, че не е проблемът да ядем от всичко по малко, нещата трябва да са в умерено, ниско количество – независимо дали говорим за алкохол, пакетирани храни и др.

В днешно време определянето на телесното тегло бива измервано чрез измерване обиколката на талията. След достигане на BMI (индекс на телесна маса) от 27 нагоре е удачно лечението, посредством медикаменти, а граничните показатели зависят от пол и раса. Ще споделим някой от основните фактори за затлъстяване:

  • Заседнал начин на живот;
  • Все по-малка физическа активност;
  • Стоене пред компютър, лаптоп, телефон;
  • Пандемията от коронавирус;
  • Фамилна предразположеност

От гледна точка на допустимата горна граница за нормална коремна обиколка, при жените показателят е 84 см, а при мъжете – 92. Висцералните мазнини са изключително рисков фактор за сърдечно-съдови, хронични бъбречни заболявания, проблеми с черния дроб – стеатозна болест. Тук е много важно съотношението между талията и ханша. Трупането на мазнини около корема, маса в раменете и шията са предразполагащи фактори за артериална хипертония (повишено кръвно налягане). По отношение риска от смъртни случаи, поднорменото тегло е по-опасно от наднорменото такова.

„Ние, когато се занимаваме с пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, най-много ни плашат тези, които имат голям стаж в диетите, които много често са сваляли и са връщали килограми. Това са пациентите, които най-трудно се повлияват от медикаментозна терапия.По данни от 2015-та година всеки трети първокласник има наднормено тегло“

Д-р Райна Стоянова

Малнутриция

Това е момент, при който тялото не се снабдява с необходимото количество хранителни вещества – белтъци, въглехидрати, минерали, мазнини, витамини. В по-леките форми може да няма никакви признаци на недохранване. Най-засегнатата таргетна група са хората в болници, старчески домове, като цяло възрастната част от обществото. Болестта подлага организма на силни стресови ситуации и така той губи енергийните запаси.

Метаболитен синдром

Наднормено тегло - видове заболявания - Академия Здравитал 3

Комплекс от взаимно свързани рискови фактори, включва много метаболитни нарушения, засяга цялото тяло. В основата си част проблемът е комбинация от всички грешки, допускани при движението и храненето. Синдромът трудно може да бъде овладян без медикаменти. Придружен е от наднормено тегло, затлъстяване, с възможен захарен диабет тип 2, повишени стойности на пикочна киселина, дислипидемия, повишаване на лош холестерол, триглицериди, чернодробна стеатоза. Рисков фактор е тютюнопушенето. Освен проверка на чернодробната функция, неинвазивното изследване е задължително, както и навременното лечение.

„Измерването на кръвната захар и инсулина на гладно е безплатно във всяка една държавна болница по време на хоспитализации.“

Д-р Райна Стоянова

Всички ендокринолози за скрининг на метаболитен синдром освен горните два показателя изследват и гликирания хемоглобин – това са елементарни показатели на въглехидратната обмяна. Този вид хемоглобин показва захарните стойности през последните три месеца. Според д-р Райна Стоянова всеки един пациент трябва да бъде правилно информиран и обучен от лекар преди да си закупи глюкомер.

„Когато пациентът има някакво заболяване от 10-20 години той за това заболяване знае много по-добре отколкото, ако попадне при случаен лекар. Ще дойде време, то вече е започнало, когато тези лекари, които само говорят и дават някакви съвети, ще изчезнат. Ще остане само интервенционалната инвазивна медицина“.

Проф. Деянов

В специализирана клиника за обменни нарушения в ИСУЛ минималния болничен престой, както при повечето клинични пътеки, е три дни, това позволява НЗОК (Национална здравноосигурителна каса), а максималният период е до 10 дни. Ето някой покривани пътеки от заведението, където работи ендокриноложката:

  • Диабет тип 1 и 2;
  • Метаболитен синдром;
  • Затлъстяване, затлъстяване със синдрома на обструктивната сънна апнея;
  • Хронична малнутриция и др.

Хиперинсулинемия

Наднормено тегло - видове заболявания - Академия Здравитал 4

Говорим за състояние, при което и нивото на захарта и това на инсулина са повишени. Проблемът е характерен за метаболитния синдром. Тогава при изчисление на т.нар. „XOMA-INDEX“ той е по-висок от 2,3-3,5. В този момент инсулиновите рецептори са неспособни да правят връзка с инсулина като молекула, да използват глюкозата в клетката.

„Инсулинът е анаболен хормон, при него интересен факт е, че хората с хиперинсулинемия не е задължително да са с наднормено тегло.“

Д-р Райна Стоянова

Протеинова диета и кето-диета

Наднормено тегло - видове заболявания - Академия Здравитал 5

Протеиновата диета би могла да бъде вредна, защото е възможно тя да увеличи пурините – това от своя страна е риск за поява на подагра, проблеми с бъбреци, сърдечно-съдов риск. При кето-диетата са намалени въглехидратите за сметка на повишените протеини и въглехидрати. В медицинската наука винаги препоръчително е балансираното хранене. По този повод специалистката от клиниката към ИСУЛ заяви:

„Аз смятам, че млякото и млечните продукти са есенциален източник на калций, витамин Д.“

Д-р Райна Стоянова

Заключение

В края на днешната дискусия доктор Райна Стоянова отправи послание за умереност във всичко, за балансиран начин на живот и хранене. Нека хората редовно да си измерват талията, теглото, кръвното и захарта, при съмнение на заболяване, да се консултират с ендокринолог и диетолог.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6679,9559,8611,4258,3655,7688,4587,10527,6707″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2185,624,2200,2187,559,8788″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни