Захарен диабет – причини за възникване и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

През последните години появата на захарен диабет се увеличи при деца и юноши в ранна детска възраст. Причини за това са наднорменото тегло и неправилното хранене, на което се подлагат подрастващите.

Захарната болест е по-голяма пандемия отколкото ковид или грип. По света има стотици милиони засегнати хора.“ – думи на проф. Христо Деянов за откриване на днешното предаване.

С оглед гореспоменатата информация, нямаше как водещият да не покани специалист в тази област. За това гост в „Академия Здравитал“ на 29.03 бе професор Мая Константинова. Тя е детски ендокринолог. Завършва висшето си образование по медицина в Медицинския факултет на МУ – София през 1976 г. Освен това е председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология ( БНСДН).

В началото на събеседването бе представена новата й книга: „Управление на диабета в детско-юношеска възраст“.

„Подобряването на хранителният режим и стабилизирането на килограмите до една дадена норма е първото лечение срещу захарен диабет“

Преди години гостенката в студиото е направила епидемиологичнo проучванe в 36 училища в страната. Тогава е установено, че всяко трето дете има наднормено тегло, а всяко четвърто – страда от затлъстяване.

Диабет тип 1

захарен диабет

Първата част от предаването бе посветена на диабет – тип 1. Според гостенката на „Академия Здравитал“ не повече от 2000 деца от 0 до 18г. страдат от захарната болест, която се контролира чрез инсулин, но тези цифри не са официални. Диабетът от този тип представлява автоимунно заболяване. То започва по неясни причини, често е предизвикано от прекаран вирус или стресова ситуация – фактори в околната среда. Стига се до унищожаване на панкреасната жлеза – по точно се засяга частта, произвеждаща инсулин.

Инсулинът е хормон, без който човешкият живот не е възможен. На този етап заместителното лечение е само инжекционно или чрез инсулинови помпи.

Добрите бактерии в стомаха при захарен диабет

Когато има прекомерна употреба на сладки храни се унищожават добрите бактерии, отговарящи за имунната система. Тези бактерии регулират апетита и при тяхното унищожение човек има по-голямо желание да яде. Така се стига до повишаване на телесните килограми. Обикновено типичните признаци за поява на диабет са прекомерна жажда, наличен голям апетит, съчетан с отслабване и отпадналост, честото уриниране на голямо количество светла урина, зачервяване на кожата, сенки под очите. Ако не се вземат мерки навреме, може да се появи диабетна кетоацидоза – остро, животозастрашаващо усложнение на захарен диабет. Тогава започва продукция на кетотела, които са токсични за централната нервна система. Фаталните стойности за кетоацидозата са над 30 милимола, но при хора, гладували известно време, може да настъпи и с 15 единици.

Диабет тип 2

захарен диабет

При диабет – тип 2 инсулиновата секреция е съхранена. Въглехидратната обмяна може да се нормализира чрез човешки дейности и физически активности. Типовете диабет са различни по патогенеза.

Навременната диагностика е много важен фактор за контролирането на захарен диабет. Трябва да се избягва и т.нар. хипогликемия. Тя се получава при прекалено ниски нива на кръвната захар, когато на хората се дава повече инсулин от необходимото. При кетоацидозата се засилват типичните диабетни симптоми. Като освен това може да има гадене, повръщане, болки в стомаха и пълно безсъзнание. При хипогликемията за минути състоянието от нормално може да се промени до кома, повишен глад, треперене, изпотяване, топлина, внезапна слабост в крайниците. Тогава се дава захар, мед, глюкозни таблетки. Хипогликемията при хора без диабет настъпва при стойности под 3-2,8 милимола. При децата с установена болест проблемните нива са под 4 милимола.  

„Всяко дете на ден трябва да има поне един час физическо натоварване, за да създаде превенция срещу захарен диабет”

активност при децата против захарен диабет

Един от начините за инжектиране на необходимата доза инсулин са инсулиновите писалки. В тях има резервоар за многократна употреба, който е за 300 единици и стига за различен период. Резервоарът е безплатен за децата, покрива се от Здравната каса. Писалките за възрастните хора с втори тип диабет също не се заплащат от болните. Помощното средство завършва с къса, тънка игла, навлиза под епидермиса в мастната тъкан, но не бива да бъде в мускул. Бързите инсулини в писалките са за спешни ситуации и за покриване на храната. Бавните покриват нуждите на тялото без да има храна – например нощната част от ежедневието. При слабите деца се прави кожна гънка, за да може инжекцията да отиде, където трябва. Когато човек ще се храни  внимателно, се изчислява колко въглехидрати ще приеме, за да бъде изчислен и  достъпваният инсулин.

Инсулинова резистентност

захарен диабет

Обърна се внимание и на инсулиновата резистентност – клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не разпознават добре инсулина и също не могат да използват глюкозата от кръвта за енергия. Стига се до повишение на кръвното налягане и холестерол. Инсулиновата резистентност може да е в следствие на тютюнопушене, уседнал начин на живот, диета с високо съдържание на въглехидрати. Механизмът за секретиране на инсулин и приемане на глюкоза от кръвта е нарушен. Трудно е човек сам да прецени дали страда от инсулинова резистентност. Двигателната активност е един от най-важните начини за профилактирането на захарен диабет. Децата в пубертетна възраст е добре да приемат и метформин – перорален препарат – повишава периферното усвояване на глюкоза от мускулите.

„Инсулинът е анаболен хормон“

хемоглобин

Гликираният хемоглобин е общоприет фактор при децата и трябва да е под 7 процента, но при новите технологии дори се поддържа до по-малко от 6.

Голямото постижение на нашето съвремие са инсулиновите помпи. Това е автоматизирано или полуавтоматизирано устройство, което контролирано доставя инсулин през тънка тръбичка, която минава подкожно. Изпращането става през  определен период от време, а инжектирането може да стане и с катетър. В днешно време помпите се свързват със сензор. Постигнато е нивото на инсулиновата панкреасна жлеза. Когато глюкозният сензор изследва непрекъснато глюкозата и на всеки пет минути се дава средната стойност, тя казва на помпата какво е нивото и самото устройство определя дозировката. Има скорости на въвеждане – базални нужди. Базалната скорост се определя от лекар и ако не е добре нагласена, защото всеки час е различна, то тя трябва да се промени.

„Закупуването на инсулинови помпи и консумативите в България се осъществява чрез Здравната каса, пациентите не дават отделни средства за тях“

„Когато гликираният хемоглобин стане над 7.5 при възрастните хора, тогава се преминава към инженктиране на инсулин или комбинирана терапия“.

„По отношение на захарен диабет, своевременната диагноза в семейството по отношение на болното дете е много важна. Трябва да се установи веднага връзка с лекар и бързо да се започне лечението. Епидемията от напълняване в световен мащаб и България е факт, за това нека да се обръща повече внимание на рисковите фактори – неправилното хранене и обездвижването. Всяко заболяване трябва да бъде индивидуално лекувано, но крайният резултат зависи от интелекта на пациента. Интелектът може да управлява и волята.“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни