Тютюнопушенето – Троянският кон в тялото ни!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Тютюнопушенето уврежда почти всеки орган на тялото. Някои от тези вредни и отрицателни ефекти са незабавни. Разберете здравословните последици от тютюнопушенето върху различните части на тялото ви, тук!

Мозък

Никотинът от цигарите е също толкова пристрастяващ, колкото и хероина. Никотиновата зависимост е трудна за преодоляване, защото променя мозъка ви. Мозъкът развива допълнителни никотинови рецептори, за да поеме големите дози никотин от тютюна. Когато мозъкът спре да получава никотина, с който е свикнал, резултатът е неприятен. Може да се чувствате тревожни, раздразнителни и да имате силно желание за никотин.

Уши

Един от ефектите от тютюнопушенето е намаленото снабдяване с кислород към кохлеята, орган с форма на охлюв във вътрешното ухо. Това може да доведе до трайно увреждане на кохлеята и лека до умерена загуба на слуха.

Очи

Пушенето причинява физически промени в очите, които могат да застрашат зрението ви. Един от ефектите на никотина от цигарите ограничава производството на химикал, необходим, за да можете да виждате през нощта. Освен това пушенето увеличава риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата (и двете могат да доведат до слепота).

Здравето на уста и тютюнопушенето

Пушенето се отразява на устата ви. Пушачите имат повече проблеми със здравето на устната кухина от непушачите, като рани в устата, язви и заболявания на венците. По-вероятно е да имате кариес и да загубите зъбите си в по-млада възраст. Освен това е по-вероятно да получите рак на устата и гърлото.

Лице

Пушенето може да причини суха кожа и загуба на еластичност, което води до бръчки и стрии. Тенът на кожата ви може да стане матов и сивкав. До началото на 30-те години около устата и очите ви могат да започнат да се появяват бръчки, добавяйки години към лицето ви.

“Стресирано” сърце вседствие на тютюнопушенето

Пушенето повишава кръвното налягане и натоварва сърцето. С течение на времето стресът върху сърцето може да го отслаби, което го прави по-малко способно да изпомпва кръв към други части на тялото ви. Въглеродният диоксид от вдишвания цигарен дим също допринася за липсата на кислород, което кара сърцето да работи още по-трудно. Това увеличава риска от сърдечни заболявания, включително инфаркт.

Лепкава кръв

Пушенето прави кръвта ви гъста и лепкава. Колкото по-лепкава е кръвта, толкова по-усилено трябва да работи сърцето, за да я движи около тялото. Лепкавата кръв също е по-вероятно да образува кръвни съсиреци, които блокират притока на кръв към сърцето, мозъка и краката. С течение на времето гъста, лепкава кръв уврежда деликатната обвивка на кръвоносните съдове. Това увреждане може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт.

Мастни отлагания

Пушенето повишава холестерола и нездравословните мазнини, циркулиращи в кръвта, което води до нездравословни мастни натрупвания. С течение на времето холестерол, мазнини и други остатъци се натрупват по стените на артериите. Това натрупване стеснява артериите и блокира нормалния приток на кръв към сърцето, мозъка и краката. Блокираният приток на кръв към сърцето или мозъка може да причини сърдечен удар или инсулт. Запушването на кръвоносните съдове на краката може да доведе до ампутация на пръстите или стъпалата.

Бели дробове с белези вседствие на тютюнопушенето

Белите дробове на пушачите изпитват възпаление в малките дихателни пътища и тъканите на белите дробове. Това може да накара гърдите ви да се стягат, да хриптите или да почувствате недостиг на въздух. Продължаващото възпаление натрупва белези, което води до физически промени в белите дробове и дихателните пътища, които могат да затруднят дишането. Години на дразнене на белите дробове могат да ви доведат до хронична кашлица със слуз.

Емфизем

Пушенето унищожава малките въздушни торбички или алвеолите в белите дробове, които позволяват кислороден обмен. Когато пушите, вие увреждате някои от тези въздушни торбички. Алвеолите не растат отново, така че когато ги унищожите, вие сте унищожили завинаги част от белите си дробове. При унищожаване на достатъчно алвеоли се развива болестният емфизем. Емфиземът причинява тежък задух и може да доведе до смърт.

Респираторни инфекции

Вашите дихателни пътища са облицовани с мънички косми като четка, наречени реснички. Ресничките измиват слуз и мръсотия, така че дробовете ви да останат чисти. Пушенето временно парализира и дори убива ресничките. Това ви прави по-застрашени от инфекция. Пушачите получават повече настинки и респираторни инфекции, отколкото непушачите.

Рак

Вашето тяло се състои от клетки, които съдържат генетичен материал или ДНК, който действа като „ръководство с инструкции“ за клетъчния растеж и функциониране. Всяко едно всмукване на цигара причинява увреждане на вашата ДНК. Когато ДНК е повредена, „ръководството с инструкции“ се обърква и клетката може да започнат да растат извън контрол и да създаде раков тумор. Вашето тяло се опитва да поправи щетите, които тютюнопушенето причинява на вашата ДНК, но с течение на времето тютюнопушенето може да износи тази възстановителна система и да доведе до рак (като рак на белия дроб). Една трета от всички смъртни случаи от рак са причинени от тютюн.

Корем

Нуждаете се от друга причина, поради която пушенето е вредно за вас? Пушачите имат по-голям корем и по-малко мускули от непушачите. Те са по-склонни да развият диабет тип 2, дори ако не пушат всеки ден. Пушенето също така затруднява контрола на диабета, след като вече го имате. Диабетът е сериозно заболяване, което може да доведе до слепота, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и ампутации.

По-ниски нива на естроген

Пушенето понижава нивото на естроген при жените. Ниските нива на естроген могат да причинят суха кожа, изтъняване на косата и проблеми с паметта. Жените, които пушат, по-трудно забременяват и имат здраво бебе. Пушенето може също да доведе до ранна менопауза, което увеличава риска от развитие на определени заболявания (като сърдечни заболявания).

Естествени средства за грижа за белите дробове – Мурсалски чай

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита сила. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. Той съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Много лекари го препоръчват за лечение срещу чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и други. Мурсалски Чай има многобройни ползи от употребата му, някои от тях са:

  • Действа като натурален антиоксидант
  • Има мощен антибактериален ефект
  • Има силно антианемично действие
  • Успокоява нервната система
  • Подпомага дейността на черния дроб и бъбреците
  • Успокоява при неразположения на червата и стомаха
  • Действа успокояващо при белодробни инфекции
  • Спомага за здравето на простатата и половата система
  • Подобрява потентността
  • Понижава кръвното налягане
  • Тонизира, освежава и укрепва организма

Доверете се на природата! Погрижете се за здравето си с Мурсалски чай от Здравитал!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3688,5195,6994,7222″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2200,2187,2191,3742,3793″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни