Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
kak-bremennostta-promenya-tyaloto-na-zhenata

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бременността е невероятен и изненадващ период от живота на една жена. Тялото по време на бременност се превръща в минно поле от нови преживявания. То е подложено на безпрецедентни нива на стрес и издръжливост.

Телата на жените са изградени по различен начин и са способни да издържат на натиска и болката на бременността и раждането. В продължение на девет месеца телата на майките са натоварени до краен предел. Те претърпяват някои забележителни трансформации, за да подпомогнат растежа на новия живот.

tyaloto-po-vreme-na-bremennost

Физическите промени са най-очевидните, но действат и мощни молекулярни механизми. Все още има какво да научим за това как майчините тела се адаптират към натиска и промените в тялото по време на бременност.

Откриване на мощен протеин в тялото по време на бременност

Изискванията към бременността започват много преди раждането. Обемът на кръвта бавно се увеличава и сърцето работи по-усилено, за да раздвижи допълнителната кръв из тялото. Наблюдава се огромно увеличение на хормоните и протеините.

Увеличаването на обема на майчината кръв оказва натиск върху сърдечносъдовата система. Повишава се телесната температура и се засилва метаболизмът. Появяват се и всички странични продукти, които се появяват заедно с това и които организмът трябва да изчисти.

Тялото по време на бременност - Здравитал 2

Интересно е как майчиният организъм реагира и се справя с биологичния стрес по време на бременността. Всички системи се задействат и от биохимична гледна точка този натиск е безмилостен.

При огромния стрес по време на бременността увредените и неправилно сгънати протеини започват да се натрупват. Затова изследователите подозират, че тялото трябва да има някакъв начин да предотврати срива на цялата система. Много малко информация има за това как майчиният организъм се справя с повишеното неправилно нагъване на протеини в тялото по време на бременност.

Повечето от изследванията на неправилното нагъване на протеините досега са били насочени към заболявания. Те се проявяват в напреднала възраст, като болестта на Алцхаймер и артрит. Едва напоследък прееклампсията – състояние, което се развива при някои жени по време на бременност и се характеризира с високо кръвно налягане – също е призната за разстройство, свързано с неправилно сгъване на протеини.

Протеин на зоната на бременността (PZP)

Дори при нормална здравословна бременност нивата на неправилно нагънатите протеини значително се увеличават в сравнение с тези, измерени при небременни жени. Има един конкретен протеин, на който е хубаво да се обърне внимание – протеин на зоната на бременността (PZP).

Протеинът на зоната на бременността (PZP) е протеин, който при хората се кодира от гена PZP на хромозома. PZP е част от семейството на алфа-2 глобулините.Често се свързва с бременността, по време на която може да бъде най-изобилният сред плазмените протеини. Според изследвания се смята, че PZP играе роля в имунната регулация по време на бременността, но все още предстои да бъдат определени много аспекти на неговия механизъм, функция и структура.

Тялото по време на бременност - Здравитал 3

В средата и края на бременността PZP се превръща в най-разпространения протеин, свързан с бременността, в човешката кръв. На 30-ата седмица някои бременни жени произвеждат от 50 до 100 пъти повече PZP в сравнение с времето, когато не са бременни.

Това, което се открива при множество проучвания за този протеин е, че PZP се свързва и стабилизира неправилно нагъващите се протеини, като амилоид-бета, като предотвратява тяхното агрегиране. Амилоидните агрегати иначе се свързват с болестта на Алцхаймер и се откриват в плацентата на бременни жени с прееклампсия. Въз основа на тези наблюдения се предлага PZP да помогне на жените да понасят и да се справят с по-високите нива на неправилно нагънати протеини в тялото по време на бременност.

Адаптация на майчиния организъм към промените в тялото по време на бременност

Учени се занимават с това да изследват как майчиният организъм се адаптира, за да се справи с неправилното нагъване на протеините и промените, които настъпват тялото по време на бременност. Те смятат, че нагъването е възможен механизъм, към който майчиното тяло се е приспособило, за да се справи със стреса. Тялото прави огромна инвестиция, за да произвежда протеинът на зоната на бременността (PZP). Той е много сложна молекула, така че за производството му е необходима много енергия.

Тялото по време на бременност - Здравитал 4

Интересно е, че досега той не е успял да произведе синтетично протеина в лаборатория, използвайки стандартни методи. Клетките просто се борят да го произвеждат. Те могат да произвеждат само много малки количества и той не е същият като този, който произвежда тялото. Това означава, че защитният протеин, произвеждан от бременните жени, е нещо съвсем изключително.

Защо доброто хранене е важно?

Жените трябва да поддържат повишен метаболизъм в тялото по време на бременност. Той трябва да гори през цялото денонощие, всеки ден, в продължение на девет месеца. През това време тялото работи за изграждането на нови клетки и тъкани за майката и бебето. Това изисква постоянно снабдяване с допълнителна храна и хранителни вещества, особено през второто и третото тримесечие на бременността.

Когато бебето започне да расте и жената започне да развива тъкани – повече мастна тъкан, тъкан на гърдите и повече кръв – това увеличава енергийните им нужди.

Изразът “хранене като за двама” обаче може да бъде малко подвеждащ.

Тялото по време на бременност - Здравитал 5

Това е постепенно увеличаване. Жените трябва да приемат само няколкостотин допълнителни калории на ден, което може да бъде просто един обикновен сандвич или малка купичка ориз. Препоръчва се на жените да консумират повече зърнени храни, месо, риба и други храни с високо съдържание на протеини като тофу или ядки.

Но всяка бременност и всяка жена са различни, така че е най-добре да следите наддаването на тегло в тялото по време на бременност с вашия лекар. Това дава добра представа за това как се справяте, как растете и дали сте в крак с времето.

Започва преди зачеването

Подготовката за бременност от гледна точка на храненето в идеалния случай започва преди зачеването и означава добро общо хранене, за да се осигури достатъчен прием на микроелементи като фолиева киселина, желязо и йод.

Тялото по време на бременност - Здравитал 6

Общото хранене и начинът на живот на жената преди бременността също оказват влияние върху здравето ѝ по време и след бременността, така че както качеството, така и количеството на храната са важни.

Теглото в началото на бременността наистина оказва влияние върху риска от развитие на диабет по време на бременността. Продължителният стрес по време на бременността може да окаже допълнителен натиск върху съществуващите рискови фактори, свързани със здравословни усложнения.

Диабетно стъпало>>

Бременността поставя големи изисквания към тялото ви. Ако нещо не работи съвсем правилно или ако имате рискови фактори, като например неправилно хранене, можете да развиете усложнения в тялото по време на бременност. Тези усложнения могат да изчезнат след бременността. Това показва обаче, че сте податливи на тези неща и е по-вероятно да ги развиете и по-късно в живота, например диабет.

Положителен е фактът, че изследователите откриват повече за това как бременността оставя трайни следи върху организма. Това означава, че жените могат да бъдат по-добре подготвени. Здравословното хранене е нещо, което жените могат да правят всеки ден, за да подобрят собственото си здраве и здравето на бебето си. След това обаче трябва да се доверят, че тялото им ще се справи с останалото.

Измерване на повишаването на хормоните

Хормоните са сигналите, които телата ни изпращат, за да задвижат нещата и да запазят контрол.

В хормонално отношение бременността не прилича на никой друг период от живота. Хормоните се произвеждат стабилно в тялото по време на цялата бременност. По този начин те стимулират големи промени и растеж в тялото и бебето, преди да се повишат през третия триместър, когато тялото се подготвя за раждането.

Бременността е толкова хормонална. Производството на кортизол се увеличава през третия триместър, за да се справи с нарастващите енергийни нужди и стреса в края на бременността.

В стресовите ситуации става въпрос за мобилизиране на енергийните резерви, за вкарване на глюкоза в организма, където тя може да бъде използвана. Това е необходимо и за предизвикване на раждането.

Ефектите на стреса в тялото по време на бременност

При други обстоятелства обаче високият кортизол се свързва с депресия и тревожност. Всъщност нивата на кортизол при бременност могат да бъдат толкова високи, колкото и тези, измерени при хора с депресия и тревожност.

По време на бременността жените балансират високите нива на кортизол с друг хормон, наречен окситоцин. Той потиска реакцията на стрес. Но както всяко нещо в организма, това е фин баланс и едно стресово събитие в края на бременността може да предизвика ранно раждане, като се прибави към вече естествено високите нива на кортизол.

Ефектите на стреса върху вашето тяло>>

Продължителният стрес по време на бременността също може да повлияе на здравето на жената. Както и на преживяването ѝ на болка по време на бременността. Има връзка между стреса и тревожността в тялото по време на бременност и болките в гърба, които жените изпитват.

Но ако всичко върви добре, с повишаването на кортизола и окончателното повишаване на окситоцина идва и раждането. Адреналинът се изпомпва, а релаксинът (както подсказва името) отпуска връзките в тазовата кухина, за да може тя да се разшири за раждането.

Когато бебето е ангажирано и натиска шийката на матката, това е сигнал за отделяне на повече окситоцин, който стимулира повече контракции, изтласкващи бебето надолу. Това е положителна обратна връзка. Също така е изключително важно окситоцинът да остане повишен след раждането за първоначалното свързване на майката и детето.

Следващата глава

Изискванията на бременността бързо се превръщат в изисквания на родителството. След раждането жените работят усилено, за да произвеждат кърма. Тя помага на новороденото им бебе да расте, и се приспособяват към внезапното понижаване на хормоните до нормални нива.

Препоръките за това колко време трябва да изчакат жените, преди да забременеят отново са различни. Хубаво е да дадат на тялото си време да се възстанови и да попълни резервите си. В идеалния случай, за да осигурите на децата най-добър резултат, не искате да навлезете във втора бременност с вече ниски резерви, защото се грижите за първото дете.

Връзките на таза и мускулите на корема с времето също бавно ще се заздравят и свият. Някои части на тялото никога вече няма да бъдат същите. Матката, която е отгледала бебе, никога няма да бъде същата като матката, която никога не е имала бебе. Тя не се връща към същия размер докато не се свие в менопаузата, а шийката на матката остава различна. Това е орган, който се е променил.

Заключение

Бременността е невероятно преживяване, което дава на жената уникалната възможност да създаде и отгледа живот. Това е и период на големи физически промени. Тялото на жената преминава през дълбоки трансформации, за да износи и роди бебе. Преживяването на бременността е много различно за всяка жена. Някои от най-често срещаните физически промени включват увеличаване на теглото, повишена умора, гадене и промени в гърдите, кожата и косата.

Въпреки физическите трудности, които идват с бременността, емоционалните и психическите ползи често си заслужават дискомфорта. Бременността е пътешествие на огромен растеж и трансформация. Жените трябва да се гордеят с невероятната работа, която върши тялото им, за да доведе на бял свят нов живот.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни